Wat te doen bij milieucriminaliteit?
Ben je bezorgd over de invloed van schadelijke stoffen in de lucht, bodem of water op je gezondheid of leefomgeving? En denk je dat een persoon of bedrijf hiervoor verantwoordelijk is? Dan ben je mogelijk slachtoffer van milieucriminaliteit.
Je kunt je machteloos voelen. En je niet gezien of gehoord voelen door bijvoorbeeld de overheid. Weet dat je niet alleen bent en dat je niet aan jezelf hoeft te twijfelen.
Van giftige stoffen uit fabrieken tot verboden bestrijdingsmiddelen in de landbouw: milieucriminaliteit kent vele vormen. Al deze vormen kunnen veel invloed hebben op je leefomgeving én op je gezondheid.
Er is nog veel onduidelijk over milieucriminaliteit. Wat betekent milieucriminaliteit? Wat zijn je rechten? En wat kun je doen als je ermee te maken hebt?
Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je mogelijk herkent. Ook vind je hier veel andere informatie. Zoals over de verschillende vormen van milieucriminaliteit, over milieuregels en handhaving, en over hoe je een milieudelict kunt melden.
Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp en/of informatie zoekt en je bent hier op de goede plek.
Wat is milieucriminaliteit?
Wat verstaan we onder milieucriminaliteit? Wij zouden de betekenis van milieucriminaliteit zo omschrijven:
Milieucriminaliteit betekent dat een persoon of bedrijf milieuregels negeert, vaak om meer winst te maken of geld te besparen. Dit kan schadelijk zijn voor de natuur en/of voor (de leefomgeving van) mensen. Denk aan giftig afval in de natuur gooien. Of aan gevaarlijke stoffen in de lucht verspreiden zonder toestemming zoals een vergunning.
Toch begrijpen we dat er nog veel onduidelijkheid is over wat milieucriminaliteit betekent. Er zijn namelijk veel verschillende vormen van milieucriminaliteit. En het is niet altijd duidelijk wat toegestaan is en wat strafbaar is. Ook zijn er activiteiten die volgens de wet wel mogen, maar toch veel schade veroorzaken.
Voorbeelden van milieucriminaliteit
Voorbeelden van milieucriminaliteit zijn:
- Giftige stoffen uit fabrieken die in de lucht, het water of de bodem komen.
- Afval dat op de verkeerde manier is verwerkt, zoals giftig afval dat in de natuur is gegooid.
- Fraude met milieuregels, zoals bedrijven die nepcijfers doorgeven om strengere regels te ontwijken.
- Het strafbaar inkopen of verkopen van bestrijdingsmiddelen en andere schadelijke stoffen.
Al deze vormen van milieucriminaliteit kunnen grote gevolgen hebben voor je gezondheid, je leefomgeving en je woonplezier. Deze gevolgen zijn niet altijd direct zichtbaar. Daarom wordt de invloed van milieucriminaliteit (of milieuschade) nog vaak onderschat en/of niet erkend.
Binnenkort lees je op Slachtofferwijzer meer over de verschillende vormen van milieucriminaliteit.
Feiten en cijfers over milieucriminaliteit
Volgens Eurojust wordt milieucriminaliteit internationaal gezien als de vierde grootste vorm van georganiseerde criminaliteit. De geschatte schade is dan ook erg groot:
- De Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) schat de schade van milieucriminaliteit in Nederland op 5 miljard euro per jaar. Denk aan kosten voor herstel van vervuiling en extra kosten binnen de gezondheidszorg door gezondheidsproblemen.
- Gezondheidsschade door milieucriminaliteit in Nederland schat het ILT op 1,3 miljard euro per jaar.
Veel slachtoffers doen geen melding of aangifte. Omdat ze niet weten dat ze slachtoffer zijn, of denken dat melden geen zin heeft. Toch is het melden van milieucriminaliteit of milieuschade altijd zinvol. Voor jezelf én voor je omgeving.
