Wat te doen bij discriminatie?

Gediscrimineerd worden kan diepe indruk maken. Je kunt je hier verdrietig en boos door voelen. En het gevoel hebben dat je er niet bij hoort.

Wat verstaan we precies onder discriminatie? Wat is het verschil tussen racisme en discriminatie? Waar kun je discriminatie melden, wanneer kun je er aangifte van doen en wat als je erover wil praten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden gediscrimineerd. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor en je bent hier op de goede plek.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter.
Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter

Lees het verhaal van Demi

Discriminatie: betekenis, voorbeelden en het verschil met racisme

In 2021 voelden 1,6 miljoen mensen zich in Nederland gediscrimineerd. Het is niet altijd duidelijk wat discriminatie precies betekent. Omdat er veel vormen van discriminatie bestaan, omdat je op verschillende manieren met discriminatie te maken kunt hebben en omdat er overeenkomsten zijn tussen de vormen.

Wanneer is discriminatie strafbaar?

Over het algemeen is discriminatie in Nederland bij de wet verboden en strafbaar. Iedereen heeft namelijk recht op een gelijke behandeling. Bijvoorbeeld als je werk zoekt, of als klant geholpen wordt in een winkel of restaurant. Dit staat uitgebreid beschreven in verschillende wetten.

Toch is het lang niet altijd duidelijk welke vorm van discriminatie strafbaar is en welke niet. Het hangt vaak af van waarom je anders behandeld wordt.

Het discrimineren en daarmee buitensluiten van groepen mensen, is altijd strafbaar. Net als het discrimineren van groepen mensen met beledigende opmerkingen.

In sommige gevallen is discriminatie niet strafbaar. Bijvoorbeeld als er voor een film een acteur wordt gezocht om de rol van een bekend persoon te spelen. Krijg je deze rol niet, omdat je huidskleur niet hetzelfde is als die van de bekende persoon? Dan noemen we dit positieve discriminatie.

Een ander voorbeeld is een bedrijf dat een nieuwe manager zoekt. Er blijven twee kandidaten over die even geschikt lijken te zijn voor de functie: een man en een vrouw. Kiest het bedrijf voor de vrouw, omdat er minder vrouwen dan mannen werken? Dan is dit positieve discriminatie en niet strafbaar.

Het Openbaar Ministerie beslist of gevallen van discriminatie strafbaar zijn of niet. Het OM krijgt hierbij advies van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

Twijfel je of je te maken hebt met strafbare discriminatie? Het Antidiscriminatiebureau kan uitleg en advies geven.

Lees meer over wanneer discriminatie strafbaar is. Of lees meer over de regels van positieve discriminatie op de website van Diversiteit op de werkvloer.

Wat kan je doen?

Wanneer je wordt gediscrimineerd kan het zijn dat je niet meer op een bepaalde plek durft te komen. Of dat je emotionele klachten krijgt, zoals bijvoorbeeld angst, piekeren of slecht slapen. Weet dat je er niet alleen voor staat. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Nog meer verhalen lezen van anderen die discriminatie meemaakten?

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen.

Verder zijn er online verschillende verhalen te vinden. Zo vertelt Tom in de podcastaflevering van Slachtofferhulp Nederland over de hate crime die hij meemaakte. En gaat het om discriminatie in de zorg? Op de website van Pharos vind je meerdere verhalen van mensen die hiermee te maken kregen.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die zijn gediscrimineerd, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met strafbare discriminatie heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Ben je ook bedreigd en/of is er geweld gebruikt? Dan kun je mogelijk ook een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Lees meer over discriminatie

Vertel ons wat je vindt van deze website