Wat te doen bij huiselijk geweld?

Heb of had je te maken met geweld dat wordt gepleegd door een bekende? Bijvoorbeeld door iemand waarmee je samenleeft? Huiselijk geweld meemaken kan een angstige en zelfs traumatische ervaring zijn.

Hoe herken je huiselijk geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je aangifte doen?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die huiselijk geweld meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Mishandeling

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die huiselijk geweld meemaakten

Heb je te maken (gehad) met huiselijk geweld? Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Of onbegrepen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze SlachtofferWijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar en heb of had je te maken met kindermishandeling? Op de website van Het Klokhuis lees je verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Meer verhalen lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner en kreeg te maken met huiselijk geweld
Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner en kreeg te maken met huiselijk geweld

Geike werd gemanipuleerd door haar narcistische ex-partner

Lees het verhaal van Geike

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die huiselijk geweld meemaakten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op onze Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact | Slachtofferwijzer.nl

Huiselijk geweld herkennen

Als je huiselijk geweld meemaakt word je lichamelijk of psychisch mishandeld door een bekende. Bijvoorbeeld door een partner of een familielid.

Voorbeelden van huiselijk geweld

Wat te doen bij een vermoeden van huiselijk geweld?

Heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Neem contact op met het advies- en meldpunt Veilig Thuis (0800-2000), ook bij twijfel.

Je kunt een slachtoffer van huiselijk geweld onder andere herkennen aan:

  • vaak blauwe plekken of andere wonden hebben;
  • depressiviteit, en/of
  • snel schrikken.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over wat je kunt doen bij een vermoeden van huiselijk geweld. En meer over de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Wat kan je doen?

Maak(te) je zelf huiselijk geweld mee, nu of in het verleden? Het is heel erg dat je dit meemaakt(e).

Veilige opvangplek, psychische hulp en een luisterend oor

Huiselijk geweld heeft vaak veel invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt last hebben van angst, stress, onzekerheid of bijvoorbeeld PTSS. Herken je dit? Je staat er niet alleen voor.

Je bent niet alleen

Het eenzame, zware gevoel kan minder worden door te praten met iemand die je vertrouwt. Misschien kun je je verhaal kwijt bij familie of vrienden en/of kun je hier tijdelijk onderdak vinden.

Ook je huisarts staat voor je klaar bij huiselijk geweld. En daarnaast zijn er verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een luisterend oor, advies of een veilige opvangplek.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas.

Therapie

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, stress of somberheid? Er bestaan verschillende therapieën die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger huiselijk geweld meemaakte.

Ontdek meer over de gevolgen van psychische mishandeling.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en voel je je onveilig in je eigen omgeving? Mogelijk heb je te maken met kindermishandeling. Je mag altijd (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon of Fier. Er wordt dan goed naar je geluisterd en je kunt bespreken hoe jouw situatie weer veilig kan worden.

PTSS | Slachtofferwijzer.nl

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met huiselijk geweld heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Huiselijk geweld kan diepe sporen nalaten. Is er iets strafbaars gebeurd? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van huiselijk geweld altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je hier ook aangifte van doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Lees verder over huiselijk geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website