Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig

Als je bent opgelicht, kun je je schuldig voelen over dat je het niet doorhad. Dit herkent ook Yasmine*. Via Marktplaats werd haar WhatsApp gehackt, waarna een collega geld naar ‘haar’ overmaakte. Yasmine deelt haar verhaal op Slachtofferwijzer.

Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.

Yasmine verkocht al jaren succesvol kleding via advertenties op Marktplaats. Ze wachtte daarbij altijd eerst tot het geld op haar rekening stond voordat ze iets verstuurde. Dit is altijd goed gegaan. Tot die ene dag dat het opeens toch heel erg – en heel snel – misging.

Ze vertelt: “Ik was druk bezig toen ik een berichtje binnenkreeg van iemand die een pak wilde overkopen. Na een tijdje kreeg ik een bericht over de betaling: ‘Ik doe iets stoms, ik stuur een code naar je. Kan jij de code die op jouw telefoon binnenkomt naar me sturen?’ Dus deed ik dat.”

“Maar met die code konden zij bij mijn WhatsApp-gegevens en mijn WhatsApp overnemen. Kort daarna werd ik eerst door een buitenlands nummer gebeld, daarna door een Nederlands nummer. Deze laatste keer nam ik op. Achteraf gezien wisten de oplichters hierdoor dat ze het goede nummer hadden gehackt.”

“We hebben meteen de bank gebeld om te kijken of we iets konden doen, maar het geld was al verdwenen.”

Binnen een paar minuten € 1.000 kwijt

Niet veel later is Yasmine onderweg naar haar werk en wordt ze gebeld door een kennis. ‘Hi Yas, ik krijg een appje van je dat jij geld nodig hebt, is dat waar?’

Yasmine: “Het ging zo snel. Nog geen tien minuten eerder was ik gehackt. Ik belde meteen mijn man. Hij plaatste een bericht op Facebook om iedereen te waarschuwen niets met de berichtjes te doen die van mij kwamen.”

Toen Yasmine op haar werk aankwam, was het al te laat. “Een collega kwam naar mij toe om te vragen wat er aan de hand was. Ik zou gezegd hebben dat ik bij de gemeente stond om opnieuw paspoorten aan te vragen, zonder geld. Ze vertelde dat ze net € 1.000 had overgemaakt.”

“Ze wilde me gewoon helpen, wat natuurlijk superlief was. We hebben meteen de bank gebeld om te kijken of we iets konden doen, maar het geld was al verdwenen. Hierna deden we direct aangifte bij de politie. Ze hebben in mijn telefoon gekeken of ze nog iets aan informatie konden vinden, maar zonder resultaat.”

.
“Als dit je overkomt, heb je grote paniek. Ik was meteen bang dat meer mensen geld over hadden gemaakt.”

Paniek en schuldgevoel

“Als dit je overkomt, heb je grote paniek. Ik was meteen bang dat meer mensen geld over hadden gemaakt. En naar mijn collega toe voelde ik me erg schuldig. Al heeft ze het me nooit kwalijk genomen.”

“Ik ben meteen een actie gestart om het geld dat zij was kwijtgeraakt op te halen. Mensen in mijn omgeving hebben er hard aan meegeholpen. Die € 1.000 hebben we niet gered, maar we zijn toch tot € 600 gekomen.”

Voorkomen lukt niet altijd, de kans verkleinen wel

Vlak nadat het Yasmine was overkomen, hoorde ze niet anders. Yasmine: “Alle lagen van de bevolking lijken ermee te maken te krijgen. Oplichters gaan ook op een heel slimme manier te werk: het is al gebeurd voordat je doorhebt wat er speelt. Ik hoor tegenwoordig zelfs dat stemmen worden nagedaan en spraakberichten worden gestuurd, heel bizar.”

Oplichting valt niet altijd te voorkomen. Maar er zijn gelukkig wel dingen die je kunt doen om de kans dat het gebeurt, te verkleinen.

Zo zegt Yasmine: “Ik heb mensen verteld dat ik nooit via een berichtje om geld zal vragen. Krijg je zelf zo’n berichtje, dan is het slim om de persoon te bellen en het na te vragen. En om de rekeninggegevens te checken, daar kan je een oplichter ook aan herkennen. Volg je gevoel als je het ook maar even niet vertrouwt en neem actie.”

“Het was goed dat ik met mijn omgeving deelde wat er was gebeurd. Door hen besefte ik dat het niet mijn schuld was.”

Niet schuldig

Yasmine heeft haar schuldgevoel over de oplichting kunnen loslaten.

Ze vertelt: “Uiteindelijk zijn we allebei slachtoffer van een misdaad. Het was eerst moeilijk om de situatie op die manier te zien, want ik voelde me stom en schuldig. Maar daarom was het goed dat ik met mijn omgeving deelde wat er was gebeurd. Door hen besefte ik dat het niet mijn schuld was.”

* Om privacy-redenen is de naam en de foto van Yasmine niet echt. Haar verhaal is dat wel.

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Vertel ons wat je vindt van deze website