Wat te doen bij discriminatie?

Gediscrimineerd worden kan diepe indruk maken. Je kunt je hier verdrietig en boos door voelen. En het gevoel hebben dat je er niet bij hoort.

Wat verstaan we precies onder discriminatie? Wat is het verschil tussen racisme en discriminatie? Waar kun je discriminatie melden, wanneer kun je er aangifte van doen en wat als je erover wil praten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden gediscrimineerd. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor en je bent hier op de goede plek.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter.
Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter

Lees het verhaal van Demi

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Een luisterend oor

Heb of houd je er psychisch of emotioneel last van dat je bent gediscrimineerd? Erover praten kan opluchten en steun geven. Probeer bijvoorbeeld een vriend of familielid in vertrouwen te nemen.

Ook kun je dag en nacht (anoniem) chatten of bellen met De Luisterlijn. Of contact opnemen met Stichting Perspektief, als je naast discriminatie ook huiselijk geweld meemaakt.

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag altijd chatten of bellen met De Kindertelefoon. Of je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Ontdek bij de keuzehulp op deze pagina welke hulp het beste bij je past.

Anderen die discriminatie meemaakten

Ben je gediscrimineerd? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de ervaringen met discriminatie en racisme die mensen op Slachtofferwijzer delen.

Verder zijn er online verschillende verhalen te vinden. Zo vertelt Tom in de podcastaflevering van Slachtofferhulp Nederland over de hate crime die hij meemaakte. En gaat het om discriminatie in de zorg? Op de website van Pharos vind je meerdere verhalen van mensen die hiermee te maken kregen.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die zijn gediscrimineerd, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die discriminatie of racisme meemaakten. Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem.

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Discriminatie: betekenis, voorbeelden en het verschil met racisme

In 2021 voelden 1,6 miljoen mensen zich in Nederland gediscrimineerd. Toch is het niet altijd duidelijk wat discriminatie precies is. En wat het verschil is tussen de betekenis van discriminatie en racisme. Het is dus niet gek als je hier vragen over hebt, en we leggen je graag uit hoe het zit.

Bij discriminatie en bij racisme gaat het allebei om het ongelijk behandelen van iemand op basis van een persoonlijk kenmerk.

Racisme valt onder discriminatie. En het verschil tussen discriminatie en racisme is als volgt. Bij racisme word je ongelijk behandeld op basis van huidskleur, afkomst, nationaliteit of geloof. Bij discriminatie kun je ook om andere kenmerken ongelijk worden behandeld, zoals geslacht of seksuele geaardheid.

Er zijn verschillende vormen van discriminatie. Zo kan iemand je bijvoorbeeld discrimineren met een opmerking. Maar je kunt ook op basis van huidskleur niet worden aangenomen voor een baan. En helaas komt discriminatie soms ook voor in combinatie met bedreiging of mishandeling.

Word je bedreigd of mishandeld om je seksuele geaardheid of genderidentiteit, of bijvoorbeeld omdat je moslim of vrouw bent? Dan heb je mogelijk te maken met een hate crime. Lees meer over de betekenis en strafbaarheid van hate crimes. En ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties voor je klaarstaan met hulp en advies.

Ontdek meer vormen en voorbeelden van discriminatie. Lees op de website van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) meer over het verschil tussen discriminatie en racisme. Of lees op de website van het CBS alle cijfers van discriminatie in Nederland in 2021.

Is discriminatie strafbaar?

Over het algemeen is discriminatie in Nederland bij de wet verboden en strafbaar. Iedereen heeft namelijk recht op een gelijke behandeling. Bijvoorbeeld als je werk zoekt, of als klant geholpen wordt in een winkel of restaurant. Dit staat uitgebreid beschreven in verschillende wetten.

Toch is het lang niet altijd duidelijk welke vorm van discriminatie strafbaar is en welke niet. Het hangt vaak af van waarom je anders behandeld wordt.

Het discrimineren en daarmee buitensluiten van groepen mensen, is altijd strafbaar. Net als het discrimineren van groepen mensen met beledigende opmerkingen.

In sommige gevallen is discriminatie niet strafbaar. Bijvoorbeeld als er voor een film een acteur wordt gezocht om de rol van een bekend persoon te spelen. Krijg je deze rol niet, omdat je huidskleur niet hetzelfde is als die van de bekende persoon? Dan noemen we dit positieve discriminatie.

Een ander voorbeeld is een bedrijf dat een nieuwe manager zoekt. Er blijven twee kandidaten over die even geschikt lijken te zijn voor de functie: een man en een vrouw. Kiest het bedrijf voor de vrouw, omdat er minder vrouwen dan mannen werken? Dan is dit positieve discriminatie en niet strafbaar.

Het Openbaar Ministerie beslist of gevallen van discriminatie strafbaar zijn of niet. Het OM krijgt hierbij advies van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

Twijfel je of je te maken hebt met strafbare discriminatie? Het Antidiscriminatiebureau kan uitleg en advies geven.

Lees meer over wanneer discriminatie strafbaar is. Of lees meer over de regels van positieve discriminatie op de website van Diversiteit op de werkvloer.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met strafbare discriminatie heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Ben je ook bedreigd en/of is er geweld gebruikt? Dan kun je mogelijk ook een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte doen

Discriminatie kan niet alleen veel indruk maken, maar ook diepe sporen achterlaten. Bijvoorbeeld als je elke dag gediscrimineerd wordt, op werk of op school. Is de discriminatie waarmee je te maken hebt strafbaar? Dan kan het fijn zijn om aangifte te doen.

Wanneer kun je aangifte doen?

In sommige gevallen is discriminatie strafbaar en kun je behalve een melding ook aangifte doen van discriminatie. Bijvoorbeeld als:

  • je ook wordt bedreigd of mishandeld;
  • het om een hate crime gaat, of
  • iemand anderen uitdaagt om jou te discrimineren.

Lees meer over wanneer discriminatie strafbaar is.

Hoe?

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Meldpunt voor discriminatie

In 2021 maakte minder dan één op de tien mensen een melding van discriminatie. Terwijl het melden helpt om duidelijk te krijgen hoe vaak discriminatie in Nederland voorkomt. Hierdoor kan discriminatie door de overheid en politie beter worden aangepakt.

Een melding maken van discriminatie kun je in Nederland op verschillende manieren doen. Via het online formulier van de politie kun je elke vorm van discriminatie melden. Dit kan ook via het online formulier van het Antidiscriminatiebureau.

Gaat het om discriminatie op het werk, op school of bijvoorbeeld in een winkel? Dan kun je dit (ook) melden bij het College voor de Rechten van de Mens.

Als je op het internet discriminatie meemaakt, kun je dit (ook) melden via het online formulier van MiND.

De politie heeft het netwerk Roze in Blauw opgericht. Hier kun je discriminatie melden die te maken heeft met je seksuele geaardheid. Een melding doen kan via 088-1691234, of per mail: RozeinBlauw@politie.nl.

En denk je dat de discriminatie te maken heeft met huidskleur of afkomst? Of ben je gediscrimineerd door een medewerker van de Koninklijke Marechaussee? Dan kun je dit (ook) melden via Meld Online Discriminatie.

Lees meer over discriminatie

Vertel ons wat je vindt van deze website