Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik?

Ken je iemand in je omgeving die seksueel misbruik meemaakt(e)? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder seksueel misbruik? Wat kun je doen om jouw naaste te helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is seksueel misbruik?

Over seksueel misbruik bestaat nog veel onduidelijkheid.

Als jouw naaste seksueel misbruikt wordt, wordt hij of zij gedwongen tot seksuele activiteiten. Denk aan het (laten) aanraken van het geslacht of aan een verkrachting. Jouw naaste heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Maar is hiertoe gedwongen door misbruik van zijn of haar vertrouwen en/of door manipulatie.

Seksueel misbruik kan één keer voorkomen, maar ook vaker over een langere periode. En het wordt mensen aangedaan van alle geslachten en leeftijden.

Vaak is er een verschil in macht of leeftijd tussen jouw naaste en de dader. Zoals bij seksueel misbruik door een familielid, een familievriend of een andere volwassene als het om een kind gaat. Of wanneer een leerling misbruikt wordt door een leraar. Maar seksueel misbruik komt ook voor zonder dit verschil in macht of leeftijd, zoals door een partner.

Signalen herkennen

Zo'n 30% van de kinderen die misbruikt worden, geven helemaal geen signalen af. Toch zijn er bepaalde tekenen waar je op kunt letten.

Op de website van de Rijksoverheid vind je verschillende mogelijke signalen van kindermisbruik. Op de website van Rutgers (Kenniscentrum seksualiteit) vind je mogelijke signalen van misbruik bij jongeren. Een groot deel hiervan kan ook worden gebruikt om seksueel misbruik bij oudere slachtoffers te herkennen.

Wat te doen bij een vermoeden?

Heb je een vermoeden van seksueel misbruik? Kijk niet weg, maar onderzoek je vermoeden goed. Geef extra aandacht aan jouw naaste en laat weten dat je er voor hem of haar bent.

Wil je met jouw naaste in gesprek, maar weet je niet goed hoe? Dan kun je overwegen om met iemand uit zijn of haar omgeving te praten. Samen kunnen jullie kijken wat een goede volgende stap kan zijn.

Gaat het om een kind? Lees hier hoe je een kind kunt steunen dat te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik.

Seksueel misbruik melden

Bij een sterk vermoeden kun je een melding maken of om advies vragen bij Centrum Seksueel Geweld. Via 0800-0188 of via de chat op hun website. Gaat het om een vorm van huiselijk geweld? Dan kun je ook contact opnemen met Veilig Thuis, via 0800-2000 of via de chat op hun website.

Goed om te weten

Wat betekent het om seksueel misbruik mee te maken? En wat is voor jou als naaste goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Iemand in mijn omgeving is seksueel misbruikt. Hoe kan ik helpen?

Stijn en Legien zijn een ervaringsdeskundig koppel: Legien heeft in haar jeugd seksueel geweld meegemaakt. Samen hebben zij Samen Helen opgericht en een toolkit ontwikkeld. Deze toolkit is speciaal gemaakt voor mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt en hun naasten. In de toolkit is informatie over (de verwerking van) seksueel geweld gebundeld. Ook vind je hier tips en tools voor mensen die hun naaste willen helpen na seksueel geweld.

Toolkit seksueel misbruik

Ervaringsdeskundigen Stijn en Legien van Samen Helen hebben een toolkit ontwikkeld. Speciaal voor partners die hun partner na seksueel misbruik willen steunen. Via de knop hieronder kun je de toolkit openen en downloaden.

Toolkit seksueel misbruik

Training 'Erkend Luisteraar' van Samen Helen

Bij deze training van de #MeToo-etiquette, helpen we je een betere gesprekspartner te zijn voor iemand die te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. In deze training doe je kennis op over seksueel geweld en victim blaming, leer je over de #MeToo gespreksetiquette van Samen Helen en oefen je hoe je in de praktijk kunt reageren in gesprekken over seksueel geweld.

Training 'erkend luisteraar'

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website