Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten

Als je als oudere mishandeld wordt, kun je erg bang zijn om nog onder de mensen te komen. Meneer Hoogmoed* weet hier alles van. Nadat hij op straat vanuit het niets werd aangevallen, raakte hij zijn vertrouwen én mobiliteit kwijt. Op Slachtofferwijzer vertelt hij wat dit met hem deed, en hoe hij met hulp weer naar buiten durfde te gaan.

Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten.

Op een zonnige dag reed meneer Hoogmoed met zijn scootmobiel naar het winkelcentrum. Om gebakjes te halen voor zijn dochter die die middag op bezoek zou komen. Maar onderweg werd hij uit het niets midden op straat aangevallen door een verwarde man.

Meneer Hoogmoed: “Gelukkig kwamen er al snel mensen aan om te helpen. Maar ik had op dat moment al een paar rake klappen gekregen. De schrik zat er goed in en ik durfde niet meer de straat op.”

“Ik durfde niet meer de straat op.”

“Als ik al naar buiten had durven gaan, dan zou ik bovendien niet ver meer komen. Want mijn scootmobiel was ook gesloopt. Ik wilde hem graag laten maken, maar daar was hij te kapot voor. Er moest eigenlijk een nieuwe komen, maar de verzekering vergoedde deze schade niet.”

Depressief en kwetsbaar

Voordat hij werd mishandeld, had meneer Hoogmoed het financieel al niet makkelijk. Door schulden mocht hij van de rechter geen extra schulden maken, dus ook geen geld lenen van familie of vrienden.

Hij vertelt: “De enige manier waarop ik een nieuwe scootmobiel kon kopen, was met een schadevergoeding via een strafproces. Maar dit zou lang duren en zo lang kon ik niet wachten. Ik ben slecht ter been en raakte door het verlies van mijn mobiliteit ook depressief.”

“Mijn dochter deed één keer per week mijn boodschappen. Daar was ik natuurlijk heel erg blij mee, maar ik vond het verschrikkelijk om hulp van anderen nodig te hebben. Mijn scootmobiel zorgde er juist voor dat ik nog eens ergens kwam, en zelf kon zorgen voor mijn eten.”

.
“Je bent ineens heel kwetsbaar wanneer je niet meer makkelijk de deur uitkomt.”

“Dan merk je toch wel dat je ouder bent. Je bent ineens heel kwetsbaar wanneer je niet meer makkelijk de deur uitkomt. De man die mij aanviel, heeft me eigenlijk dubbel geraakt. Ik durfde niet naar buiten, maar ik kon het ook niet.”

Vertrouwen terug

Inmiddels zijn we een tijd verder. En heeft meneer Hoogmoed een nieuwe scootmobiel kunnen kopen, met een vergoeding vanuit het Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp.

Meneer Hoogmoed: “Ik was hier natuurlijk meteen heel blij mee. Maar ik had in het begin wel een drempel om weer naar buiten te gaan. Ik ben eerst een paar keer samen met een buurman gegaan. En nu durf ik het zelf weer.”

“Het is eigenlijk wel grappig. Ik kende mijn buurman eerst niet zo goed, en nu heeft hij me echt verder geholpen. Zo zie je maar: het is heel belangrijk om om hulp te durven vragen.”

“Het is heel belangrijk om om hulp te durven vragen.”

* Om privacy-redenen is de naam en de foto van meneer Hoogmoed niet echt. Zijn verhaal is dat wel.

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website