Schuld en schaamte na seksueel misbruik: waarom voel ik me zo?

Schuld- en schaamtegevoelens komen veel voor na seksueel misbruik. Misschien denk je dingen zoals ‘waarom heb ik dit toegelaten’ of ‘ik had inderdaad ook geen sexy kleding moeten dragen’. Wij leggen je meer uit over schuld en schaamte na seksueel misbruik.

Waarom voel ik me schuldig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je schuldgevoelens hebt na seksueel misbruik, zoals:

  • Niks gedaan: veel mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt voelen zich schuldig omdat ze zelf ‘niets deden’. Zij denken dan ‘ik had me moeten verzetten’ of ‘ik had weg moeten gaan uit de situatie’.
  • Controle hebben: als je iets vervelends hebt meegemaakt, wil je graag begrijpen waarom het is gebeurd. Door jezelf de schuld te geven denk je misschien dat je meer grip krijgt over de situatie. Als het je eigen schuld was, zou je ook weten wat je kon doen om jezelf in de toekomst te beschermen.
  • Iemand beschermen: je wil de persoon beschermen die jou misbruikt heeft. Omdat diegene die jou heeft dichtbij je staat, zoals een familielid of je partner. Je kan dan denken dat die persoon het niet zo bedoelde of dat jij het zelf erger maakt in je hoofd. Je kan dit doen omdat je ook heel veel om iemand geeft, of van iemand houdt. Het is dan moeilijk om iemand iets kwalijk te nemen.
  • Overlevingsmechanisme: schuldgevoelens kunnen een soort overlevingsmechanisme zijn. Door je schuldig te voelen, probeer je de spanning en de pijn van wat er is gebeurd te verminderen.
Seksueel misbruik
Seksueel misbruik en adoptietrauma

Lisa maakte een adoptietrauma en seksueel misbruik mee, nu helpt zij anderen als traumaseksuoloog

Lees het verhaal van Lisa

Waarom schaam ik me?

Veel mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, schamen zich hiervoor. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Eigen schuld: je schaamt je omdat je denkt dat het je eigen schuld is dat dit is gebeurd. Omdat je het zelf ‘hebt toegelaten’ of ‘zelf met iemand mee naar huis bent gegaan’.
  • Angst voor afwijzing: na seksueel misbruik kan je je vies, dom of zwak voelen. Daardoor kan je bang zijn dat mensen op een andere manier naar je kijken.
  • Verlies van controle: seksueel misbruik neemt je controle over je eigen lichaam af. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte over je lichaam.
  • Maatschappelijke normen: in de maatschappij zijn er bepaalde ideeën over seks en over wat wel en niet normaal is. Als je seksueel misbruikt bent, kan het voelen alsof je niet aan die normen voldoet.

Het is niet jouw schuld!

Het is belangrijk om te onthouden dat seksueel misbruik nooit jouw schuld is. Seksueel misbruik is altijd de schuld van de dader. Jij bent het slachtoffer. Het maakt niet uit wat je hebt gedaan of gezegd, niemand heeft het recht om je aan te raken zonder jouw toestemming.

Sara werd seksueel misbruikt door haar vader en moedigt lotgenoten aan om snel hulp te zoeken.
Sara werd seksueel misbruikt door haar vader en moedigt lotgenoten aan om snel hulp te zoeken.

Sara werd seksueel misbruikt door haar vader en moedigt lotgenoten aan om snel hulp te zoeken

Lees het verhaal van Sara

Wat kan je doen na seksueel misbruik?

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je op zoek bent gegaan naar hulp. Hoe sneller je hulp krijgt na seksueel misbruik, hoe beter. Al is het nooit te laat om hulp te zoeken. Ook wanneer je als kind bent misbruikt, dit geheim hebt gehouden en/of hebt geprobeerd om de gebeurtenis te vergeten.

Vertel ons wat je vindt van deze website