Betekenis verborgen narcisme

Inmiddels kennen we de term ‘narcisme’, maar de variant die wij kennen is ‘openlijk narcisme’. Bij deze vorm komt iemands narcistische persoonlijkheid duidelijk naar voren. Er bestaat ook ‘verborgen narcisme’, dit is lastiger te herkennen. De persoon in kwestie gedraagt zich tegenover iedereen anders, dat maakt de situatie voor een slachtoffer van een verborgen narcist lastig.

Wat is narcisme?

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt vaak zelfverzekerd en/of arrogant over, maar is dit eigenlijk niet. Diep van binnen voelt diegene zich leeg, eenzaam en minderwaardig, om dit niet te hoeven voelen gaat diegene continu op zoek naar bevestiging en waardering vanuit de omgeving. Deze bevestiging komt vaak ook. Meestal is een narcist charmant, doet diegene zich beter voor dan een ander en lijkt diegene overtuigd van het verdienen van een speciale behandeling.

Geen oprechte emoties

Als je een narcist afwijst of kritiek geeft, kan diegene zich vernederd voelen of kan er sprake zijn van extreme jaloezie of agressief gedrag. Daarnaast is de behoefte van macht over anderen aanwezig, daarmee houdt een narcist de controle en diegene houdt daarmee een positief (nep)zelfbeeld in stand. De overtuiging van dit zelfbeeld maakt ook dat een narcist weinig tot geen oprecht emoties ervaart. Sommige dingen zijn onmogelijk voor iemand die narcistisch is, zoals meeleven tonen of spijt voelen bij iets dat verkeerd is gegaan.

Het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis gebeurt vaak als iemand jong is. Er wordt gedacht dat narcisme een combinatie is van aangeboren eigenschappen, opvoeding, de manier van hechten en een eventueel trauma.

Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend.
Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend.

Geike kwam met steun uit haar omgeving los van het geweld van haar narcistische ex-vriend

Lees het verhaal van Geike

Dit artikel liever in je mailbox ontvangen?

Je kunt het artikel hier aanvragen. Binnen enkele minuten ontvang je het artikel in je mailbox.

Download nu

Omgaan met narcisme

Omgaan met een narcist is een uitdaging. Als je met een (verborgen) narcist te maken hebt die, is het allereerst belangrijk om de signalen serieus te nemen. Probeer in te zien dat je wordt gemanipuleerd en wat dit met jou doet. Misschien ben je hierdoor als persoon veranderd en ervaar je al lange tijd stress. Waardoor je bijvoorbeeld vaak in de verdediging schiet of emotioneler bent dan voorheen. Weet dat dit niet aan jou ligt, maar het gevolg is van de acties van een narcist.

Acceptie

Een tweede stap is acceptatie. Een narcist verandert zijn of haar gedrag vaak niet. Volgens iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is er namelijk niets mis. Als je jouw klachten en/of vermoedens met deze persoon deelt, reken dan niet op medeleven, steun of begrip. Een narcist is hier niet toe in staat. De situatie kan ook omgedraaid worden, ga hier niet in mee.

Er is waarschijnlijk geen kans op verbetering en dus is het beter om de relatie te beëindigen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om jezelf er niet in te verliezen. Wil je de relatie niet beëindigen? Laat het narcisme dan zo min mogelijk schade veroorzaken aan jou als persoon en in de relatie.

Een aantal dingen kunnen jou hierbij helpen in contact met een narcist:

  • stel je eigen grenzen en bewaak deze goed;
  • kapdiscussies af die nergens toe leiden en blijf rustig;
  • neem een zelfverzekerde houding aan en durf ‘nee’ te zeggen;
  • laat duidelijk weten dat je niet met je laat sollen;
  • kaats dreigende opmerkingen terug;

Let op jezelf

Let goed op jezelf en check regelmatig hoe het met jezelf gaat. Emotioneel misbruik kan namelijk schadelijk zijn. Als je last hebt van depressieve gevoelens, slapeloosheid, vermoeidheid, schuldgevoel, ongelijkwaardigheid, onveiligheid, oneerlijkheid en niet meer weet wie je echt bent en/of suïcidale gedachten hebt. Dan is het tijd om hulp te zoeken en/of uit de relatie te stappen.

Hulp en lotgenotencontact (verborgen) narcisme

Heb jij te maken met een (verborgen) narcist? Weet dat je er niet alleen voor staat. Als slachtoffer van huiselijk geweld (dus ook van structureel emotioneel misbruik) kun je terecht bij Sterk Huis, Fier en Blijf Groep. Maar ook bij MIND Korrelatie en Slachtofferhulp Nederland, bijvoorbeeld voor EMDR of sessies met een psycholoog. Heb je behoefte aan lotgenotencontact? Dat vind je o.a. bij Stichting Schuilplaats/DAW en Stief & Co.

EMDR-therapie

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website