Wat te doen bij oplichting of fraude?

Oplichting, of fraude, kan heftig zijn om mee te maken. Het kan geldproblemen veroorzaken en je vertrouwen in anderen beschadigen.

Wat kun je het beste doen na fraude? Hoe worden oplichters aangepakt na aangifte van oplichting? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe herken je een oplichter eigenlijk?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die oplichting meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.
Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig.

Yasmine werd opgelicht via Marktplaats en WhatsApp en voelt zich nu niet meer schuldig

Lees het verhaal van Yasmine

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die zijn opgelicht

Ben je opgelicht? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community's van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die zijn opgelicht, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die fraude meemaakten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact
Oplichting

Wat kan je doen?

Het is heel normaal dat je geschrokken bent na oplichting. Zoiets kan veel indruk maken. Toch is het slim om zo snel mogelijk in actie te komen als je net bent opgelicht.

Direct doen

  • Blokkeer je bankpassen en creditcards.
  • Doe direct aangifte van oplichting bij de politie. Bijvoorbeeld via de website van de politie, of door te bellen naar 0900-8844.
  • Meld fraude bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
  • Vertel je verzekering dat je bent opgelicht.

Lees meer over aangifte en melding doen van oplichting.

Bij identiteitsfraude

Heb je te maken met identiteitsfraude? Dit kun je melden bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Dit kan via een van de meldformulieren op de website van de Rijksoverheid, of door te bellen naar 088-9001000.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het meldpunt voor identiteitsfraude.

Hulp en advies

Oplichting kan veel stress en onzekerheid geven. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

Verschillende organisaties staan voor je klaar om je te helpen na oplichting. Denk aan de politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Bijvoorbeeld als je met vragen zit over aangifte doen. En mogelijk kan iemand in je omgeving bijvoorbeeld helpen met het blokkeren van je bankpassen.

Ook als je psychische hulp of een luisterend oor nodig hebt, sta je er niet alleen voor. Misschien kun je je verhaal kwijt bij je huisarts, een vriend of familielid. Of vind je het fijn om (anoniem) te bellen of chatten met een organisatie die zonder oordeel luistert.

Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties voor je klaarstaan met een luisterend oor, advies of psychische hulp.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Vertel aan een volwassene dat je bent opgelicht. Je mag ook altijd (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon. Of je verhaal delen met leeftijdsgenoten op het forum van De Kindertelefoon.

Oplichting voorkomen

Oplichters worden steeds slimmer in hoe ze mensen kunnen bedriegen. Het kan dan ook iedereen gebeuren. Wil je toch proberen te voorkomen dat je (nog eens) wordt opgelicht? Dan kun je lezen waar je een oplichter aan kunt herkennen. Ontdek meer over de betekenis, vormen en voorbeelden van fraude.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je bent opgelicht, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Gaat het om een ernstige vorm van fraude? Bijvoorbeeld als er heel veel geld van je is gestolen en hierdoor geldproblemen zijn ontstaan? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Oplichting is in Nederland strafbaar. Hoe vaker aangifte of een melding wordt gedaan van fraude, hoe beter het kan worden aangepakt.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie. Door te bellen naar 0900-8844, via de website, of door naar het politiebureau te gaan.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees meer over aangifte doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen, of hierover twijfelt. Of omdat je niet zeker weet of er echt iets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit.

Hoe doe je een melding?

Fraude melden kan bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.

Psychische hulp

Fraude kan veel indruk maken. Een oplichter maakt misbruik van je vertrouwen. Je kunt hier veel last van hebben en bijvoorbeeld stress, angst of schaamte ervaren.

Weet dat je je nooit hoeft te schamen dat je bent opgelicht. Oplichters zijn er heel goed in om iemands vertrouwen te winnen. Het kan iedereen overkomen.

Merk je dat je psychische of emotionele klachten hebt na fraude? Dit is een normale reactie en erover praten is vaak een goede eerste stap. Misschien kun je je verhaal kwijt bij je huisarts, of bij een vriend of familielid.

Ook verschillende organisaties staan voor je klaar met een luisterend oor, advies en hulp. Bijvoorbeeld als je met behandelingen van je angst wil afkomen. Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij jou past.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar, dan lees je op MindYoung meer over klachten die je als jongere misschien herkent. Heb je het idee dat je meer hulp nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je last blijft houden van verdriet of boosheid? Bovenaan deze pagina ontdek je welke organisaties je kunnen helpen met verschillende vormen van therapie.

Lees meer over oplichting of fraude

Vertel ons wat je vindt van deze website