Binnenkort lees je op Slachtofferwijzer meer over hoe en waar je een melding kunt doen bij milieucriminaliteit of milieuschade. Ook ontdek je hier straks meer feiten en cijfers over milieucriminaliteit.
Wanneer ben je slachtoffer van milieucriminaliteit?
De schade van milieucriminaliteit is niet altijd direct zichtbaar, maar kan grote gevolgen hebben zoals gezondheidsproblemen en een onveilige leefomgeving. Toch word je niet altijd gezien als slachtoffer van milieucriminaliteit. Hoe komt dat? En hoe weet je of jij slachtoffer bent?
Wat kan je doen?
Ben je bezorgd over de invloed van schadelijke stoffen in de lucht, bodem of water op je gezondheid of leefomgeving? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Hieronder lees je een aantal mogelijke stappen die jou kunnen helpen.
Wat zijn je juridische mogelijkheden?
Als je te maken hebt met milieucriminaliteit kun je op verschillende manieren in actie komen.
Je hebt altijd het recht om juridische stappen te nemen. Toch kiezen veel mensen ervoor om eerst op andere manieren aandacht te vragen voor het probleem. Bijvoorbeeld door een melding te doen of in gesprek te gaan met anderen. Lees meer over wat je kunt doen bij milieucriminaliteit.
Heb je al een aantal dingen geprobeerd, maar zonder (gewenst) resultaat? Dan kun je juridische stappen nemen om schade te voorkomen, te stoppen of te laten vergoeden. Dit kost vaak tijd, energie en soms geld – maar het kan ook het verschil maken.
Welke juridische stappen kun je nemen?
Er zijn drie routes die je kunt volgen als je in actie wilt komen:
- via de overheid iets laten controleren of stoppen (bestuursrecht),
- via de rechter schade vergoed krijgen van de veroorzaker van die schade (civiel recht), en/of
- via de politie of het Openbaar Ministerie een persoon/bedrijf laten straffen voor het negeren van milieuregels of milieuwetten (strafrecht).
Lees meer over het verschil tussen het civiel recht, bestuursrecht en strafrecht.
Welke route bij jouw situatie past, hangt af van wat je wilt bereiken. Je kunt ook proberen om verschillende routes tegelijk te nemen. Sommige stappen zijn ingewikkeld. Dan kan het slim of zelfs verplicht zijn om hulp te vragen aan een expert, zoals een advocaat.
Hieronder staan de mogelijke juridische stappen bij milieucriminaliteit op een rij.
Binnenkort lees je op Slachtofferwijzer welke juridische stap bij jouw situatie past en wanneer je een advocaat nodig hebt.
Rechten binnen het strafproces
Lange tijd werd milieustrafrecht gezien als iets zonder slachtoffers. Maar dat beeld verandert. Er wordt steeds vaker erkend dat milieucriminaliteit wél echte slachtoffers maakt. Zoals burgers die ziek worden door giftige stoffen.
Besluit het Openbaar Ministerie om strafrechtelijk onderzoek te doen? Dan heb je als slachtoffer in sommige gevallen rechten. Bijvoorbeeld:
- het recht op informatie over de strafzaak,
- spreekrecht in de rechtbank (alleen bij ernstige misdaden met een maximale celstraf van 8 jaar of meer), en
- het recht om schadevergoeding te vragen, als dit niet te ingewikkeld is.
Waar je precies recht op hebt, hangt af van jouw situatie. Een jurist of slachtofferadvocaat kan jou hierbij helpen.
Binnenkort lees je op Slachtofferwijzer meer over rechten van slachtoffers binnen het strafproces. En over wat er gebeurt als het Openbaar Ministerie besluit om strafrechtelijk onderzoek te doen bij milieucriminaliteit.
Zij waren ook slachtoffer
Bekijk alle verhalenLees hier meer over milieucriminaliteit
Wat vind je goed en wat mis je nog op deze pagina? Laat het ons alsjeblieft weten!