Wat te doen bij online seksueel misbruik?

Het is heel begrijpelijk dat je in paniek bent en dat je niet weet wat je moet doen. Weet dat je niet alleen bent en dat jij niks verkeerd hebt gedaan. Je bent hier op de goede plek.

Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Ook vind je hier informatie. Bijvoorbeeld over de strafbaarheid van online seksueel misbruik. En over hoe je jouw foto of video van het internet kunt laten verwijderen. Daarnaast ontdek je welke organisaties voor jou klaarstaan om te helpen.

Veel mensen denken dat er niks tegen te doen is, maar dat is gelukkig niet waar. Het is goed dat je hulp zoekt en je staat er niet alleen voor.

Online seksueel misbruik

Deze organisaties kunnen je helpen met

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Anderen die online seksueel misbruik meemaakten

Maakte je online seksueel misbruik mee? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel onbegrepen of alleen voelen in wat je meemaakte. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van Robin en Noah, die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Ook op onze website WTFFF!? doen verschillende jongeren hun verhaal. En check ook het YouTube-kanaal van WTFFF!?, waar online seksueel misbruik besproken wordt met jongeren die dit meemaakten.

Daarnaast kun je in de online community van Slachtofferhulp Nederland lezen over andere ervaringen met online seksueel misbruik.

Ben je jonger dan 18 jaar? Ervaringen van leeftijdsgenoten kun je ook lezen op het forum van De Kindertelefoon.

Fotografe Robin Griffin was zelf slachtoffer én dader van online shaming.
Fotografe Robin Griffin was zelf slachtoffer én dader van online shaming.

Robin was zelf slachtoffer én dader van online shaming

Lees het verhaal van Robin

Verhalen van anderen

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland hier speciale dagen voor. Neem gerust contact met ze op.

Zelf je verhaal delen

Maakte je shame sexting (exposen) mee, of een andere vorm van online seksueel misbruik? Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die online seksueel misbruikt zijn.

Onze website WTFFF!? is een veilige plek voor iedereen die seksueel misbruik meemaakte, online en offline. Je kunt hier, net als ruim 200 anderen, zelf anoniem je verhaal delen. Ook kun je anoniem je ervaring delen op onze Slachtofferwijzer.

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

WTFFF!?

Hulp na online seksueel misbruik

Wat doe je als iemand dreigt jouw foto/video online te plaatsen, als je niet doet wat er geëist wordt? Denk aan geld betalen, meer foto’s sturen of seks hebben met iemand.

Het is heel begrijpelijk dat je bang bent, maar weet dat er altijd iets is wat je kunt doen. Je kunt jezelf in veiligheid brengen. En het beste is om nooit toe te geven aan een eis of dreigement. De dader doet namelijk meestal niet waar hij of zij mee dreigt.

Hieronder leggen we uit welke mogelijkheden je hebt als je online seksueel misbruik meemaakt.

Informatie over online seksueel misbruik

Is het mijn eigen schuld?

Veel mensen die online seksueel misbruik meemaken, voelen zich schuldig over wat er gebeurt. Of schamen zich voor het maken van een naaktfoto of naaktfilmpje.

Daders van online seksueel misbruik kunnen je gevoelens van schaamte en schuld versterken. Door bijvoorbeeld te zeggen: “Je hebt die foto toch zelf verstuurd?”, of: “Je bent toch zelf online gekomen?” Dit doen ze vaak om jou dingen te laten doen die je niet wilt.

Weet dat jij niks verkeerd hebt gedaan door een foto te sturen naar iemand die je vertrouwde. De persoon die hier misbruik van heeft gemaakt, is schuldig.

Luister het verhaal van Noah op onze website WTFFF!?. Noah vertelt over zijn ervaring met sextortion en wat hij heeft gedaan om hieruit te komen.

Moet ik me schamen omdat ik een naaktfoto of naaktvideo heb verstuurd?

Voor het maken en versturen van een sexy foto of video hoef jij je niet te schamen. Dit is een hele normale manier om bezig te zijn met seksualiteit. Heel veel mensen doen dit.

Toch schamen veel mensen die online seksueel misbruik meemaken zich. Daders van online seksueel misbruik kunnen deze gevoelens van schaamte ook gebruiken om jou onder druk te zetten. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Als je niet met mij afspreekt, dan stuur ik deze foto naar je ouders.’’ Of: “Als je dit bedrag niet betaalt, dan deel ik deze video met je werkgever.’’

De gevoelens van schaamte kunnen dan zo groot zijn dat je erin meegaat. Weet dat de dader meestal niet zal doen waar hij of zij mee dreigt. Of je nu wel of niet doet wat er van jou geëist wordt.

Luister het verhaal van Myriam op onze website WTFFF!? en ontdek meer over hoe de dader jou kan manipuleren.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je online seksueel misbruik meemaakte, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of een melding doen

Online seksueel misbruik kan diepe sporen nalaten en is strafbaar. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Het is handig om dit zo snel mogelijk na het misbruik te doen, al kan dit vaak ook later nog. Ook mag je er altijd voor kiezen om een melding te doen.

Hoe doe je aangifte?

Aangifte doen kan via de afdeling Zedenzaken van de politie, via 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Van seksueel misbruik kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek? of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen, of hierover twijfelt. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Centrum Seksueel Geweld (0800-0188).

Lees verder over online seksueel misbruik

Vertel ons wat je vindt van deze website