Wat is racisme?

Helaas komt er veel racisme voor in Nederland, zowel bewust als onbewust. Maar wat is racisme? En hoe belangrijk zijn rolmodellen om vooroordelen tegen te gaan? Wij leggen het uit in dit artikel.

Veel Nederlanders maken het dagelijks mee: je wordt uitgescholden op straat, telkens aangehouden door de politie, niet serieus genomen of je wordt nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En dat allemaal op basis van hoe je eruitziet en/of je afkomst. Racisme koppelt je afkomst aan bepaalde eigenschappen. Met een zwarte huidskleur word je bijvoorbeeld eerder voor crimineel of arm aangezien, terwijl je met een witte huidskleur als slimmer of rijker wordt ingeschat.

Bewust of onbewust racisme

Racisme hoeft ook niet altijd bewust te gebeuren. Het is in de loop der tijd in onze samenleving geslopen. Zoals bijvoorbeeld Zwarte Piet, die nu is vervangen door een Roetveegpiet bij veel organisaties. Ook ontstond er discussie over de Eftelingattractie Monsieur Cannibale. In het midden van de attractie was een bijna naakte man van kleur met een pollepel door zijn neus te zien. Dit werd door sommige mensen als racistisch beschouwd. Op al deze manieren sluipt racisme soms onbewust, zonder kwade bedoelingen in de samenleving, maar dat wil niet zeggen dat het oké is en dat je er niets mee hoeft te doen. De Efteling koos er bijvoorbeeld voor om de attractie te vervangen voor iets anders.

Institutioneel racisme

De vorm van racisme die bij instanties, regels en gewoontes is ingesleten, noemen we ‘institutioneel racisme’. Institutioneel racisme komt ook veel voor op de arbeidsmarkt, in het onderwijs of door de politie. Mensen die geen typische Nederlandse achternaam hebben, hebben minder kans op een baan, blijkt uit onderzoek. En kinderen van kleur krijgen structureel een lager schooladvies dan ze volgens de Cito-score verdienen.

Representatie

In de media en de politiek zijn er veel minder mensen van kleur of met een migratieachtergrond te vinden. En dat terwijl representatie heel belangrijk is, om vooroordelen tegen te gaan. Als je in films en series bijvoorbeeld alleen Marokkaanse mensen ziet als crimineel en nooit als arts of leraar, geeft dit de indruk dat alle Marokkanen crimineel zijn.

Rolmodel

Het is daarnaast ook heel belangrijk dat je je kan herkennen in de mensen die op tv of in de politiek te zien zijn. Zo zie je dat het voor jou ook mogelijk is om zo’n belangrijke functie te hebben. Dat noemen we een rolmodel: iemand die een voorbeeld is voor jou. Iemand inspireert of fascineert jou dan met bepaald gedrag of eigenschappen.

Aangifte doen van racisme

Heb jij racisme meegemaakt? Je kan je hierdoor boos en verdrietig voelen en het gevoel hebben dat je er niet bij hoort. Er is een aantal dingen die je kan doen. Praat er bijvoorbeeld over met de mensen om je heen. Wil je je verhaal liever delen met iemand die verder van je af staat? Je kunt dagelijks mailen of bellen met Online Discriminatie of De Luisterlijn. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om aangifte te doen, racisme is namelijk strafbaar in Nederland. Lees hier meer over aangifte doen.

Aangifte doen van racisme
.
Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie

Lees het verhaal van Demi

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website