Wat is een eetstoornis?
In Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen die een eetstoornis hebben. Veel van hen ontwikkelen dit nadat ze een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals seksueel misbruik of kindermishandeling. Maar wat is een eetstoornis, welke soorten eetstoornissen zijn er en welke klachten horen hierbij? Wij vertellen het je allemaal.
Wat is een eetstoornis?
Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij mensen last hebben van verstoord eetgedrag en een obsessie met eten, gewicht en hun lichaamsbeeld. Voor iemand met een eetstoornis kunnen de lichamelijke en psychische gevolgen heel groot zijn.
Wat zijn oorzaken van een eetstoornis?
De oorzaken van eetstoornissen zijn heel erg verschillend, vaak ontstaat een eetstoornis vanwege verschillende reden.
- Trauma: mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals (seksueel) geweld of (kinder)mishandeling hebben een hoger risico op het krijgen van een eetstoornis. Dit komt doordat het trauma een negatief zelfbeeld kan veroorzaken, waardoor de kans op een eetstoornis groter is. Niet iedereen met een trauma ontwikkelt een eetstoornis.
- Biologische factoren: onderzoek toont aan dat erfelijkheid een rol speelt bij eetstoornissen. Als er in je familie iemand is met een eetstoornis, heb je een hoger risico dat je zelf ook een eetstoornis krijgt. Daarnaast speelt ook je lichaamsbouw mee, mensen met aanleg voor overgewicht of een slank lichaamstype hebben een hoger risico op een eetstoornis.
- Sociale factoren: er is steeds meer sociale druk om een zo perfect mogelijk lichaam te hebben, zeker online. Dit kan een eetstoornis triggeren. Net als wanneer iemand gepest wordt, dit kan een aanleiding zijn voor een eetstoornis.
- Omgevingsfactoren: bij sommige beroepen gaat het veel over hoeveel iemand weegt en hoeveel iemand beweegt, zoals bij topsport of in de modellenwereld. Dit kan een eetstoornis bevorderen, doordat het er continu over gaat.
Welke soorten eetstoornis zijn er?
Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, sommige mensen eten juist heel erg veel en andere mensen heel weinig. Dit zijn de verschillende soorten eetstoornissen:
- Anorexia nervosa: is een heel erge ziekte. Mensen met anorexia voelen zich heel dik terwijl ze dat juist helemaal niet zijn. Omdat mensen met anorexia bang zijn om dik te worden, proberen ze dat op allerlei manieren te voorkomen. Bijvoorbeeld door heel weinig te eten en/of heel veel te bewegen. Deze manier van afvallen geeft een gevoel van controle, kracht en zelfvertrouwen.
- Boulimia nervosa: iemand met boulimia heeft heel erge eetbuien, tijdens zo’n eetbui kan iemand niet stoppen met eten. Na een eetbui gaat iemand dan heel veel bewegen of laxeermiddelen gebruiken om te voorkomen dat je zwaarder wordt.
- Eetbuistoornis: mensen met een eetbuistoornis hebben ook regelmatig last van eetbuien. Iemand eet heel veel achter elkaar, in een hoog tempo en is daarna helemaal de controle kwijt. Na je eetbui voel je je heel erg naar.
- ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder): mensen met eetstoornis ARFID eten bepaald voedsel niet, het lukt ze niet om dit te eten of ze zijn bang om het te eten. Daardoor eten ze te weinig en krijgen ze onvoldoende voedingsstoffen binnen.
Wat zijn de symptomen van een eetstoornis?
De symptomen van een eetstoornis zijn verschillend, afhankelijk van het type eetstoornis. Enkele algemene symptomen zijn:
Behandeling van een eetstoornis
Voor mensen met een eetstoornis is het sowieso belangrijk dat ze lichamelijk herstellen en weer leren om normaal te eten, dus niet meer te veel of te weinig. Ook is het belangrijk dat iemand bepaald gedrag weer afleert, zoals overgeven of extreem veel bewegen. Dit kan vaak met hulp van een psycholoog.
Daarnaast is ook psychisch herstel heel erg belangrijk, daarmee verklein je de kans dat de eetstoornis terugkomt. Experts voeren altijd eerst een gesprek met patiënt over trauma’s meespelen, het is belangrijk om deze te behandelen. Daarnaast is cognitieve gedragstherapie een effectieve therapievorm bij eetstoornissen. Bij deze therapie kijk je samen met een psycholoog naar je ideeën en verwachtingen over je eetgedrag, jezelf als persoon en je lichaam. Helpen ze je? Kloppen ze met de werkelijkheid? Je leert anders denken, waardoor je je beter gaat voelen. Ook interpersoonlijke therapie kan helpen, daarbij leer je om zelfvertrouwen te krijgen, hoe je problemen op tijd ontdekt en aanpakt en je leert beter met andere mensen om te gaan.
Hulp
Heb jij hulp nodig? Je staat er niet alleen voor. Neem bijvoorbeeld contact op met MIND Korrelatie of neem een kijkje op Proud2Bme, hier bieden ze online hulp voor iedereen met een eetstoornis. Je vindt hier ook een forum, chat en verhalen van anderen.
Vertel ons wat je vindt van deze website