Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp

Yasmine* verkocht al jaren succesvol kleding via advertenties op Marktplaats. Zo’n vijf jaar geleden kreeg ze een berichtje dat iemand geïnteresseerd was in een jasje en een broek. Vanaf dat moment ging het, razendsnel, heel erg mis. “Ik denk dat ik me, door het ritme van de dag en in de snelheid waarin het gebeurde, pas achteraf bedacht: wat is er eigenlijk gebeurd en waar is het misgegaan?”

Oplichting en fraude via Marktplaats en WhatsApp.

Binnen tien minuten

Het is een doorsnee dag voor Yasmine: ze haalt haar dochter van school, is bezig met het huishouden en heeft later op de dag een afspraak op haar werk. Via haar telefoon kan Yasmine berichtjes op Marktplaats in de gaten houden. Zo kwam er die middag een berichtje binnen van iemand die een pak wilde overkopen. Yasmine: “Ik wil altijd eerst het geld op mijn rekening hebben voor ik iets verstuur. Na een tijdje kreeg ik een bericht over de transactie: ‘Ik doe iets stoms, ik stuur een code naar je toe. Kan jij de code die op jouw telefoon binnenkomt sturen?’ Dus deed ik dat. Maar met die code kon zij bij mijn WhatsApp gegevens. Dat is het moment geweest dat mijn WhatsApp werd overgenomen. ”Kort daarna werd Yasmine eerst door een buitenlandsnummer gebeld en daarna door een Nederlands nummer. Deze laatste nam ze op. Een bevestiging voor de oplichters dat ze het juiste telefoonnummer hadden gehackt.

“Ik zat in de auto onderweg naar mijn werk toen ik werd gebeld door een kennis: ‘Hi Yas, ik krijg een appje van je dat jij geld nodig hebt, is dat waar? ’Ik belde meteen mijn man, die heeft een bericht op Facebook geplaatst om onze vrienden- en kennissenkring te waarschuwen niets met de berichtjes die van mij kwamen te doen. Het ging zo snel. De overname van mijn WhatsApp en het eerste alarmerende telefoontje gebeurde binnen tien minuten.

"De overname van mijn WhatsApp en het eerste alarmerende telefoontje gebeurde binnen tien minuten."

Ze wilde helpen

Toen Yasmine aankwam op haar werk, was het kwaad al geschied. “Een collega kwam naar mij toe om te vragen wat er aan de hand was en dat zij net geld naar mij over had gemaakt. Ik zou die dag opnieuw paspoorten aanvragen en zij dacht dat ik bij de gemeente stond zonder geld. Ze wilde me gewoon helpen, dat was super lief. We hebben direct de banken gebeld om uit te zoeken of we nog iets konden doen. Maar dat geld, € 1.000, was al verdwenen. We hebben direct aangifte gedaan bij de politie. Zij vroegen of ze mijn telefoon mochten innemen, omdat er nog weinig tijd was verstreken konden ze er misschien nog iets uitlezen. Maar ze hebben nooit wat gevonden.”

Paniek

“Als je dit overkomt heb je grote paniek. Toen ik wist dat mijn collega geld had overgemaakt, hoopte ik dat zij de enige was. Ik voelde me erg schuldig, maar ze heeft het me nooit kwalijk genomen. Ik ben meteen een actie gestart om het geld wat zij was kwijtgeraakt op te halen en om het leed te verzachten. Mensen in mijn omgeving hebben er hard aan meegeholpen. Die € 1.000 hebben we niet gered, maar we zijn toch tot € 600 gekomen.”

.

“Volg je gevoel en onderneem actie”

Vlak nadat het Yasmine was overkomen, hoorde ze niet anders. “Het is iets wat op een heel slinkse manier, in alle lagen van de bevolking voorkomt. Ik heb de mensen in mijn omgeving verteld dat als ik geld nodig heb, ik dat niet via een appje zal vragen. Een tip om dit soort berichten eerst te controleren is door de persoon van wie je iets ontvangt een-op-een te spreken. En check of de rekeninggegevens kloppen. Daar kan je ook een oplichter aan herkennen. Ik hoor tegenwoordig zelfs dat stemmen worden nagedaan en spraakberichten worden gestuurd. Heel bizar. Volg je gevoel als je het maar even niet vertrouwt en onderneem actie.”

"Volg je gevoel als je het maar even niet vertrouwt en onderneem actie.”

Niet schuldig

“Uiteindelijk zijn we beide slachtoffer van een misdaad. Toentertijd was het moeilijk om de situatie op die manier te zien, want ik voelde me stom en schuldig. Daarom was het goed dat ik met mijn omgeving deelde wat er was gebeurd, door hen besefte ik me dat het niet mijn schuld was.”

*De foto en de naam van Yasmine zijn vanwege privacy niet echt. Wat haar overkomen is, helaas wel.

Vertel ons wat je vindt van deze website