Wat is EMDR-therapie en hoe werkt het voor traumaverwerking?

In een paar sessies van je trauma genezen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt wel degelijk. EMDR-therapie, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.

Wanneer een trauma je niet meer loslaat, kan EMDR-therapie helpen. In Nederland passen steeds meer therapeuten EMDR toe om mensen te helpen hun trauma, angsten of depressies achter zich te laten. Maar wat is EMDR-therapie precies en hoe werkt het? En werkt het ook voor jou? We zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Wat is EMDR-therapie?

De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen in je brein af te leiden. Dat is ongeveer wat psychologen met EMDR-therapie doen. Tijdens EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen. Andere methodes zijn het volgen van piepjes met een koptelefoon of buzzers die afwisselend in je linker- en rechterhand trillen. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

EMDR-therapie

Voor welke trauma’s is EMDR-therapie?

EMDR-therapie is voor mensen die geconfronteerd blijven worden met de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Zoals een verkeersongeluk, seksueel misbruik, of een overval. De gebeurtenis ligt in het lichaam opgeslagen en blijft steeds terugkomen als levendige herinnering of als onaangenaam gevoel. Dit kan zich onder andere uiten in woedeaanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.

Hoe lang duurt EMDR-therapie?

Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies. Voor één sessie zal de behandeld psycholoog niet langer dan gemiddeld 30 tot 45 minuten uittrekken. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.

Kun je last hebben van de EMDR-therapie?

Na afloop van EMDR-therapie kunnen de effecten nog doorwerken. Het lichaam en brein zijn dan bezig met verwerken. Het kan ook beangstigend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt vaak maar een paar dagen aan. Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen. Overleg met je therapeut als je hier tegenop ziet. Je therapeut legt stap voor stap uit hoe EMDR-therapie werkt en hoe zwaar je belast wordt.

Wanneer werkt EMDR-therapie niet?

Soms werkt EMDR-therapie niet zoals we hopen. Dat kan gebeuren als de persoon niet echt mee wil doen met de therapie of niet klaar is om over de nare herinneringen te praten. Als er geen goede vertrouwensband is tussen de therapeut en de patiënt, kan EMDR-therapie ook minder goed werken. Soms hebben mensen ook andere problemen, zoals ernstige depressie of dissociatie, waardoor EMDR-therapie lastiger kan zijn. In die gevallen kan het nodig zijn om andere behandelingen te overwegen of EMDR-therapie te combineren met andere therapieën of medicijnen. Het is belangrijk dat een ervaren therapeut goed kijkt naar wat het beste is voor elke persoon en de behandeling aanpast aan hun specifieke situatie.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website