Wat te doen bij bedreiging?

Maak(te) je intimidatie of bedreiging mee? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Het geeft vaak stress en het kan je bang, verdrietig en boos maken.

Wat verstaan we precies onder bedreiging? Wanneer is intimidatie of bedreiging strafbaar? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die werden bedreigd.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Bedreiging

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die bedreiging of intimidatie meemaakten

Bedreigd of geïntimideerd worden kan heel heftig zijn. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Of onbegrepen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in de verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die bedreigd zijn, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die bedreiging of intimidatie meemaakten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op onze Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Noah werd bedreigd en geïntimideerd.
Noah werd bedreigd en geïntimideerd.

Noah werd bedreigd en geïntimideerd

Lees het verhaal van Noah

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die bedreiging meemaakten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op onze Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ook kun je je verhaal delen in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact | Slachtofferwijzer.nl

Wat kan je doen?

Bedreiging kan heel heftig zijn om mee te maken. Zo kan het zijn dat je niet meer over straat durft. Of dat je emotionele klachten krijgt en bijvoorbeeld slecht slaapt. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Intimidatie en bedreiging, wanneer is het strafbaar?

Er is een verschil tussen intimidatie en bedreiging. Net als dat er een verschil in betekenis is tussen je bedreigd voelen en bedreigd worden.

Hoewel je je door intimidatie ook bedreigd kan voelen, is intimidatie niet strafbaar. Denk aan ‘Ik kom jou nog wel tegen’ of ‘Ik weet waar je woont’.

Het is niet altijd makkelijk te zeggen of een bedreiging strafbaar is. Wanneer is een uitspraak als ‘Ik maak je kapot’ bijvoorbeeld een serieuze bedreiging? De strafbaarheid hangt erg af van de bedoeling van de bedreiger. En van de situatie waarin de bedreiging wordt uitgesproken.

Maar meestal is bedreiging wel strafbaar als jij of je omgeving duidelijk wordt bedreigd met:

  • zware mishandeling;
  • aanranding of verkrachting;
  • de dood, of
  • brandstichting.

Of er nu één keer wordt gedreigd of vaker. Of de bedreigingen nu zijn opgeschreven of hardop zijn uitgesproken. En of het nu online of offline gebeurt. Ook als je niet zeker weet of een dreigement ook echt zal worden uitgevoerd.

Voorbeelden van bedreigingen die strafbaar zijn:

  • ‘Als je je mond niet houdt, steek ik je huis in brand’
  • ‘Ik sla je kinderen kapot’
  • ‘Als je dit niet voor me doet, maak ik je af’
  • ‘Ik schop je het ziekenhuis in’
  • ‘Als je geen seks met me wilt, dan dwing ik je wel’

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met een strafbare bedreiging heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Is er sprake van een ernstige en strafbare bedreiging? Dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Je kunt je erg onveilig voelen als je bedreigd wordt. Heb je te maken met een strafbare bedreiging? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van bedreiging altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).


Veilige opvangplek, psychische hulp en advies

Bedreiging kan veel invloed hebben op je psychische gezondheid. Word je bedreigd en voel je je niet veilig? En/of heb je door de bedreiging last van angst of stress? Je staat er niet alleen voor.

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Misschien kun je je verhaal kwijt bij familie of vrienden en/of kun je hier tijdelijk onderdak vinden. Maar er zijn ook verschillende organisaties die precies weten hoe ze jou het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een luisterend oor, advies of een veilige opvangplek.

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, stress of depressie? Er bestaan verschillende behandelingen die jou hierbij kunnen helpen.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas.

PTSS

Lees verder over bedreiging

Vertel ons wat je vindt van deze website