Aangifte doen van discriminatie

Gediscrimineerd worden kan diepe indruk maken. Sommige vormen van discriminatie zijn dan ook strafbaar. Behalve dat je dit kunt melden bij een van de meldpunten, kun je er ook voor kiezen om aangifte te doen van discriminatie.

Je doet bijvoorbeeld aangifte omdat je er veel last van hebt en wilt dat de dader of daders gestraft worden. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Bijvoorbeeld als je een hate crime hebt meegemaakt. Iedereen heeft recht op veiligheid, dus jij ook.

Om aangifte te doen kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Slachtofferhulp Nederland kan jou adviseren en helpen bij het doen van de aangifte. Net als een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

Waarom aangifte doen van discriminatie?

Gediscrimineerd worden kan veel indruk maken en zelfs diepe sporen achterlaten. Zoals wanneer je elke dag discriminatie meemaakt, op werk of op school. Of omdat je gediscrimineerd wordt omdat je bijvoorbeeld homo bent, en er ook geweld wordt gebruikt (hate crime). Je staat dan ook in je recht om aangifte te doen van (strafbare) discriminatie.

Heb je de discriminatie gemeld bij een meldpunt en/of wil je nu aangifte doen van discriminatie? Door aangifte te doen kan de politie verdere stappen nemen.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de discriminatie hopelijk worden gestopt en de dader worden gestraft.

Maximale straf bij discriminatie

De maximale straf voor discriminatie is één jaar gevangenisstraf of een geldboete van €8700,-. Discrimineert iemand jou vaker? Of word je tegelijk door twee mensen of meer gediscrimineerd? Dan kan de straf worden verhoogd tot twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal €21.700,-.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader zijn acties herhaalt, bij jou of bij iemand anders. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Lees meer over hate crimes en wanneer discriminatie strafbaar is. Of ontdek de verschillende vormen en voorbeelden van discriminatie.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Discriminatie is in sommige gevallen strafbaar. Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • niet weet welke gevolgen aangifte van discriminatie heeft (bijvoorbeeld als je op werk wordt gediscrimineerd);
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • twijfelt of het wel echt om (strafbare) discriminatie gaat;
  • er geen geweld is gebruikt;
  • bang bent voor de dader(s);
  • er niet graag over praat;
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • om de persoon geeft of dat hebt gedaan (zoals bij een partner of familielid).

Weet dat je altijd aangifte mag doen van strafbare discriminatie, wie het jou ook heeft aangedaan.

Discriminatie is in ieder geval strafbaar als:

  • je wordt gediscrimineerd en wordt buitengesloten;
  • je wordt gediscrimineerd met beledigende opmerkingen, en
  • er ook bedreiging of geweld wordt gebruikt.
  • De politie kan jou vertellen of de discriminatie die jij meemaakt(e) strafbaar is of niet.

Slachtofferhulp Nederland of de politie kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Je kunt bijvoorbeeld bespreken dat je bang bent voor de gevolgen van de aangifte van discriminatie. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je een keuze maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over je rechten als je te maken hebt met strafbare discriminatie. En met het overzicht van Stichting LANGZS ontdek je wat je na aangifte kunt verwachten.

Melden

Via het online formulier van de politie kun je elke vorm van discriminatie melden. Dit kan ook via het online formulier van het Antidiscriminatiebureau.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website