Wat is homofobie?

Wereldwijd worden mensen die homoseksueel zijn regelmatig het slachtoffer van homofobie of homohaat. Dit heeft grote gevolgen. Maar wat is homofobie en welke vormen van homofobie zijn er? En het belangrijkste wat zijn de gevolgen? Dat leggen wij uit in dit artikel. Lees je mee?

Wat is homofobie?

De afkeer voor of haat tegen homoseksualiteit noemen we homofobie. Als iemand homoseksueel is voelt diegene zich aangetrokken tot hetzelfde geslacht. Homofobie gaat ver: in 65 landen is homoseksualiteit zelfs strafbaar. In ten minste zeven landen kun je de doodstraf krijgen voor vrijwillige seks tussen mensen van hetzelfde geslacht. Gelukkig groeit het aantal landen waar het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk is. Op dit moment zijn dit 34 landen, in 2017 waren dit er nog 25. Op 1 april 2001 voerde Nederland als eerste land ter wereld het wettelijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht in.

Welke vormen van homofobie zijn er?

Homofobie kan op verschillende manieren voorkomen:

  • Vooroordelen: Negatieve stereotypen en overtuigingen over homoseksuele mensen, zoals dat ze zwakker, vies of gevaarlijk zijn.
  • Discriminatie: het vinden van een baan of woning is vaak moeilijker voor homoseksuele mensen. Ook krijgen veel LHBTI+’ers geen asiel.
  • Geweld en haat: fysieke agressie, geweld en intimidatie gericht op LHBTI+’ers.
  • Wetgeving: wetten waarbij de rechten van homoseksuele mensen ontnomen worden, zoals eerder genoemd mogen homoseksuele mensen in heel veel landen niet trouwen en/of staat hier zelfs de doodstraf op.

Gevolgen van homofobie

De gevolgen van homofobie kunnen heftig zijn voor iemand die dit meemaakt. Slachtoffers kunnen te maken krijgen met angst- en depressieve gevoelens en zij kunnen een laag zelfbeeld krijgen. Ook kan homofobie er ook voor zorgen dat iemand zich zowel online als offline afsluit voor mensen, zeker omdat er veel (fysiek) geweld voorkomt. Zo worden regelmatig mensen op straat aangevallen, als zij bijvoorbeeld hand in hand lopen. Hierdoor kan iemand zich erg angstig gaan voelen en de straat niet meer op durven.

Stress

Tegengaan van homofobie

Het tegengaan van homofobie is een lange weg. In veel landen worden LHBTI+’ers nog altijd gediscrimineerd en vervolgd. Toch is er ook een heleboel wél mogelijk. In Nederland is bijvoorbeeld in 2023 een verbod op discriminatie wegens handicap en seksuele gerichtheid opgenomen in de grondwet. Dat is een goede stap vooruit. Daarnaast is het ook belangrijk om goede voorlichting te geven over homoseksualiteit.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter.
Bij het krijgen van een kindje voor een lesbisch koppel, komt een heleboel kijken. Niet alleen een hoop geregel, papierwerk en geld, maar ook een heleboel negatieve opmerkingen en discriminatie.

Demi en haar vrouw kregen te maken met discriminatie rondom de geboorte van hun dochter

Lees het verhaal van Demi

Ben jij slachtoffer van homofobie?

Weet dat je er niet alleen voor staat. Probeer erover te praten met de mensen om je heen, dat kan opluchten en een gevoel van steun geven. Praat je liever met iemand die je niet kent? Neem dan bijvoorbeeld (anoniem) contact op met de Luisterlijn, zij zijn dag en nacht bereikbaar via de chat of telefonisch. Wil je aangifte doen? Dat kan door te bellen naar 0900 8844 of ga naar het politiebureau. Meer informatie over aangifte doen van racisme vind je hier.

Vertel ons wat je vindt van deze website