Wat is een transgenerationeel trauma?
Een trauma kan heel erg veel impact op je leven hebben. Ook als jij je het trauma niet meer kan herinneren of als de traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden voordat jij geboren was. Dat noemen we transgenerationeel trauma, wij leggen je uit hoe het precies zit.
Wat is een transgenerationeel trauma?
Bij een transgenerationeel trauma (of intergenerationeel trauma) wordt een trauma doorgegeven aan de volgende generatie. Het gaat dan vaak om een trauma dat nog niet verwerkt is, denk aan seksueel misbruik of kindermishandeling. Je hebt dit trauma zelf niet meegemaakt, maar je voelt de effecten ervan wel In sommige gevallen ervaar je zelfs klachten van het trauma.
Hoe geef je een transgenerationeel trauma door?
Een transgenerationeel trauma ontstaat vaak nadat de ouder een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Dit kan invloed hebben op het ouderschap en de hechting tussen de ouder en het kind verstoren. Doordat een traumatische ervaring uit het verleden nog niet is verwerkt, kan het moeilijker zijn om te voorzien in de emotionele behoeften van een kind. Dit hoor je later vaak ook terug van de kinderen, als zij al volwassen zijn.
Een voorbeeld van transgenerationeel trauma
Je vindt het lastig om je gedachten en gevoelens te eten. Dat komt omdat je vader in een gezin is opgegroeid waar hij te maken kregen met kindermishandeling. Daardoor is hij eraan gewend geraakt om altijd zijn gevoelens voor zich te houden en zoveel mogelijk op de achtergrond te zijn. Het was veiliger voor hem om niets te zeggen. Dit heb je van hem overgenomen.
Nathalie maakte kindermishandeling mee, maar kijkt nu weer uit naar het leven
Lees het verhaal van NathalieSymptomen van transgenerationeel trauma
De symptomen zijn natuurlijk heel erg verschillend, het uit zich bij iedereen op een andere manier en het hangt ook af van er precies is gebeurd. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van symptomen:
- Angstig zijn
- Veel middelen gebruiken (alcohol en drugs)
- Veel boos en gefrustreerd zijn
- Zich isoleren
- Moeite hebben met andere mensen vertrouwen
- Extra alert zijn op dreigingen
- Verlatingsangst
- Nachtmerries
Hoe verwerk je een transgenerationeel trauma?
Het verwerken van een transgenerationeel trauma gaat in verschillende stappen. Hieronder lichten we deze uitgebreid toe.
Weet dat wat er ook gebeurd is, je er niet alleen voor staat en dat het niet jouw fout is. Er zijn een heleboel mensen die jou kunnen helpen. Op Slachtofferwijzer vind je meer informatie en hulp na geweld, seksueel geweld, ongeval, vermissing, diefstal en discriminatie.
Vertel ons wat je vindt van deze website