Mandy is misbruikt en nu directeur van stichting Wij zijn M

Mandy 35, woont in Amsterdam en is directeur van stichting Wij zijn M. Een stichting waarmee ze het taboe wil doorbreken wat er rust op het onderwerp seksueel misbruik. Mandy is ervaringsdeskundige en zelf van haar 8e t/m haar 14e seksueel misbruikt door haar opa.

Mandy

Ik schaamde me voor mijn hele 'zijn'

'Mijn opa en ik hadden een geheim dat alleen wij twee wisten en nooit uit mocht komen. Hij zei dat ik naar de gevangenis zou gaan als ik zou gaan praten. Ik heb heel lang gedacht dat het mijn schuld was. Ook was ik bang dat ik niet geloofd zou worden en was ik ergens bang om opa te verliezen, want naast het monster wat hij was, was hij ook mijn beste vriend.

Toen het bekend werd, stopte het misbruik, maar mentaal en lichamelijk had het nog jaren invloed op mijn leven. Ik schaamde me voor mijn hele 'zijn'.

Inmiddels weet ik dat het niet mijn schuld was, maar toch kan het me in nachtmerries soms nog overvallen wat het met me doet.

"Als kind word je vaak gewaarschuwd voor de enge man in de bosjes, maar ik wist niet dat het ook dichtbij huis kon gebeuren."

Helaas zijn we met zo velen, het gebeurt veel vaker dan we denken. De stichting Wij zijn M staat voor: Wij zijn Misbruikt, maar de M staat voor meer dan dat. We zijn ook Moedig, wij waren Machteloos, en we mogen niet vergeten hoe Mooi we zijn als Mens.

Met de stichting vinden we het voorkomen van seksueel misbruik enorm belangrijk. Als kind word je vaak gewaarschuwd voor de enge man in de bosjes, maar ik wist niet dat het ook dichtbij huis kon gebeuren. En in een ‘vertrouwde’ omgeving komt het helaas veel vaker voor dan door een vreemde op straat. Het is belangrijk dat iedereen dichterbij durven kijken dan we nu doen.

Taboe doorbreken

Op deze manier willen we het taboe doorbreken en de samenleving, onder wie professionals, meer inzicht geven in dit onderwerp. Ook wil ik slachtoffers ondersteunen door mijn verhaal te delen en hen laten zien dat je er krachtig uit kan komen.

Wat ik aan slachtoffers wil mee geven: Het is nooit jouw schuld! En vergeet niet: Jij bent niet alleen, Wij zijn niet alleen. Wij zijn M.’

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website