Jacqueline werd ontvoerd en drie jaar vastgehouden

Jacqueline werd jarenlang lichamelijk en emotioneel vastgehouden, mishandeld en misbruikt

Jacqueline werd jarenlang lichamelijk en emotioneel vastgehouden, mishandeld en misbruikt door een man die haar ontvoerde. Ze deed meerdere ontsnappogingen, maar die mislukten telkens. Slachtofferwijzer sprak Jacqueline over hoe het nu, zoveel jaar later, met haar gaat.

Jacqueline werd ontvoerd en drie jaar vastgehouden

Drie jaar lang leefde Jacqueline in een soort ‘twilight zone’: ze wist niet meer wat echt was en wat niet. “Ik ben met geweld ontvoerd door een man, hij heeft mij drie jaar lang vastgehouden, lichamelijk en emotioneel mishandeld en misbruikt. Hij dwong mij om drugs te gebruiken en daardoor kreeg ik een enorm slaaptekort. Naar de buitenwereld moest ik doen alsof ik het zelf wilde, waardoor ik geïsoleerd raakte: niemand wilde nog contact met mij.”

Overal gevolgd

Jacqueline deed meerdere pogingen om te ontsnappen, maar dat lukte niet. “Hij maakte mij wijs dat ik niemand meer had. Dat ik er alleen voor zou staan wanneer ik zou ontsnappen. Ik ben dat op een gegeven moment gaan geloven. Hij maakte het ook onmogelijk om te ontsnappen. Hij volgde mij overal: op de wc, in de douche. Elke beweging die ik maakte registreerde hij.”

"Hij dwong mij om drugs te gebruiken en daardoor kreeg ik een enorm slaaptekort."

Een kwartier per dag naar buiten

Uiteindelijk is Jacqueline het huis ontvlucht omdat iemand anoniem de politie belde. “Hij is opgepakt, waardoor ik weg kon komen. Ik heb toen een tijd in een crisisopvang gezeten. Dit was een heel zware tijd. Vanwege veiligheidsredenen mocht ik maar een kwartier per dag naar buiten en ondanks dat ik daar veiliger was, voelde het ook als een gevangenis. Tijdens deze periode kon ik ook nog geen therapie krijgen.”

Enorme zoektocht

In totaal heeft Jacqueline negen jaar therapie gehad. “Ik heb allerlei verschillende therapieën gehad. Het was een enorme zoektocht naar wat de juiste therapie was voor mij. Het was heel moeilijk om erachter te komen wat voor hulp ik nodig had en nog steeds vind ik het lastig om te verwoorden wat mij is overkomen. Ben ik ontvoerd? Is het huiselijk geweld?”. 

Jacqueline werd jarenlang lichamelijk en emotioneel vastgehouden, mishandeld en misbruikt.
“Ik had iemand nodig die mij zag en mijn verhaal geloofde."

Contact met andere slachtoffers

Het ging pas beter met Jacqueline toen zij deelnam aan de herstelgroep van Hameeda Lakho van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. “Ik had iemand nodig die mij zag en mijn verhaal geloofde. Die erkenning en herkenning vond ik toen ik verhalen van andere slachtoffers van huiselijk geweld hoorde. Dat gaf mij kracht. Ik zag waar ik nog moeite mee had en kon voor het eerst duidelijk zien waar ik stond in mijn proces. Ik wilde niet meer terugkijken, ik wilde vooruit.”

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website