Innerlijke stress: hoe kun je het herkennen? 

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar wist je dat niet alle stress van buitenaf komt? Soms zit de stress diep van binnen, dat noemen we innerlijke stress. Hoe herken je deze vorm van stress en hoe ga je er mee om? Wij vertellen het in dit artikel.

Wat is innerlijke stress? 

Innerlijke stress is een gevoel van spanning dat van binnenuit komt. Het heeft niet altijd een duidelijke reden, zoals stress door een gebeurtenis of situatie. Het kan zijn dat je je zorgen maakt, angstig voelt of onzeker bent over iets, zonder dat er een duidelijke reden voor is. Deze vorm van stress kan net zo vervelend zijn als stress die door externe factoren wordt veroorzaakt. 

Tekenen van innerlijke stress 

  • Slecht slapen: een van de eerste tekenen van innerlijke stress is slecht slapen. Je ligt soms uren wakker of wordt steeds weer wakker tijdens de nacht. Dit komt omdat je gedachten blijven malen. 
  • Piekeren: je denkt constant na over wat er mis kan gaan, ook al is er geen directe reden voor. Dit piekeren kan je dag en nacht bezighouden. 
  • Vermoeidheid: ook al slaap je voldoende, je voelt je toch moe. Dit komt omdat innerlijke stress veel energie kost. 
  • Prikkelbaar: je hebt een kort lontje en reageert sneller geïrriteerd of boos op kleine dingen. 
  • Concentratieproblemen: het is lastig om je te focussen op de dingen die je moet doen. Je bent snel afgeleid en het kost meer moeite om dingen af te maken. 
  • Lichamelijke klachten: zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of een gespannen gevoel in je nek en schouders. 

Hoe ga je om met innerlijke stress? 

Het herkennen van innerlijke stress is de eerste stap. Als je eenmaal weet dat je hiermee te maken hebt, kun je actie ondernemen. 

  • Praat erover: vaak helpt het om je gevoelens en gedachten te delen met iemand die je vertrouwt. Zoals een vriend(in), familielid, je partner of een professional. 
  • Ontspanningsoefeningen: probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of yoga. Deze kunnen helpen om je geest tot rust te brengen. 
  • Beweeg: Beweging, zoals wandelen of sporten, kan helpen om stresshormonen te verminderen. 
  • Zoek professionele hulp: als je merkt dat de innerlijke stress niet weg gaat en te veel wordt, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut. 

Innerlijke stress is heel erg vervelend. Je hoeft het niet alleen te doen, er zijn een heleboel mensen die voor je klaar staan.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website