Meneer Hoogmoed raakte zijn vertrouwen én mobiliteit kwijt

Dat hij iemand zo kon ‘triggeren’, daar had meneer Hoogmoed* geen idee van. Op een zonnige dag reed hij met zijn scootmobiel naar het winkelcentrum, om wat gebakjes te kopen. Zijn dochter zou die middag op bezoek komen. Uit het niets werd hij midden op straat aangevallen door een verwarde man.

Ervaringsverhaal ouderenmishandeling.

Op het lawaai kwamen gelukkig mensen aangesneld om hulp te bieden. Maar dat kon niet voorkomen dat meneer Hoogmoed rake klappen kreeg, en dat zijn scootmobiel werd gesloopt. Zo is hij niet alleen zijn vertrouwen kwijt om er zorgeloos op uit te gaan, maar ook zijn mobiliteit.

“Ik durf niet zo goed meer de straat op”, vertelt meneer Hoogmoed. “De schrik zit er nog goed in. En als ik dan al naar buiten zou gaan, kom ik ook niet ver zonder scootmobiel. Ik had hem graag willen laten repareren, maar daar is ie te kapot voor. Er moet eigenlijk een nieuwe komen, maar de verzekering vergoedt deze schade niet.”

“Ik durf niet zo goed meer de straat op.”

Depressief

Voor het incident had meneer Hoogmoed het financieel al niet makkelijk. Hij heeft een bewindvoerder en een schuldenregeling die net stabiel loopt. De rechter heeft opgelegd dat hij geen extra schulden mag maken, hij mag zelfs geen geld lenen van familie of vrienden, omdat dat ook als schuld wordt gezien. De enige mogelijkheid die de bewindvoerder ziet om een nieuwe scootmobiel aan te schaffen, is het verhalen van de schade via een strafproces. Maar zo lang kan meneer Hoogmoed niet wachten. Hij is slecht ter been en heeft naast de angst ook last van depressieve klachten, nu hij zijn mobiliteit kwijt is.

Dubbel geraakt

“Mijn dochter doet één keer in de week mijn boodschappen. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee, maar ik vind het afschuwelijk om zo afhankelijk te zijn. Mijn scootmobiel zorgde er juist voor dat ik nog eens ergens kwam en zelf kon zorgen voor mijn eten. Dan merk je toch wel dat je ouder bent. Je bent ineens heel kwetsbaar op het moment dat je niet meer makkelijk de deur uitkomt. Wat mij betreft heeft die man die mij aanviel me dubbel geraakt: ik durf niet naar buiten, maar ik kan het ook niet.”

.
"Je bent ineens heel kwetsbaar op het moment dat je niet meer makkelijk de deur uitkomt."

Hulp durven vragen

Inmiddels zijn we een tijd verder en heeft meneer Hoogmoed vanuit het Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp een bijdrage gekregen voor de aanschaf van een nieuwe scootmobiel. “Alhoewel ik er meteen heel blij mee was, had ik eerst wel een drempel om weer naar buiten te gaan. Ik ben eerst een paar keer samen met een buurman gegaan. En nu durf ik zelf weer. Het is eigenlijk wel grappig. Ik kende mijn buurman eerst niet zo goed en nu heeft hij me echt verder geholpen. Het is echt belangrijk om hulp te vragen.” 

*Om privacyredenen zijn de naam en de foto van meneer Hoogmoed niet echt. Zijn verhaal is dat wel.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website