Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval: misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je er zelf mee te maken gehad. Wij leggen je in dit artikel uit wat een paniekaanval is, wat symptomen van een paniekaanval zijn en wat je kan doen als je een paniekaanval hebt.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een plotseling, heftig moment waarbij je je angstig en/of ongemakkelijk voelt. Het gevoel wordt tijdens de paniekaanval steeds erger. De symptomen van een paniekaanval kunnen best wel eng zijn. Je kunt zelfs het gevoel hebben dood te gaan en de controle kwijt te raken. Een paniekaanval kan op elk moment plaatsvinden, zelfs tijdens het slapen. Volgens Wij zijn Mind heeft 4% van de Nederlanders wel eens een paniekaanval gehad.
Paniekaanval symptomen
De symptomen van een paniekaanval zijn vaak heel verschillend per persoon, de symptomen die het meest voorkomen zijn te verdelen in lichamelijke en psychische symptomen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Lichamelijke symptomen:
- Hartkloppingen of een bonzend hart
- Zweten
- Trillen of beven
- Duizeligheid of het gevoel hebben niet meer goed te kunnen staan
- Benauwdheid of hyperventilatie
- Misselijkheid of buikpijn
- Tintelingen of gevoelloosheid
- Spierpijn of -spanning
- Opvliegers of rillingen
Psychische symptomen:
- Intense angst of gevoel van dreigend gevaar
- Gevoel de controle te verliezen of "gek te worden"
- Angst om dood te gaan
- Loskoppeling van de omgeving (derealizatie) of van zichzelf (depersonalisatie)
- Concentratieproblemen
- Gevoel van onwerkelijkheid
Een paniekaanval duurt vaak maar een paar minuten, maar kan soms langer duren. Na een paniekaanval voel je je vaak heel erg vermoeid.
Wat te doen bij een paniekaanval?
Als je een paniekaanval ervaart, is het belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die dit wel eens meemaakt en dat de symptomen vanzelf zullen verdwijnen. Probeer het volgende te doen als je merkt dat je een paniekaanval hebt of deze voelt opkomen.
Oorzaak van een paniekaanval
Hoewel de oorzaak van paniekaanvallen niet helemaal bekend is, spelen er waarschijnlijk een aantal factoren een rol, zoals:
- Genetische aanleg: mensen met een familiegeschiedenis van angststoornissen hebben een grotere kans om paniekaanvallen te ervaren.
- Hersenchemie: er kan iets veranderen in hoe je hersenen functioneren, daardoor kan je gevoeliger worden voor angst en last krijgen van paniekaanvallen.
- Levensgebeurtenissen: stressvolle of traumatische gebeurtenissen kunnen paniekaanvallen triggeren, doordat je continu met stress- of angstgevoelens leeft.
- Persoonlijkheid: mensen met bepaalde persoonlijkheidstrekken, zoals perfectionisme of een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel, kunnen vatbaarder zijn voor paniekaanvallen.
- Fobie: iemand met een fobie heeft meer kans op een paniekaanval, omdat angst een grote rol speelt in het leven van mensen met een fobie.
Vertel ons wat je vindt van deze website