Schadevergoeding na een verkeersongeval

Heb je recht op schadevergoeding als je door een verkeersongeval psychische klachten hebt, of lichamelijk gewond bent? Hoe gaat het regelen van schadevergoeding in zijn werk? En wat als je er niet uitkomt met de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt? Hieronder vind je antwoord op deze vragen.

Wanneer en hoe moet ik een schadeformulier invullen?

Krijg je een ongeluk waar een auto bij betrokken is? Dan vul je een schadeformulier in. Bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing, een kettingbotsing of als je per ongeluk de spiegel van een auto eraf rijdt.

Om de schade vergoed te kunnen krijgen, is het belangrijk dat je het formulier goed invult. Ook is het handig om dit zo snel mogelijk na het ongeluk te doen. Op dat moment kun je je de details namelijk nog herinneren. Lees ons stappenplan met tips over het invullen van een schadeformulier.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Hoe accepteer je het als een dierbare in het verkeer is verongelukt? Of als je na een ongeval lichamelijke schade houdt? Welke schade krijg je vergoed? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Schadevergoeding voor letselschade en smartengeld

Letselschade betekent alle schade die je hebt gekregen door een ongeluk die je daarvoor niet had. Dus lichamelijke en psychische schade, maar ook de kosten die je door deze schade hebt moeten maken.

Bij letselschade kun je denken aan de kosten voor:

  • therapie voor emotionele schade;
  • de behandeling van een gebroken arm in het ziekenhuis;
  • vervoer van en naar het ziekenhuis;
  • het repareren van je fiets of auto;
  • medicijnen;
  • huishoudelijke hulp, en
  • het aanpassen van de woning.

Als je letselschade hebt en iemand anders verantwoordelijk is voor het verkeersongeluk, dan heb je recht op een schadevergoeding.

De schadevergoeding voor psychische of emotionele schade door een ongeluk, wordt ook wel smartengeld genoemd. Dat is bijvoorbeeld schadevergoeding voor verdriet, depressie of verlies van sociale contacten.

Letselschade

Veelgestelde vragen over schadevergoedingen na een verkeersongeval

Schadevergoeding

Het gaat om een buitenlands voertuig of een verkeersongeluk in het buitenland

Had de persoon die het ongeluk veroorzaakte een buitenlands kenteken? Of gebeurde het ongeluk in het buitenland? Dan kan het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars uitzoeken wie de verzekeraar is.

Daarnaast kunnen ze onderzoeken of er een Nederlandse verzekeraar is waarbij je de schadevergoeding kan opvragen. Je kunt dit ook zelf doen op de website van het Nederlands Bureau.

Is de persoon niet verzekerd, of gaat het bijvoorbeeld om een gestolen auto? En kun je de schade bewijzen? Dan zorgt het Nederlands Bureau voor de schadevergoeding. Dit doen ze met hulp van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website