Wat te doen bij bedreiging?

Maak(te) je intimidatie of bedreiging mee? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Het geeft vaak stress en het kan je bang, verdrietig en boos maken.

Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden bedreigd.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving.
Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving.

Noah werd online bedreigd en geïntimideerd, maar vond gelukkig veel steun in zijn omgeving

Lees het verhaal van Noah

Intimidatie en bedreiging, wanneer is het strafbaar?

Er is een verschil tussen intimidatie en bedreiging. Net als dat er een verschil in betekenis is tussen je bedreigd voelen en bedreigd worden.

Hoewel je je door intimidatie ook bedreigd kan voelen, is intimidatie niet strafbaar. Denk aan ‘Ik kom jou nog wel tegen’ of ‘Ik weet waar je woont’.

Het is niet altijd makkelijk te zeggen of een bedreiging strafbaar is. Wanneer is een uitspraak als ‘Ik maak je kapot’ bijvoorbeeld een serieuze bedreiging? De strafbaarheid hangt erg af van de bedoeling van de bedreiger. En van de situatie waarin de bedreiging wordt uitgesproken.

Maar meestal is bedreiging wel strafbaar als jij of je omgeving duidelijk wordt bedreigd met:

 • zware mishandeling;
 • aanranding of verkrachting;
 • de dood, of
 • brandstichting.

Of er nu één keer wordt gedreigd of vaker. Of de bedreigingen nu zijn opgeschreven of hardop zijn uitgesproken. En of het nu online of offline gebeurt. Ook als je niet zeker weet of een dreigement ook echt zal worden uitgevoerd.

Voorbeelden van bedreigingen die strafbaar zijn:

 • ‘Als je je mond niet houdt, steek ik je huis in brand’
 • ‘Ik sla je kinderen kapot’
 • ‘Als je dit niet voor me doet, maak ik je af’
 • ‘Ik schop je het ziekenhuis in’
 • ‘Als je geen seks met me wilt, dan dwing ik je wel’

Wat kan je doen?

Wanneer je wordt bedreigd of geïntimideerd kan het zijn dat je niet meer over straat durft. Of dat je emotionele klachten krijgt, zoals bijvoorbeeld angst, piekeren of slecht slapen. Weet dat je er niet alleen voor staat. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Nog meer verhalen lezen van anderen die bedreiging of intimidatie meemaakten?

 • Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen.
 • Lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online communities van Slachtofferhulp Nederland.
 • Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die bedreigd zijn, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met een strafbare bedreiging heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Is er sprake van een ernstige en strafbare bedreiging? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Lees verder over bedreiging

Vertel ons wat je vindt van deze website