Wat te doen bij seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is heel heftig om mee te maken en laat diepe sporen na. Je kunt je er onveilig, verdrietig, bang, onzeker en somber door voelen. En hoewel je niets verkeerd hebt gedaan, kun je toch last hebben van een schuldgevoel en/of schaamte.

Wat als je met iemand wil praten, bijvoorbeeld bij psychische klachten? Welke gevolgen kan seksueel misbruik hebben? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die seksueel misbruik meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

.
Mandy

Mandy is misbruikt en nu directeur van stichting Wij zijn M

Lees het verhaal van Mandy

Anderen die seksueel misbruik meemaakten

Ben je seksueel misbruikt? Wat erg dat dit jou is aangedaan. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel onbegrepen of alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten.

Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of ga naar onze website WTFFF!? waar verschillende jongeren vertellen hoe zij seksueel misbruikt zijn.

Ook in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland kun je lezen over andere ervaringen met seksueel misbruik.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die seksueel misbruik meemaakten.

Onze website WTFFF!? is een veilige plek voor iedereen die seksueel misbruik meemaakte, online en offline. Je kunt hier ook zelf je verhaal delen. Als je wilt anoniem. En je mag ook altijd (anoniem) je verhaal delen op Slachtofferwijzer.

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Wat is seksueel misbruik?

Over de term 'seksueel misbruik' bestaat nog veel onduidelijkheid.

Als je seksueel misbruikt wordt, word je gedwongen tot seksuele activiteiten waar je geen toestemming voor hebt gegeven. Denk aan het (laten) aanraken van een geslachtsdeel of aan een verkrachting. Iemand dwingt jou hiertoe door bijvoorbeeld misbruik te maken van je vertrouwen en/of door je te manipuleren.

Vaak is er een verschil in macht of leeftijd tussen jou en de dader. Zoals wanneer je seksueel misbruikt wordt door een familielid, een familievriend of een andere volwassene als je kind bent. Of wanneer je als leerling misbruikt wordt door een leraar. Seksueel misbruik komt ook voor zonder dit machts- of leeftijdsverschil, zoals door een partner.

Als je twijfelt

Misschien twijfel je of je seksueel misbruik meemaakt(e). Bijvoorbeeld omdat:

  • je twijfelt of je duidelijk genoeg hebt laten weten dat je het niet wilde;
  • er geen geweld is gebruikt;
  • het maar één keer is gebeurd;
  • je bent verteld en/of zelf denkt dat je het hebt uitgelokt, of
  • de persoon die jou dit aandeed een bekende van je is.

Weet dat een ander altijd jouw grenzen moet respecteren. En dat je zelf nooit schuldig bent aan wat er is gebeurd. Als iemand jou het gevoel geeft dat jij schuldig bent aan het seksueel misbruik, heet dat ook wel victim blaming.

Ben je gedwongen tot seks of seksuele activiteiten, dan ben je seksueel misbruikt. Hoe en door wie dan ook. Het maakt daarbij niet uit of je zelf een vrouw, meisje, man, jongen, kind of volwassene bent. En of het nu één keer is gebeurd, of vaker.

Met dit informatieblad van Centrum Seksueel Geweld ontdek je meer over seksueel misbruik in Nederland bij jongens en mannen. En op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je wat ‘#MeToo’ voor Nederland heeft betekend.

Online seksueel misbruik

Seksueel misbruik komt ook online voor. Denk aan het doorsturen van een naaktfoto zonder jouw toestemming. Lees meer over online seksueel misbruik.

Hulp, advies en een veilige opvangplek

Seksueel misbruik leidt vaak tot psychische klachten. Misschien heb je last van nare herinneringen, of ga je dingen uit de weg. Of misschien voel je je alleen, slaap je heel weinig of word je snel boos. Ook heeft seksueel misbruik soms lichamelijke gevolgen, zoals angst voor lichamelijk contact of een ongewenste zwangerschap na verkrachting.

Je bent niet alleen

Heb je lichamelijke of emotionele schade na seksueel misbruik? Je staat er niet alleen voor en er is goede hulp beschikbaar.

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap, zoals een familielid, een goede vriend of je huisarts. Maar er zijn ook verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld anoniem je verhaal doen, gratis advies krijgen, of bijvoorbeeld hulp met lichamelijk onderzoek.

