Hoe steun je jouw kind na seksueel misbruik?
‘Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?’. Dit is de ondertitel van het in 2020 verschenen boek ‘Dicht bij huis’, door advocaat Richard Korver en psycholoog Iva Bicanic. Korver en Bicanic hebben het initiatief tot het schrijven van dit boek genomen, omdat zij zagen hoe belangrijk ouders zijn in het herstel van hun kind. En hoe weinig informatie er voor hen voorhanden is. Dit boek beschrijft zowel de juridische als de psychische aspecten van kindermisbruik. In dit artikel lees je hoe je als ouder weer grip kunt krijgen op je leven, nadat je kind seksueel misbruikt is.
‘’Er valt altijd te repareren. Hiervoor is het nooit te laat’’
In de praktijk wordt gezien dat het voor ouders soms verleidelijk is om ‘het boek open te houden’. Om over het misbruik te blijven praten, denken en voelen. Uiteraard is dit niet vreemd. Wanneer je kind misbruikt is, raakt dit je in iedere vezel van je lichaam. En, zo wordt beschreven: ‘’is het moeilijk om weer vertrouwen te krijgen in de goedheid van andere mensen’’. Toch kan het openhouden van het boek het herstel en de reparatie van je kind en jouzelf in de weg staan. Klachten kunnen hierdoor in stand worden gehouden.
Iva vertelt hierover: ‘’Dit verhaal van het misbruik hoort bij jou, maar het is goed om ook verder te gaan met je leven. Dat je niet voortdurend blijft lezen in het boek en dat hetgeen je leest bepaalt hoe je je voelt. Het boek openlaten kan ouders een gevoel van controle geven. Maar als je naar de kinderen kijkt, dan zie je dat ze door willen met hun leven. Dat alles weer normaal wordt.’’
Je hoeft niet alles alleen te doen
In het boek wordt beschreven hoe emoties als verdriet, woede en angst erbij horen. Hoe je deze emoties niet weg moet drukken, maar er tegelijk voor moet waken dat ze je niet overnemen. Jezelf afleiden en even iets heel anders doen mag. Het is zelfs noodzakelijk. In het boek wordt als tip gegeven, dat je met iemand kunt afspreken dat je geholpen wordt, wanneer je niet loskomt uit negatieve gevoelens.
Weet ook dat je niet alles alleen hoeft te doen. Er zijn mensen die je kunnen begeleiden in hoe om te gaan met je kind, met jezelf, hoe je een rechtszaak doorloopt, het misbruik verwerkt en je leven weer op de rails zet.
- Ben je op zoek naar hulp voor jouw kind of voor jezelf? Via deze pagina op Slachtofferwijzer vind je verschillende hulporganisaties.
- Ben je op zoek naar informatie over hoe je jouw kind kunt steunen na seksueel misbruik? Ga naar onze pagina speciaal voor naasten.
Hoe heb ik niks door kunnen hebben?
Veel ouders geven zichzelf de schuld en stellen zichzelf de vraag: ‘hoe heb ik niks door kunnen hebben?’. In een recent interview met Linda.nl drukt Iva ouders op het hart: “Het klopt niet dat je niet goed oplette, het was nooit de bedoeling dat je het zou zien. Vanuit het kinderperspectief bezien: je bent acht, je denkt er niet aan, je doet alsof het niet is gebeurd en je vertelt het niet, want anders loopt het niet goed af voor jou en/of opa. Kinderen leiden een dubbelleven. En jongens zwijgen nog veel langer dan meisjes.”
In het boek ‘Dicht bij huis’ vertellen Iva Bicanic en Richard Korver hoe belangrijk het is om je niet te verliezen in gevoelens van schuld, woede en angst. Ondanks dat het ongelofelijk moeilijk is en bijna onmogelijk, is het belangrijk om als ouder kalmte uit te stralen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘goed dat je ons in vertrouwen neemt.’ ‘We zijn trots op je.’ ‘Wat kunnen we voor je doen?’ ‘Je bent niet alleen, hoe gaan we dit samen aan?’.
'Dicht bij huis' bestellen
‘Dicht bij huis’ is mede mogelijk gemaakt door Fonds Slachtofferhulp.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website