Wat is narratieve exposure therapie?

De term exposure therapie heb je vast wel eens gehoord, maar ken je de term narratieve exposure therapie (NET) ook? Dat is een vorm van exposure therapie. In dit artikel leggen wij uit wat het is, hoe narratieve exposure therapie werkt, hoelang het duurt en voor wie het geschikt is.

Wat is narratieve exposure therapie?

Narratieve exposure therapie is een vorm van exposure therapie, het is een behandeling die vaak wordt ingezet bij mensen met PTSS-klachten. Tijdens een behandeling staat de levensgeschiedenis van iemand centraal. Het gaat dan om zowel mooie als schokkende gebeurtenissen uit iemands leven. Met behulp van narratieve exposure therapie krijgt iemand een beter beeld van het leven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij de meeste mensen PTSS-klachten afnemen na deze behandeling. Herinneringen worden minder indringend en verliezen emotionele lading. Daarnaast ontstaan er soms nieuwe gedachten die een ander betekenis geven aan bepaalde gebeurtenissen.

Hoe werkt narratieve exposure therapie?

Tijdens een behandeling leg je samen met de behandelaar jouw levenslijn uit op de grond, met een touw of lint. De levenslijn begint bij de geboorte en eindigt in het nu. Vervolgens leg je symbolen langs de levenslijn, je legt een steen neer bij een schokkende gebeurtenis en een kunstbloem bij een mooi moment. Kaarsjes staan symbool voor momenten van rouw en stokjes voor momenten met geweld. Aan het einde maak je hier een foto van. Vervolgens bespreek je deze belangrijke gebeurtenissen met je behandelaar. Bij traumatische gebeurtenissen haal je alle herinneringen weer op die bij de gebeurtenis horen.

Wat is het verschil met imaginaire exposure therapie?

Bij imaginaire exposure therapie word je ook blootgesteld aan vervelende gebeurtenissen aan je leven. Het verschil met narratieve exposure therapie is dat je ook spreekt over mooie en positieve gebeurtenissen uit je leven. Dat is bij imaginaire exposure therapie niet het geval.

Hoelang duurt narratieve exposure therapie?

Net als bij exposure therapie verschilt het per persoon hoeveel behandelingen je nodig hebt. Dat hangt af van het aantal schokkende gebeurtenissen dat je hebt meegemaakt. Meestal bestaat narratieve exposure therapie uit 6 tot 12 gesprekken van 90 minuten. Dit bespreek je voordat je begint met je behandelaar.

Voor wie is narratieve exposure therapie?

Narratieve exposure therapie is vooral een effectieve behandeling voor mensen met PTSS, die meerdere schokkende gebeurtenissen in hun leven hebben meegemaakt. Om in aanmerking te komen voor deze behandeling moet iemand aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Er is PTSS gediagnosticeerd.
  • Iemand is gemotiveerd om de schokkende gebeurtenissen opnieuw te doorleven.
  • Het is voor iemand mogelijk om schokkende gebeurtenissen te bespreken.
  • Iemand gebruikt (bijna) geen alcohol of drugs of kan dit afbouwen.
PTSS

Waar is narratieve exposure therapie mogelijk?

Verschillende organisaties in Nederland bieden narratieve exposure therapie aan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij ARQ Centrum ’45, maar bijvoorbeeld ook bij PsyQ. Je hebt hiervoor altijd een verwijzing nodig van je huisarts of psychiater.

Past narratieve exposure therapie bij mij?

Wil je aan de slag met het verwerken van een trauma, maar weet je nog niet zeker of narratieve exposure therapie de juiste keuze is? In onderstaande podcast-aflevering bespreken twee psychologen het positieve effect van narratieve exposure therapie bij traumabehandeling:

Joost en Yonda Trauma Show

Joost & Yonda narratieve exposure therapie

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website