Demi en Thécla kregen te maken met discriminatie tijdens het krijgen van een kindje

Het verhaal van Demi

Demi en Thécla hebben vorig jaar een dochtertje gekregen, Olivia. Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie. Demi vertelt hierover en over wat dit met haar doet.

Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie.

Voor het krijgen van een kindje heeft Demi samen met haar vrouw een oproep gedaan voor een spermadonor. Deze oproep heeft ze uitgezet via haar social mediakanalen. “Ik ben zelf online heel open geweest over hoe het allemaal gaat als je als lesbisch stel een kindje wil. Ik vond het belangrijk om dit te delen, omdat ik maar weinig koppels ken van hetzelfde geslacht die ook een kindje hebben.”

Negatieve reacties

Doordat Demi hier online zo open over was, kreeg ze wel een heleboel negativiteit over haar heen. “Op Twitter hoorden wij regelmatig dat wij als lesbisch stel geen kinderen mogen krijgen, dat we ons kindje naar een heterostel moeten doen, omdat dat gezonder is voor het kindje of dat een kindje een vader en een moeder nodig heeft. De mensen die dit soort dingen zeggen zullen er altijd zijn. Die gaan helaas niet weg.”

Adoptie

Olivia werd in september 2022 geboren en Thécla heeft haar gedragen. Demi: “Doordat Thécla de dragende moeder was, heb ik onze dochter geadopteerd. Je kunt kiezen voor erkennen of adopteren maar wij kozen voor adoptie. Wij zijn in week 20 van de zwangerschap al begonnen met het invullen van alle adoptieformulieren en toch is de adoptie pas officieel sinds 6 april dit jaar. Olivia is nu al 6,5e maand oud. Hoewel Olivia al die tijd al mijn dochter is, voelt het toch fijn dat het nu eindelijk ook officieel is geregeld. Voor die tijd stond het nog niet op papier en als er dan iets gebeurt, is het ingewikkeld. Dat ik daar zo lang op moest wachten vond ik wel heel erg zwaar en vermoeiend.”

"Ik vond het belangrijk om dit te delen, omdat ik maar weinig koppels ken van hetzelfde geslacht die ook een kindje hebben.”

Handmatig

Ook hierna liep het stel weer tegen veel obstakels aan: “Toen wij naar de gemeente gingen om Olivia’s achternaam te regelen, was dat ook weer ingewikkeld. Thécla heeft mijn achternaam en haar meisjesnaam is dus een andere naam. Bij de gemeente hadden ze verwacht dat Olivia haar meisjesnaam zou krijgen, omdat zij de dragende moeder is. Dan zou onze dochter een andere achternaam krijgen, natuurlijk willen wij dat niet. In het systeem van de gemeente was het niet mogelijk dat zij mijn achternaam zou krijgen en dat moesten ze dus handmatig doen. Dat zijn van die kleine dingen waar ik boos van kan worden. Hoezo is het in zo’n systeem niet goed geregeld en waarom moet je mij er mee belasten dat het systeem niet werkt?”

Oneerlijk

Hieruit blijkt dat Demi en Thécla iets doen dat niet heel veel gebeurt. “Blijkbaar doen wij iets dat speciaal is en dat vind ik best wel gek. Wij willen gewoon een kindje, dat is iets waar heel veel mensen voor kiezen en bij ons is het een uitzondering, omdat wij twee vrouwen zijn. Het feit dat je moet wachten tot alles geregeld is en je er zelf voor moet betalen, dat vind ik oneerlijk. Gelukkig hadden wij een advocaat die ons hier heel goed mee heeft geholpen. Wij konden ook alles aan haar vragen en dat maakte het wel minder zwaar.”

.
"Het liefst wil ik haar beschermen voor al deze vragen en opmerkingen, maar dat kan ik niet.”

Twee moeders

Als Olivia eenmaal oud genoeg is wil Demi hier ook over praten met haar dochter. “Zodra het kan willen wij haar alles uitleggen, zodat zij het begrijpt en weet hoe dit is ontstaan. Het is namelijk niet iets dat je leert op school of vanuit je omgeving. Terwijl het voor haar straks heel normaal is dat zij twee moeders heeft. Het is de buitenwereld die het abnormaal maakt. Olivia zal ook vragen krijgen over wie haar ‘echte’ moeder is, dat zijn heel rare vragen, maar toch willen we haar dit uitleggen. Zij mag er dan op reageren op een manier die ze fijn vindt, of ze reageert er niet op. Dat is helemaal aan haar. Het liefst wil ik haar beschermen voor al deze vragen en opmerkingen, maar dat kan ik niet.”

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website