Bo kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag

Wanneer je grensoverschrijdend gedrag meemaakt, kun je in de war zijn. Wat gebeurt er? Geef ik aanleiding? Misschien voel je je schuldig, of schaam je je. Bo herkent dit als geen ander. Ze wilde stagelopen bij een fotograaf. Maar tijdens het eerste gesprek merkte ze dat hij vooral bezig was met haar uiterlijk en niet met de stageopdracht. Ze vertelt hier haar verhaal. “Ik was bang dat hij over mijn grens zou gaan.”

Bo kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag

Van top tot teen

“Het was 17 februari 2016, de datum waarop ik het eerste gesprek had bij een fotograaf voor een stage. Na school had mijn moeder me er naartoe gebracht. Ze wachtte buiten in de auto, iets verderop in de straat. De fotograaf was aardig, hij zou mijn vader kunnen zijn qua leeftijd. Terwijl we in zijn kantoor bespraken wat hij doet vanuit zijn bedrijf en wat ik zocht in een stage, zag ik dat zijn ogen vaak naar mijn decolleté gingen. Toen hij zich omdraaide om een grote map te pakten, trok ik mijn kleren iets rechter, zodat ik meer bedekt was. Het veranderde niks aan wat hij deed. Terwijl ik de map bekeek, merkte ik dat hij mij van top tot teen bestudeerde.”

“Het tolde in mijn hoofd, ik wist niet wat ik aan moest met deze situatie. Als je ons zo zou zien, leek het alsof er niets aan de hand was. Toch voelde het als een soort acteerspel. Ik was ook bang om hem aan te spreken op wat hij deed, ik was bang dat hij dan nog verder mijn grens over zou gaan of boos zou worden.”

"Ik was bang dat hij dan nog verder mijn grens over zou gaan of boos zou worden.”

Uitkleden met zijn ogen

“Na dit vreemde gesprek gaf hij mij een rondleiding door het kantoor. Om er te komen moesten we door een deur die naar de keuken ging. In de grote ruimte aan de andere kant van de keuken stonden bureaus en computers. Terwijl ik die ruimte bekeek, draaide hij zich naar mij toe en toen ik hem aankeek zag ik hij me aan het bekijken was. Hij keek op zo’n manier dat het voelde alsof hij mij met mijn ogen uitkleedde. Bovendien gaf zijn blik mij een angstig en vies gevoel. Op dat moment wilde ik direct weg.”

.

Trillen van de schrik

“Ik liep terug naar de ruimte waar we vandaan kwamen en deed alsof er niets aan de hand is. Ik stond naast de deur van de keuken en hij gebaarde dat ik naar binnen kon om te kijken. Ik stond stil, met zijn andere hand wilde hij me naar binnen begeleiden. In die ruimte kunnen drie mensen naast elkaar staan, zonder elkaar aan te raken, meer niet. Bovendien zat er een draaislot op de deur. In een reflex stapte ik achteruit, ik weigerde naar binnen te gaan en gaf als reden dat ik de keuken vanuit de gang ook kon zien. Hierna stapte ik snel zijn kantoorruimte in en pakte ik mijn jas en tas. Uit een soort instinct gaf ik hem nog een hand, daar schrok ik zelf van. Hij deed ook alsof er niets aan de hand was.”

“Mijn moeder zag me buiten aankomen met mijn jas half aan en mijn tas in mijn hand. In de auto heb ik haar gelijk verteld wat er gebeurd was, ik trilde helemaal. Ze wilde woest naar binnen gaan, maar ik wilde alleen maar weg van deze plek.”

"Toch ben ik wel trots op mezelf dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd."

Trots

“Een tijdje later heb ik het aangegeven op school en een gesprek gehad met een vertrouwenspersoon, maar ze namen mij totaal niet serieus. Diegene vroeg of ik wel zeker wist dat ik dit ervaren had. De enige waarvan ik het gevoel had dat ze me begreep was mijn moeder. Zij had mij natuurlijk ook het kantoor uit zien rennen. Toch ben ik wel trots op mezelf dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en dat keukentje niet ben ingegaan. Ik weet zeker dat hij me dan iets had aangedaan.”

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website