Wat is PTSS? Symptomen, klachten en behandeling
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening. Iemand kan PTSS krijgen nadat er iets engs of schokkends (traumatisch) is gebeurd en dat niet goed is verwerkt. In dit artikel leggen wij je precies uit wat PTSS is, wat de symptomen zijn van PTSS en welke behandelingen er voor zijn.
Wat is een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?
PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan nadat je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt of hier getuige van was. Dit kan al ontstaan na een eenmalige gebeurtenis, zoals een ongeval of geweldsincident. Of na meerdere en herhalende traumatische ervaringen, zoals bij seksueel misbruik of kindermishandeling. Hiervan getuige zijn kan dus ook leiden tot PTSS. Soms ontwikkelen ook hulpverleners en politieagenten PTSS, zij worden vaak blootgesteld aan heftige gebeurtenissen.
Wat zijn symptomen van PTSS?
Als je een posttraumatische stressstoornis hebt, kan je last hebben van herbelevingen en nachtmerries. Ook kan je angst- en spanningsklachten hebben, zoals heel schrikachtig zijn en hyper-alert zijn op signalen uit je omgeving. Mensen met PTSS hebben vaak de neiging om bepaalde situaties te vermijden die hen aan de situatie of gebeurtenis doen herinneren. Het kan gaan om het vermijden van specifieke locaties, activiteiten, mensen, geuren en geluiden. Dit kan namelijk werken als een trigger.
De klachten die iemand met PTSS ervaart, verschillen heel erg per persoon. Hier lees je meer over op Traumanet. Hieronder volgt een overzicht van symptomen die je kan ervaren als je PTSS hebt:
- Nachtmerries
- Flashbacks
- Negatieve gedachten
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Geen emoties meer voelen
- Prikkelbaar
- Slaapproblemen
- Roekeloos gedrag
- Zelfdestructief gedrag
- Hoofdpijn
- Maag- en darmklachten
- Hartkloppingen
- Ademhalingsproblemen
- Duizeligheid
- Spier- en gewrichtspijn
PTSS en andere klachten
Bij de meeste mensen komt een posttraumatische stressstoornis voor in combinatie met andere klachten. Ongeveer 90% van de mensen met PTSS heeft daarnaast klachten zoals: angst, depressie, psychose, eetstoornis, verslaving en persoonlijkheidsproblematiek. De aandoeningen hebben vaak met elkaar te maken. Voor een goede behandeling is het daarom ook belangrijk om dit niet als losse problemen te zien.
Dissociatie bij PTSS
Iemand die een posttraumatische stressstoornis heeft kan ook te maken hebben met dissociatie. Als iemand dissocieert lukt het niet om bij bewustzijn te blijven. Dit kan een manier zijn om een angstige situatie niet bewust te beleven en daarom je gevoelens uit te schakelen.
Nathalie maakte kindermishandeling mee, maar kijkt nu weer uit naar het leven
Lees het verhaal van NathalieWat is complexe PTSS?
Als iemand last heeft van complexe PTSS (CPTSS) dan duurt het langer en zijn de symptomen erger dan bij gewone PTSS. Dit komt vaak doordat iemand voor langere tijd te maken heeft gehad met traumatische ervaringen. Denk bijvoorbeeld mishandeling of misbruik in de kindertijd of op volwassen leeftijd. Of het ervaren extreme armoede of oorlog. Iemand met CPTSS heeft dezelfde klachten als die horen bij PTSS, daarnaast komen er allerlei klachten. Iemand krijgt bijvoorbeeld een steeds negatiever zelfbeeld of heeft moeite om vriendschappen of een relatie op te bouwen met een ander.
Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld door haar ex-partner
Lees het verhaal van MaddyDe behandeling van PTSS
Het is belangrijk om je te laten behandelen als je PTSS hebt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je behandeld kan worden. EMDR is een methode die veel wordt gebruikt voor het behandelen van psychische klachten die door een schokkende gebeurtenis zijn ontstaan. De behandeling zorgt ervoor dat je minder last hebt van de nare ervaring. Een andere behandeling die veel psychologen gebruiken is cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt is dat de manier waarop je denkt, invloed heeft op wat je voelt en durf te doen. Tijdens deze therapie leer je om je niet-helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten. Tot slot kan exposure-therapie helpen. Tijdens deze therapie ga je je angsten aan om deze te overwinnen. Hiermee verwerk je de traumatische ervaring.
Gevolgen onbehandelde PTSS
Als je door blijft lopen met een posttraumatische stressstoornis en hier niet voor in de behandeling gaat kunnen de gevolgen best wel groot zijn. Elke dag ga je geestelijk en lichamelijk achteruit, je voelt je niet goed en hebt steeds meer verdrietige en depressieve gedachten. Daardoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Hoe langer je er mee rondloopt hoe meer klachten je zal ervaren.
Hoe kun je iemand helpen?
Als iemand in jouw omgeving PTSS heeft, kan je veel doen voor diegene. Luister naar de verhalen en zorgen van iemand en dring niet aan om erover te praten. Lees hier verder hoe je iemand met PTSS zo goed mogelijk kan helpen.
Vertel ons wat je vindt van deze website