Julia's Hotmail en Vinted werden gehackt

(Online) oplichting of fraude kan heftig zijn om mee te maken. Het kan geldproblemen veroorzaken en je vertrouwen in anderen beschadigen. Het overkwam ook Julia. Haar Vinted- en Hotmailaccount werden gehackt. Hoewel er geen geld op haar account stond, werd er toch iets gestolen: al haar privégegevens. Een heel vervelend en onveilig gevoel. We spraken Julia over deze vervelende ervaring.

Julia's Hotmail en Vinted werden gehackt

Julia: “Ik wilde net weggaan van mijn werk, toen ik ineens mijn Hotmail helemaal vol zag stromen met mailtjes. Ik gebruik mijn Hotmail eigenlijk nauwelijks, dus het viel me meteen op. Toen ik mijn mail opende zag ik dat er binnen 3 minuten van alles was gebeurd in mijn Vinted account: mijn e-mailadres was gewijzigd, het nieuwe adres was bevestigd en vervolgens was mijn wachtwoord gewijzigd. In heel korte tijd had ik dus geen toegang meer tot mijn eigen Vinted account.”

“Ik schrok natuurlijk heel erg, zeker omdat er iemand het e-mailadres had bevestigd en dat dus betekent dat er ook iemand in mijn Hotmail kon. Dat werd bevestigd toen ik later zag dat alle mails van Vinted verplaatst waren naar de prullenbak. Dat had ik zelf niet gedaan. Dus besloot ik om gelijk mijn wachtwoord van mijn e-mail te wijzigen.”

"Oplichters worden steeds slimmer en dit kan iedereen gebeuren, dus ook mij.”

Bewijs aanleveren

“Ik heb meteen contact opgenomen met mijn bank en met Vinted. De bank stelde me gelijk gerust en zei dat er in principe niet zo veel kon gebeuren. Ik had toevallig geen geld op mijn Vinted account staan, dus de criminelen hebben een heleboel moeite gedaan voor niets. Bij Vinted heb ik gelijk een melding gemaakt dat iemand mijn account had gehackt. Ik moest toen bewijs aanleveren bij hen dat het echt mijn account was en heb een week later mijn account weer teruggekregen. Dat was wel erg fijn, ik had namelijk wel een aantal dingen besteld en ik kon nu niet meer zien waar die bezorgd werden. Omdat de bezorgmails naar het e-mailadres van iemand anders gingen.”

“Toen ik dacht dat alle ellende voorbij en opgelost was, werd mijn Hotmail de volgende dag weer gehackt. Alleen dit keer had Hotmail het zelf gelijk door, er waren namelijk inlogpogingen gedaan vanuit Hongkong en Argentinië, een paar minuten na elkaar. Ik moest toen opnieuw een hele beveiligingsroute door. Heel vervelend.”

Oplichting of fraude

Onveilig gevoel

“Hoewel ik geen geld had verloren hiermee, was het wel een heel vervelende ervaring. Het is gewoon heel erg stressvol als je weet dat er iemand in jouw accounts zit en bovendien is het gewoon een heel naar idee. Ik voelde me daardoor best wel onveilig. Bovendien ga je ook aan jezelf twijfelen. Was dit mijn eigen schuld? Had ik op linkjes geklikt? Dat bleek helemaal niet het geval. Oplichters worden steeds slimmer en dit kan iedereen gebeuren, dus ook mij.”

“Hoewel ik geen geld had verloren hiermee, was het wel een heel vervelende ervaring."

Goed opletten

“Het enige wat ik iedereen kan aanraden is om tweestapsverificatie in te stellen op al je accounts. Hierdoor wordt het een stuk lastiger voor criminelen om in je accounts te komen. En als je net zoals ik toch gehackt bent, let dan daarna goed op bij elk mailtje en belletje dat je hebt. Criminelen hebben al jouw privégegevens, dus ze kunnen je heel makkelijk oplichten door bijvoorbeeld te zeggen dat ze van de bank zijn.”

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website