Wat is voice cloning en hoe kun je het voorkomen?

Stel je voor dat iemand precies dezelfde stem heeft als die jij hebt, maar jij zegt die woorden niet. Dan heb je te maken met voice cloning. Het is een slimme truc om iemands stem na te maken, dit gebeurt met behulp van computers en slimme software, zoals ai, die je stemgeluid namaken.

Voice cloning kan handig zijn, het helpt bijvoorbeeld om mensen die doof zijn een stem te geven. En het wordt ook vaak gebruikt om karakters in animatiefilms een stem te geven. Helaas wordt er ook steeds vaker misbruik gemaakt van voice cloning. Criminelen kunnen nu doen alsof jij iets hebt gezegd, terwijl dat niet zo is. Dat kan grote gevolgen hebben.

Hoe voorkom je voice cloning?

Het is best belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen voice cloning. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

  • Bescherm je stemgeluid

Je stem is net als een wachtwoord. Geef het niet zomaar aan iedereen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met waar je praat en wie er luistert. Als iemand genoeg van je stem hoort, kunnen ze proberen het na te doen of na te maken.

  • Let op wat je deelt

Dingen zoals voicemails en video's waarin je praat, kan iemand gebruiken om jouw stem na te doen. Zorg ervoor dat je geen persoonlijke of geheime dingen zegt in dit soort opnames, zodat niemand ze tegen je kan gebruiken. Voor bekende mensen zoals radio dj’s is dit dus een serieus probleem. Hun stem is bekend bij een heel groot publiek en daardoor hebben zij grote kans slachtoffer te worden van voice cloning.

  • Sterke wachtwoorden zijn belangrijk

Gebruik sterke wachtwoorden gebruiken voor al je online accounts. Als iemand toegang heeft tot je accounts, kunnen ze misschien bij opnames van je stem komen (zoals voice memo’s). Gebruik wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn, het liefst zo lang mogelijk en gebruik voor elk account een ander wachtwoord. Als je het moeilijk vindt om dit te onthouden, kan je een wachtwoorden app gebruiken.

  • Pas op voor rare berichten

Soms sturen criminelen rare berichten of e-mails om je in de val te lokken. Klik niet zomaar op rare links en geef geen persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent. Als iets vreemd lijkt, is het dat vaak ook.

  • Tweestapsverificatie gebruiken

Stel tweestapsverificatie in op je online accounts. Tweestapsverificatie betekent dat je niet alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen, maar ook een extra code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om in je accounts te komen, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

  • Gebruik geen openbare Wi-Fi

Openbare Wi-Fi is handig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je op een openbaar netwerk zit, kunnen criminelen misschien zien wat je doet. Gebruik het dus niet om in te loggen op je bank of om andere dingen te doen die privé zijn.

Wat te doen bij oplichting of fraude?

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Lees meer over oplichting en fraude

Vertel ons wat je vindt van deze website