Wat is een burn out?

Het is een term die je helaas steeds vaker hoort: burn out. Maar wat is een burn out, welke burn out klachten zijn er en wat kan je doen als je een burn out hebt. Wij leggen het allemaal uit in dit artikel.

Wat is een burn out?

Soms stapelen verschillende vervelende situaties of problemen zich op in je leven. Er is iets vervelends gebeurd, het gaat niet zo goed op je werk/studie of het gaat thuis niet goed. Als die situatie te lang duurt en je te veel stress en spanning ervaart, kan dat overgaan in een burn out. Je bent dan zowel lichamelijk als mentaal helemaal op. Je lichaam en geest hebben te lang te hard gewerkt zonder de tijd te nemen voor voldoende rust en herstel. Daardoor kan je nu niet meer goed functioneren, bij sommige mensen kost zelfs een serie kijken al te veel energie.

Stress

Burn out klachten

De volgende klachten kunnen bij een burn out horen: lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, onrustig slapen, snel boos/geïrriteerd zijn, niet tegen drukte of lawaai kunnen, gemakkelijk huilen, piekeren en een gejaagd gevoel hebben. Vaak hebben mensen met een burn out ook het gevoel dat ze het leven niet meer aankunnen. Ze voelen zich machteloos en hebben geen grip meer op de situatie. Daardoor lukt het niet meer om gewone dagelijkse bezigheden te doen, zoals de was, het huishouden, werken of studeren. Mensen die al een halfjaar last hebben van drie van deze dingen, hebben een burn out.

Naast deze algemene burn out klachten, kan een burn out zich ook uiten in andere klachten zoals:

  • Verlies van eetlust of juist overmatig eten
  • Verhoogd alcohol- of drugsgebruik
  • Sociale isolatie
  • Angst en depressie
  • Suïcidale gedachten

Hoe ontstaat een burn out?

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is meestal het gevolg van een langdurige periode van stress en overbelasting. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Te hoge werkdruk: Je hebt te veel taken en te weinig tijd om ze af te ronden.
  • Perfectionisme: Je stelt te hoge eisen aan jezelf en bent nooit tevreden met je prestaties.
  • Onrealistische verwachtingen: Je hebt onrealistische verwachtingen van jezelf of anderen.
  • Problemen in de privésfeer: Je hebt problemen in je relatie, je gezin of met je financiën.
  • Onvoldoende sociale steun: Je hebt te weinig steun van familie, vrienden of collega's.
  • Persoonlijke eigenschappen: Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen.

Zorg daarom altijd voor een goede balans voor werk en privé en maak tijd vrij voor leuke dingen en ontspanning. Merk jij dat je gestrest bent? Praat daar over met anderen en geef het aan bij je leidinggevende, mentor of iemand anders die je vertrouwt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend.
Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend.

Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend

Lees het verhaal van Geike

Wat te doen bij burn out?

Als je denkt dat je een burn out hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, een bedrijfsarts of een psycholoog. Praat er daarnaast over met de mensen in je omgeving. De volgende dingen kan je doen bij een burn out:

  • Ga in therapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan je helpen om anders om te gaan met stress en negatieve gedachten.
  • Aanpassingen in je werkomgeving: doe aanpassingen in je werkomgeving, om de werkdruk te verminderen. Vraag bijvoorbeeld of je meer thuis kan werken en of je eventueel minder uren kan werken. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal niet meer kan werken. Bespreek dit altijd met je leidinggevende en de bedrijfsarts.
  • Zorg voor leefstijlveranderingen: eet gezond, beweeg voldoende en doe activiteiten waardoor je minder stress hebt, zoals yoga, meditatie, wandelen of een boek lezen. Voel daarbij helemaal zelf aan wat bij je past en waar je je goed bij voelt.

Het is belangrijk om te beseffen dat het herstel van een burn-out veel tijd kost. Wees geduldig en verwacht niet dat je van de ene op de andere dag weer de oude bent. Pak je dagelijkse werkzaamheden ook niet te snel weer op, dan kan je een terugval krijgen. Het is daarom belangrijk om dit onder goede begeleiding te doen. Met de juiste hulp en ondersteuning kun je herstellen van een burn-out en je leven weer op de rails krijgen. Je staat er niet alleen voor.

Vertel ons wat je vindt van deze website