Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met oplichting of fraude?

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van oplichting of fraude. Op deze pagina lees je wat jij als naaste kunt betekenen voor iemand die is opgelicht, en welke professionele hulp beschikbaar is.

Wat is oplichting of fraude?

Oplichting en fraude zijn vormen van bedrog. Het slachtoffer is misleid en heeft hierdoor geld overgemaakt of waardevolle goederen afgestaan. Doordat aankopen en transacties veel vaker online plaatsvinden, neemt oplichting via het internet steeds meer toe. Denk aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp-fraude of identiteitsfraude. De gevolgen voor iemand die is opgelicht kunnen, zowel financieel als emotioneel, groot zijn.

Goed om te weten over oplichting en fraude

Situatie lijkt betrouwbaar

In het geval van online oplichting kunnen oplichters gebruikmaken van het betrouwbare imago van organisaties, zoals een IKEA of een ABN AMRO Bank. Oplichters worden steeds beter in het maken van bijvoorbeeld nepmails, waardoor in theorie iedereen slachtoffer kan worden van oplichting.

Deuk in het vertrouwen

Oplichters zijn vaak erg goed in het winnen van vertrouwen. Het slachtoffer kan hier een behoorlijke deuk in het vertrouwen door oplopen en een gevoel van onveiligheid ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat hij/zij een geïsoleerd leven gaat leiden, overal gevaar gaat zien of niets meer durft te ondernemen.

Schaamte en schuldgevoel

Slachtoffers kunnen zichzelf verwijten dat ze niet beter hebben opgelet. Dit terwijl, met de malafide praktijken van tegenwoordig, iedereen slachtoffer van oplichting kan worden. Het idee dat de oplichting voorkomen had kunnen worden, kan ervoor zorgen dat gevoelens van schaamte en/of schuld de overhand nemen. Probeer je hier als naaste bewust van te zijn. Blijf aangeven dat het niet de schuld van het slachtoffer is.

Hoe help ik iemand die is opgelicht?

Wil je een slachtoffer van oplichting helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 5 bruikbare tips:

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp bij oplichting of fraude

Steun vanuit de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed je te realiseren dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulpverlening ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of naar een passende hulpinstantie. Hieronder vind je snel de juiste hulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website