Wat is malware?

Je hoort de term ‘malware’ vast wel eens gehoord, maar weet je ook wat malware is? In dit artikel leggen wij het uit, vertellen we hoe malware verspreid wordt en hoe je jezelf kan beschermen tegen malware.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die computersystemen, netwerken en mobiele apparaten kan ‘infecteren’. Het doel van malware is om jouw software of apparaten te beschadigen en/of om gevoelige informatie te stelen. Dit doen criminelen door de controle van jouw apparaat over te nemen, hierdoor kan het apparaat niet meer normaal functioneren.

Welke soorten malware zijn er?

Er zijn verschillende soorten malware, met elk hun eigen kenmerken en werkwijze. Enkele types die veel voorkomen zijn:

  • Virussen: deze verspreiden zich naar andere bestanden of computers. Ze kunnen schade aanrichten door bestanden op jouw computer te wissen of te wijzigen, of door computersystemen te vertragen of uit te schakelen.
  • Wormen: deze verspreiden zich via netwerken en kunnen zichzelf vermenigvuldigen. Wormen kunnen netwerken overbelasten en gevoelige data van jou stelen.
  • Trojans: deze vermommen zich als software die er legaal uitziet, zo misleiden ze gebruikers om neppe software te downloaden en installeren. Zodra Trojans binnen zijn in jouw systeem, kunnen ze gevoelige informatie stelen, wachtwoorden opsporen en/of andere malware installeren.
  • Spyware: hiermee bespioneren criminelen gebruikers en verzamelen informatie over hun online activiteiten, zoals welke websites ze bezoeken en creditcardgegevens. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of om andere malware te verspreiden.
  • Ransomware: deze vergrendeld bestanden op een computersysteem en eist een geldsom in ruil voor het weer beschikbaar maken van de bestanden. Ransomware kan een bedrijf of organisatie lamleggen.

Hoe wordt malware verspreid?

Malware kan op verschillende manieren worden verspreid, bijvoorbeeld via een bijlage in een e-mail. Hier kan een kwaadaardige code in verstopt. Als je deze bijlage dan opent heb je malware op je computer. Ook via website kan het gebeuren dat je kwaadaardige code downloadt, bijvoorbeeld als je op een link klikt of een bestand downloadt van een onbetrouwbare site.

Hoe kan ik me beschermen tegen malware?

De volgende dingen kan je doen om te voorkomen dat jouw apparaten besmet worden met malware:

Ben jij slachtoffer van malware?

Als je denkt of zeker weet dat je malware op je computer hebt, zijn er een paar stappen die je moet doorlopen. Weet daarnaast dat dit niet jouw fout is. Dit kan iedereen helaas overkomen.

  • Check op je bankrekening of je geld kwijt bent geraakt door de hack. Is dat zo? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en doe aangifte bij de politie.
  • Staat de malware op je laptop/computer van werk? Neem direct contact op met de ICT-verantwoordelijke van je werk. Die vertelt dan wat je moet doen.
  • Maak een back-up van je bestanden.
  • Voer een virusscan uit, de virusscanner spoort alle virussen op en verwijdert deze gelijk van je apparaat.
  • Verander je wachtwoorden zodra het virus is verwijderd. Het kan zijn dan de cybercriminelen jouw wachtwoorden hebben doorgestuurd.

Vertel ons wat je vindt van deze website