Wat is transfobie?
Naast homofobie is er helaas ook veel transfobie (of transhaat) in onze samenleving. Veel mensen voelen zich dagelijks onveilig. In dit artikel leggen wij uit wat transfobie is, hoeveel mensen hier dagelijks mee te maken krijgen en wat je kan doen als je hiermee te maken krijgt.
Wat is transfobie?
Transfobie is de angst voor of de haat tegen transgender mensen en -onderwerpen. En het vijandige of discriminerende gedrag dat hieruit voorkomt. Denk aan het weigeren van een transvrouw bij de dameskleedkamer, iemand weigeren bij een toilet of iemand bewust verkeerd aanspreken (bijvoorbeeld ‘hij’ gebruiken in plaats van ‘zij’). Soms gaat het zelfs over in fysiek geweld, zoals mishandeling, moord of verkrachting.
Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter
Lees het verhaal van DemiCijfers geweld tegen transgenders
Transgender mensen krijgen veel meer te maken met geweld dan andere mensen, dat blijkt uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland. Onderzoek laat zien dat 14% van de deelnemers minimaal een keer is mishandeld of daarmee gedreigd is. Een op de vijf deelnemers maakte niet-fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. En 40% van de deelnemers maakte incidenten mee in de huiselijke sfeer. Van de deelnemers werd drie op de tien op het internet lastiggevallen.
Onveilig gevoel
Als je dit vergelijkt met de rest van de bevolking, dan zijn deze cijfers twee tot zeven keer zo hoog. Vrijwel nergens zijn de onderzochte transpersonen echt veilig, 60% van hen geeft ook aan dat zij zich wel eens onveilig voelen in Nederland. De groep transgender personen aan wie je meestal of altijd kan zien dat ze transgender zijn, lopen een grotere kans op fysiek geweld en voelen zich nog een stuk onveiliger in Nederland. Dit zijn schokkende cijfers.
Gevolgen transfobie
Transfobie heeft dus grote gevolgen. Iemand die dit meemaakt kan zich hierdoor continu onveilig voelen en durft daardoor soms niet meer naar buiten. Bovendien kan iemand last krijgen van angst- en depressieve gevoelens, een laag zelfbeeld krijgen en zichzelf isoleren.
Hoe gaan we transfobie tegen?
Iedereen moet altijd en overal veilig zichzelf kunnen zijn, zonder zich aan te hoeven passen aan de norm uit angst voor geweld. We kunnen verschillende dingen doen om samen te zorgen voor een inclusieve samenleving. Wij lichten de voorbeelden toe. Op de site van Transgender Netwerk Nederland vind je nog meer voorbeelden.
Ben jij slachtoffer van transfobie?
Ben je mishandeld, gepest of heb je iets anders meegemaakt vanwege je genderidentiteit? Het is heftig dat dit jou is overkomen, weet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn een heleboel mensen die je kunnen helpen. Je kan bijvoorbeeld een melding maken bij het Antidiscriminatiebureau, de politie of bij Transgender Netwerk Nederland. Heb jij seksueel geweld meegemaakt? Dan kan je terecht bij Centrum Seksueel Geweld, via chat op hun website of telefonisch 24/7 bereikbaar op 0800 0188. Bij al deze organisaties is het mogelijk om je melding anoniem te doen.
Vertel ons wat je vindt van deze website