Wat is een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord is heel erg belangrijk om je computer, tablet of smartphone te bewaken. Maar het is ook erg belangrijk voor je online accounts, zoals je e-mail en accounts op social media. Maar wat is een sterk wachtwoord en welke wachtwoorden kan je beter niet gebruiken? Wij leggen het uit.

Een lang wachtwoord

Voor een sterk wachtwoord is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen. Zorg er allereerst voor dat je wachtwoord geen voor de hand liggende woorden bevat, zoals ‘wachtwoord’, ‘beveiliging’ of ‘Facebook’ voor je Facebookaccount. Door dit soort woorden te gebruiken maak je het heel makkelijk voor hackers. Kies het liefst voor een wachtwoord van minstens 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Je kan zelfs een hele zin als wachtwoord gebruiken, zoals: ‘Vandaagishetlekkerweerdatisfijn’.

Speciale tekens en hoofdletters in je wachtwoord

Probeer vervolgens om zo veel mogelijk tekens in je wachtwoord te verwerken, sommige letters kan je bijvoorbeeld vervangen voor een cijfer, of zet op willekeurige plekken in je wachtwoord cijfers neer. Maak ook gebruik van hoofdletters en leestekens in je wachtwoord. Hoe meer hiervan, hoe beter. Daarmee maak je het hackers een stuk moeilijker.

Oplichting of fraude
Julia's Hotmail en Vinted werden gehackt

Julia's Hotmail en Vinted werden gehackt

Lees het verhaal van Julia's

Overal een ander wachtwoord

Probeer om voor al je accounts een ander wachtwoord te gebruiken. Dat is het meest veilig. Anders heeft een hacker toegang tot al jouw accounts met maar 1 wachtwoord. Dat is heel vervelend en wil je natuurlijk voorkomen. Als je moeite hebt met het onthouden van deze wachtwoorden, kan je hiervoor een speciale wachtwoorden app downloaden. In deze app kan je al je wachtwoorden opslaan, het enige dat je hoeft te onthouden is het wachtwoord van deze app. Een goede app is LastPass.

Wijzig je wachtwoord

Denk jij of weet jij zeker dat iemand jouw account heeft gehackt, bijvoorbeeld doordat mensen in je omgeving vreemde berichten ontvangen vanuit jouw account, wijzig dan onmiddellijk je wachtwoord. Doe dit ook als de dienst waar je een account hebt, te maken heeft met een datalek. Bij de dienst Have I Been Pwned, kan je checken of jouw e-mailadres in een gelekte database voorkomt.

Twee-staps-verificatie

Naast een sterk wachtwoord kan je bij veel online accounts tegenwoordig ook twee-staps-verificatie toevoegen. Dit is een extra beveiliging, waarbij je niet alleen je loginnaam en wachtwoord moet invullen, maar ook een extra code. Deze extra code krijg je per sms of via een speciale verificatie-app. Dit maakt jouw online accounts nog veiliger. Als een hacker jouw data heeft gestolen kan diegene nog steeds niet in jouw accounts.

Ben jij slachtoffer van online oplichting?

Weet dat je er niet alleen voor staat en dat dit niet jouw fout is. Dit kan iedereen overkomen, zelfs als je je accounts heel erg goed hebt beveiligd lukt het criminelen soms toch om binnen te komen. Als iemand toch jouw accounts heeft gehackt, kan je contact opnemen met Helpwanted. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies. Je kunt met ze chatten, mailen of bellen. Dit is altijd gratis en anoniem.

Met welke soort onderwerpen kan Helpwanted je helpen?

  • Sextortion / afpersing
  • Cyberpesten
  • Pesten in online games
  • Account gehackt
  • Online benaderd voor seks
  • Online oplichting en (dating)fraude
  • Nepprofielen
  • Doxing
  • Foto’s, video’s en deepfakes
  • Cyberstalking
Meer informatie over Helpwanted

Vertel ons wat je vindt van deze website