Zo staan de experts van Centrum Seksueel Geweld 24/7 voor je klaar via 0800-0188 of via de chat. Hier werken artsen, verpleegkundigen, politie, sociaal werkers en psychologen. Zij weten precies hoe ze jou het beste kunnen helpen. Ook mag je altijd contact opnemen met Fier, via 088-2080000 of via de chat.

Ook zijn er organisaties die een veilige opvangplek bieden, als je bijvoorbeeld bent verkracht of aangerand door iemand in huis.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas.

PTSS

Therapie

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, schaamte of somberheid? Er bestaan verschillende behandelingen die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger seksueel misbruikt bent, bijvoorbeeld als kind.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over de gevolgen van seksueel misbruik.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Het is heel goed dat je hulp zoekt en belangrijk dat je deze ook krijgt. Je staat er nooit alleen voor en je hoeft je nergens voor te schamen: jij hebt niets verkeerd gedaan.

Vertel een volwassene die je vertrouwt wat je hebt meegemaakt. Of neem bijvoorbeeld contact op met:

Wat kan je doen?

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je op zoek bent gegaan naar hulp.

Hoe sneller je hulp krijgt na seksueel misbruik, hoe beter. Al is het nooit te laat om hulp te zoeken. Ook wanneer je als kind bent misbruikt, dit geheim hebt gehouden en/of hebt geprobeerd om de gebeurtenis te vergeten.

Wacht nog even met douchen

Ben je verkracht of aangerand en is dit net gebeurd, dan is het advies om niet te douchen. Zo verwijder je geen sporen die bewijs kunnen zijn voor een mogelijke aangifte, denk aan het DNA van de dader. Dit zou de kans dat de dader gepakt wordt kleiner kunnen maken.

Praat erover

Iemand in vertrouwen nemen is belangrijk. Of het misbruik nu pas gebeurd is of al langer geleden. En zeker als je er nog steeds mee te maken hebt. Vertel het bijvoorbeeld aan de huisarts, een goede vriend(in), een familielid of iemand van school of werk die je vertrouwt.

Ook verschillende organisaties bieden jou graag een luisterend oor en advies. Zo mag je altijd (bijvoorbeeld anoniem) contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld, via de chat of via 0800-0188. Of met Fier, via de chat of via 088-2080000.

Bovenaan deze pagina vind je meer organisaties die voor je klaarstaan. Ook als je een veilige opvangplek nodig hebt, bijvoorbeeld bij seksueel misbruik vanuit huis.

Weet dat je je niet hoeft te schamen

Het kan zijn dat je erover praten lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je:

  • geeft om de persoon die jou (heeft) misbruikt;
  • bang bent dat deze persoon erachter zal komen, of
  • je schuldig voelt en/of schaamt om het te delen.

Weet dat je zelf nooit schuldig bent als iemand je seksueel misbruikt heeft. Ook niet als je met victim blaming te maken krijgt. Je hoeft je nergens voor te schamen, je hebt zelf niets verkeerd gedaan en je hebt recht op hulp.

Lichamelijk onderzoek

Je kunt lichamelijk onderzoek laten doen, of je nu wel of geen klachten hebt. Voor je eigen gezondheid, en mogelijk als bewijs voor als je aangifte wilt doen. De huisarts of een arts van het Centrum Seksueel Geweld kan mogelijke wonden, soa’s of een zwangerschap vaststellen. En een forensisch arts van Centrum Seksueel Geweld kan onderzoek doen naar sporen zoals DNA.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je seksueel misbruikt (ook wel kindermisbruik genoemd)? Vertel aan een volwassene wat je hebt meegemaakt, want het is belangrijk dat je hulp krijgt. Je mag altijd (ook anoniem) bellen of chatten met:

Of deel je verhaal met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Ben je jonger dan 18 jaar? Deze vlogs leggen uit wat (het meemaken van) seksueel misbruik precies betekent.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je seksueel misbruikt bent, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Seksueel misbruik laat meestal diepe sporen na en is strafbaar. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Het is handig om dit zo snel mogelijk na het misbruik te doen, al kan dit vaak ook later nog. Ook mag je er altijd voor kiezen om een melding te doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de afdeling Zedenzaken van de politie, via 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Van seksueel misbruik kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen, of hierover twijfelt. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Centrum Seksueel Geweld (0800-0188).

Lees meer over seksueel misbruik

Vertel ons wat je vindt van deze website