Roeland werd seksueel misbruikt door zijn broer

Als je seksueel misbruik als man hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om dit te herkennen en erkennen. Dit is iets waar veel mensen, die seksueel misbruik meemaakte, ervaren. Dat geldt ook voor Roeland. Hij werd seksueel misbruikt door zijn broer. Zijn verhaal deelt hij hier op Slachtofferwijzer.

Roeland werd seksueel misbruikt door zijn broer.

Roeland: “Op mijn dertiende ben ik thuis misbruikt door mijn broer, hij was toen zestien jaar. Het misbruik vond plaats in mijn ouderlijk huis op onze slaapkamer, waar we samen sliepen. Mijn broer zat in zijn seksuele ontwikkeling en was bezig met experimenteren. Daarom moest ik van hem allerlei handelingen verrichten. Dat is een paar keer gebeurd, totdat we allebei doorhadden dat dit niet oké was. Toen is het gestopt. En hebben we er nooit meer over gepraat.”

Experimenteren en ontdekken

“Wat er op dat moment gebeurde was totaal verkeerd, maar ik dacht dit had nooit mogen gebeuren, ik wou het snel vergeten en door met het normale leven. Ik wist toen nog niet wat voor schade en gevolgen het zou hebben. Ik wist ook niet goed wat seksueel misbruik was. Het woord incest kende ik wel, maar daar had ik een heel ander beeld bij. Zoals een gekozen liefde tussen broers en zussen. Wat bij mij gebeurde, herkende ik niet als misbruik. Het viel voor mij onder het experimenteren en ontdekken. Ik zat zelf ook net in de nieuwsgierige fase rondom seksualiteit. Veel later in mijn leven, toen ik problemen ervaarde in mijn leven en relaties kwam pas het besef wat voor impact dit heeft gehad.”

“Wat er op dat moment gebeurde was totaal verkeerd, maar ik wou het snel vergeten en wou door met het normale leven.”

Een splitsing

“Eigenlijk zag je aan de buitenkant niet zoveel bij mij, toch merkte ik dat er in mijn hoofd steeds meer veranderde. Er ontstond een soort splitsing tussen wie ik naar buiten was en wat er in mijn hoofd gebeurde. Je had de buitenkant met de Roeland die iedereen tegenkwam in het gezin, op school of bij sport. Daarnaast was er Roeland in mijn hoofd. Die Roeland in mijn hoofd was op zoek naar adrenaline, sensatie en een eigen identiteit. Dat ging ik zoeken op de plek waar ik het was kwijtgeraakt, namelijk in het misbruik. Ik ging porno kijken, was veel met seks bezig en speelde met gevoelens van anderen.”

Niemand wist het

“Zo heb ik nog een lange tijd door geleefd, totdat ik op mijn 34e in relatietherapie ging. Het ging niet goed binnen mijn relatie. Ik loog veel en ging vreemd. Tijdens deze therapie is naar boven gekomen dat dit gedrag mede kwam door wat er vroeger is gebeurd. Toen pas heb ik mijn vrouw over het misbruik verteld. En mijn broer ermee geconfronteerd. Tot die tijd wist behalve mijn broer niemand het."

Het was erg zwaar om zo lang met een geheim rond te lopen al heb ik nooit serieus overwogen het iemand te vertellen, omdat ik het verband tussen het misbruik en de puinhoop in m’n leven niet zag. Heel lang was het misbruik iets uit het verleden waar ik me voor schaamde en ik niet aan wilde denken. Ook mijn ouders wisten het niet. Voor hen was het enorm schokkend en moeilijk om te horen. Zij zaten in een onmogelijke positie. Het gebeurde onder hun dak, maar je houdt van beide kinderen. Zij wisten niet goed hoe ze ermee om moesten gaan.”

“Uiteindelijk ben ik meer dan vijf jaar in therapie geweest. Dat was voor mij heel waardevol. Hierdoor kon ik goed de schade en gevolgen van misbruik zien en ook de gevolgen die het heeft gehad op mijn gedrag in het dagelijks leven. Ik heb mezelf opnieuw leren kennen, herkennen wat ik doe en erkennen wat mij is overkomen. Nu weet ik dat ik hier niet langer gebukt onder hoef te gaan en er een streep onder kan zetten. Door therapie heb ik de dader uit mijn hoofd kunnen zetten en heb ik zelf weer de regie over mijn leven."

“Tot die tijd wist behalve mijn broer niemand het. Het was erg zwaar om zo lang met een geheim rond te lopen.”

Van klacht naar kracht

“Tijdens de groepstherapie merkte ik dat ik bij andere groepsgenoten goed kon zien hoe het met hen ging en de vinger op de zere plek kon leggen. Toen realiseerde ik me dat ik daar misschien iets mee moest. Vervolgens heb ik besloten om de opleiding voor traumaseksuoloog te volgen. Die heb ik afgerond en vervolgens twee jaar later heb ik mijn eigen praktijk “Mannen in de Praktijk” geopend. Nu mag ik mannen begeleiden en helpen van klacht naar kracht. Het is mooi om mensen weer in hun kracht te zetten na wat hen is overkomen.”

Ga er mee aan de slag

“Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om aan de slag te gaan met wat je is overkomen. Je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Veel mensen kunnen en willen je helpen. Bovendien zijn de gevolgen van seksueel misbruik vaak groot, dat zie je ook bij mij. Daarom vind ik het belangrijk om nu anderen te helpen die dit hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.”

Vertel ons wat je vindt van deze website