Triggers, wat zijn het en hoe kan je ermee omgaan?
Mensen die een trauma hebben opgelopen, hebben vaak last van triggers. Deze triggers kunnen sterke emotionele reacties veroorzaken, zoals boosheid of verdriet. Dat maakt het moeilijk om door te gaan met het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we wat triggers precies zijn en hoe je ermee om kunt gaan.
Wat is een trigger?
Een trigger is een prikkel of een situatie die een sterke emotionele reactie veroorzaakt bij iemand met een trauma. Het kan iets zijn dat een direct verband heeft met het trauma, zoals een geluid, geur of beeld, maar het kan ook een indirecte associatie zijn die de herinneringen aan het trauma oproept. Triggers zijn verschillend per persoon, wat voor de ene persoon een trigger is heeft voor de ander geen enkel effect.
PTSS en triggers
Mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), hebben vaak last van triggers. Triggers kunnen klachten die bij PTSS horen veroorzaken, zoals flashbacks, nachtmerries, heel erge angst en vermijdingsgedrag.
Wat is PTSS?
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een geestelijke aandoening die kan ontstaan na het meemaken en/of getuige zijn van een traumatische gebeurtenis. Iedereen kan PTSS krijgen, hoe jong of oud je ook bent en wat je achtergrond ook is. Lees hier meer over de betekenis van PTSS.
Anita maakte kindermishandeling mee in de jeugdzorgorganisatie ‘de Goede Herder’
Lees het verhaal van AnitaVoorbeelden van triggers
Triggers komen voor in verschillende soorten, het verschilt per persoon en het type trauma. Hier zijn een aantal voorbeelden van triggers:
- Geluiden: iemand die slachtoffers is van een auto-ongeluk, kan angstig worden bij het horen van een toeter of piepende remmen.
- Geuren: een geur die geassocieerd wordt met het trauma, zoals rook of een bepaalde luchtje dat de dader op had.
- Beelden: het zien van een specifiek beeld, zoals de plaats waar het trauma heeft plaatsgevonden, kan flashbacks of heel erge angst veroorzaken.
- Personen: het ontmoeten van iemand die lijkt op de dader van het trauma kan een trigger zijn voor mensen die slachtoffer zijn geweest van bijvoorbeeld seksueel misbruik.
Triggers seksueel misbruik
Seksueel misbruik is een vorm van trauma die grote en langdurige gevolgen heeft voor slachtoffers. Triggers die verband houden met seksueel misbruik kunnen onder andere zijn:
- Intieme aanrakingen: een aanraking die lijkt op het misbruik kan een heftige emotionele reactie veroorzaken.
- Geuren en smaken: parfums, lichaamsgeuren of voedsel dat tijdens het misbruik aanwezig was, kunnen sterke herinneringen oproepen.
- Specifieke locaties: plaatsen die iemand kan associëren met het misbruik, zoals het huis van de dader of bepaalde openbare ruimtes, kunnen triggers zijn.
Maddy kreeg EMDR-therapie na seksueel geweld
Lees het verhaal van MaddyHoe omgaan met trauma triggers
Omgaan met triggers na een trauma is lastig, maar er zijn manieren om ermee om te gaan en die jou kunnen helpen. Hier zijn een aantal tips:
- Zorg goed voor jezelf door regelmatig te ontspannen, voldoende te slapen, gezond te eten en genoeg te bewegen. Dit helpt je om beter om te gaan met je triggers.
- Zoek professionele hulp bij een therapeut die ervaring heeft met het ontstaan van triggers na een trauma. Therapie kan je helpen om je trauma te verwerken.
- Zoek steun bij vrienden, familie of lotgenoten die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Praten met anderen kan troost bieden en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.
- Leer ontspanningstechnieken zoals diepe adem halen of meditatie. Deze technieken kunnen helpen om je angst en spanning te verminderen wanneer je in aanraking komt met een trigger.
- Durf te zeggen wat je vindt en stel duidelijke grenzen voor jezelf. Als bepaalde situaties of mensen triggers voor je zijn, vermijd ze dan en geef jezelf toestemming om nee te zeggen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met triggers een persoonlijk proces is en dat iedereen zijn eigen tempo doorloopt. Wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit proces en zoek professionele hulp indien nodig.
Lees meer
Vertel ons wat je vindt van deze website