Grenzen aangeven, hoe doe je dat?

Een grens is een manier om aan te geven wat jij wel en niet prettig vindt. Bijvoorbeeld dat je vraagt of iemand je op een bepaalde manier kan aanspreken, of dat je aangeeft dat je liever niet wil dat iemand je aanraakt op een bepaalde plek. Toch kan het soms lastig zijn. Wij helpen je graag, zodat jij beter je grenzen kunt aangeven.

Waarom is het aangeven van grenzen belangrijk?

Grenzen aangeven kan best moeilijk zijn, bijvoorbeeld omdat je wil aangeven dat je iets niet wilt op seksueel gebied of omdat iets op je werk niet haalbaar voor je. Misschien denk je daardoor dat iemand teleurgesteld in je is. Weet dat het absoluut niet nodig is om dit te denken. Sterker nog, je grenzen aangeven is heel belangrijk.En wel hierom:

  • Grenzen aangeven vergroot je zelfvertrouwen. Door je eigen keuzes te maken, ga je je uiteindelijk sterker en meer zelfverzekerd voelen. Je kiest voor jezelf in plaats van afhankelijk te zijn van de verwachtingen van anderen.
  • Grenzen aangeven maakt je een sterker persoon. Jij maakt de keuze, jij neemt het besluit en jij laat een ander weten wat je wel en niet wilt en kunt.
  • Anderen weten wat ze kunnen verwachten. Als jij duidelijk aangeeft dat iets voor jou niet haalbaar is of dat je iets niet wilt, dan zul je de vraag de volgende keer ook minder snel krijgen. Daardoor weet je partner, date of collega wat ze kunnen verwachten van jou.

Voorbeelden van situaties waarin je grenzen kunt aangeven

Er zijn veel verschillende situaties waarin je grenzen kan aangeven. Een van de belangrijkste situaties is natuurlijk in je relatie of seksleven. Het is ontzettend belangrijk dat iemand dan rekening houdt met wat jij wel en niet fijn vindt. Toch zijn grenzen ook in veel andere situaties belangrijk. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

  • In een relatie: als je partner iets doet wat je niet fijn vindt, zoals jou aanraken op een plek waar jij dit niet wilt. Of veel verder gaan op seksueel gebied dan waar jij klaar voor bent.
  • Op het werk: als een collega te veel van je vraagt en je maar taken blijft geven, ondanks dat jij al meerdere keren hebt aangegeven dat het niet lukt.
  • Met vrienden: als zij je onder druk zetten om iets te doen wat je niet wil, bijvoorbeeld allemaal shotjes nemen in een bar.
Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld.
Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld.

Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld

Lees het verhaal van Maddy

Hoe geef je grenzen aan?

Het aangeven van grenzen kan best lastig zijn, bijvoorbeeld omdat je bang bent om een ander teleur te stellen. Toch is het belangrijk dat je dit wel doet. Een aantal tips die kunnen helpen.

Jeffrey werd seksueel misbruikt door een stel en besefte pas later dat hij slachtoffer was.
Jeffrey werd seksueel misbruikt door een stel en besefte pas later dat hij slachtoffer was.

Jeffrey werd seksueel misbruikt door een stel en besefte pas later dat hij slachtoffer was

Lees het verhaal van Jeffrey

Het is vervelend dat mensen soms boos worden als je jouw grenzen aangeeft. Het betekent niet dat je iets verkeerd hebt gedaan, het is juist goed dat jij je grens hebt aangegeven. Blijf in deze situatie kalm en herhaal hoe jij over iets denkt. Als de ander niet bereid is om jouw grenzen te respecteren, dan is het misschien tijd om afstand te nemen. Als je je echt onveilig voelt, ga dan gelijk naar iemand in je omgeving toe die je vertrouwt.

Vertel ons wat je vindt van deze website