Wat te doen tegen een winterdepressie?
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd, dus je zou kunnen zeggen dat we terugkeren naar normaal. Toch hebben veel mensen last van deze overgang. De dagen zijn korter, we leven meer in het donker en we nemen minder vitamine D op uit zonlicht. Dit zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat we ons somber voelen of zelfs depressieve klachten ontwikkelen. De laatste jaren is er meer aandacht voor mensen die zich depressief voelen nadat de wintertijd zijn intrede neemt. Mogelijk omdat steeds meer mensen hier last van hebben. In dit artikel vind je informatie en tips om een winterdepressie zo veel mogelijk tegen te gaan.
Moe, moe, moe
Herken je dit: je bent moe, moe, moe. Het liefst trek je je dekbed over je hoofd. Of kruip je op de bank met een dekentje en een grote reep chocolade. Naar buiten voor een wandeling? Je moet er niet aan dénken. Grote kans dat je last hebt van de winterblues. De dagen worden korter en we nemen minder vitamine D op uit zonlicht. Vind hier informatie en tips bij een winterdepressie.
Dat je een flinke dip kunt krijgen in de winter is helaas geen fabeltje. Belangrijkste oorzaak is een tekort aan daglicht, waardoor je biologische klok ontregeld raakt. Met grote gevolgen voor je energie en je humeur.
Zomer- naar wintertijd zorgt voor stijging in aantal mensen met depressie
Veel mensen hebben last van de wisseling van zomertijd naar wintertijd. Andersom geldt dit veel minder. Niet lang geleden werden deze geluiden niet serieus genomen. Door een toename in wetenschappelijk bewijs, verandert dit langzaam.
Een grote Deense studie toonde aan dat, in de maand na de overschakeling van zomer- naar wintertijd, het aantal mensen bij wie in het ziekenhuis een ernstige depressie wordt vastgesteld 8 % hoger ligt. Dit is slechts één van de vele studies over dit onderwerp.
Depressieve gevoelens en de coronacrisis
Daarnaast kunnen we ook de invloed van de coronacrisis niet uitvlakken. Veel mensen leiden nog steeds een geïsoleerder leven dan voor de coronacrisis en vooral voor jongeren blijkt dit een zware dobber. Jongeren zijn vol op in ontwikkeling en voor hen is het leggen van sociale contacten extra belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat in maart 2019 nog 24,7 procent van de studenten met angst- en depressieklachten kampte. Een jaar later, toen COVID-19 zich als een inktvlek over de wereld verspreid had, lag dit percentage 5% hoger. Maar depressie ligt zeker niet alleen op de loer bij jongeren en studenten. Uit een Delfts onderzoek blijkt ook dat 10% van de thuiswerkers er last van heeft.
Wat kan je doen om een winterdepressie tegen te gaan?
Volgens Peter van der Velden, gezondheidspsycholoog en hoogleraar aan de Tilburg University en CentERdata, zullen veel mensen aan de nieuwe situatie wennen en hun evenwicht hervinden.
Voel je je somber? Bespreek dit dan met mensen die dichtbij je staan. Praten over wat je bezighoudt of wat je dwarszit, kan verlichting geven. Om een winterdepressie (zo veel mogelijk) tegen te gaan, doet zonlicht wonderen. Omdat de zon in de winter minder schijnt, nemen we minder vitamine D op uit zonlicht. Dit kan je aanvullen door extra vitamine D3 te slikken. Ben je gevoelig voor een vitamine D tekort? Bijvoorbeeld door een donkere of getinte huidskleur? Ga dan eens langs de huisarts en vraag om advies.
Een ander met een winterdepressie helpen
Heb je het vermoeden dat iemand in jouw omgeving zich somber of depressief voelt, en wil je graag helpen? Probeer dan eens het gesprek aan te gaan. Vraag hoe iemand zich voelt en stel voor eens een wandeling te maken samen. Luister goed naar de ander, zonder waardeoordeel uit te spreken. Het gevoel niet alleen te zijn in sombere gevoelens kan fijn zijn. Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal goede en minder goede dagen. De een is hier misschien gevoeliger voor dan de ander. En voor hen zal de winterperiode, in combinatie met COVID-19, zwaarder zijn.
Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?
Van der Velden geeft aan, dat wanneer je merkt dat sombere gedachten je leven voor langere tijd negatief inkleuren. Wanneer je bij het opstaan en bij het slapengaan depressieve gevoelens ervaart, zoek dan eens verder. Misschien vind je het fijn om eens anoniem te bellen, chatten of mailen met de Luisterlijn? Hier kan je dag en nacht, alle dagen van de week terecht voor een luisterend oor. Ook bij MIND korrelatie kan je terecht voor anonieme professionele hulp, wanneer je te maken hebt met o.a. depressieve gevoelens of stressklachten. Ben je jonger dan 18 jaar en heb je te maken met aanhoudende sombere gevoelens, of wil je graag iets anders bespreken? Bij de Kindertelefoon zitten elke dag van 11:00 tot 21:00 uur getrainde vrijwilligers voor je klaar.
Lees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website