Wat te doen bij eergerelateerd geweld?

Eergerelateerd geweld is heel heftig om mee te maken. Je kunt je er onveilig, bang, verdrietig, somber en alleen door voelen. Extra pijnlijk is dat het meestal vanuit je familie komt. Dit heeft invloed op de band die je met ze hebt, en op het gevoel een veilig thuis te hebben.

Ook jaren later kun je hier nog last van hebben. Bijvoorbeeld omdat je in een gedwongen huwelijk zit, of je familie niet meer kunt zien.

Hoe herken je eergerelateerd geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En is het slim om aangifte te doen?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die eergerelateerd geweld meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Eergerelateerd geweld

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die eergerelateerd geweld meemaakten

Heb je te maken (gehad) met eergerelateerd geweld? Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen voelen in wat je hebt meegemaakt. Of onbegrepen. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar en heb of had je te maken met kindermishandeling? Op de website van Het Klokhuis lees je verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Meer verhalen lees je op het forum van De Kindertelefoon.

.
.

Dilara weet na haar verkrachting dat ze er niet alleen voor staat

Lees het verhaal van Dilara

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die eergerelateerd geweld meemaakten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op onze SlachtofferWijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact | Slachtofferwijzer.nl

Eergerelateerd geweld herkennen

Het is altijd belangrijk dat je hulp krijgt als je in een onveilige situatie zit. Maar het kan zijn dat je twijfelt of dat wat jij meemaakt wel eergerelateerd geweld is. Daarom lees je hieronder meer over wat eergerelateerd geweld betekent.

De betekenis van eergerelateerd geweld

Eergerelateerd geweld is een vorm van huiselijk geweld. Het gaat om psychisch, emotioneel of lichamelijk geweld dat jou wordt aangedaan om de eer te beschermen van een familienaam. Het is een reactie op het gevoel dat de familie-eer wordt beschadigd. Of op het gevoel dat iets de familie-eer kan gaan beschadigen.

Wat we er verder over weten

Volgens de website van de Rijksoverheid over huiselijk geweld komt eergerelateerd geweld veel voor. De politie krijgt elk jaar met 2500 tot 3000 misdrijven te maken waarbij familie-eer een rol speelt.

Eergerelateerd geweld kent verschillende soorten slachtoffers. Vaak gaat het om meisjes en vrouwen, maar soms ook om jongens en mannen. Eergerelateerd geweld kan ook kinderen worden aangedaan. In dat geval is er sprake van kindermishandeling.

Voor het uitvoeren van het geweld wordt bijna altijd een jongen of man aangewezen. Soms wordt hierbij expres een jongen onder de 18 jaar gekozen, zodat de straf laag blijft. Weigert de aangewezen jongen of man om de taak op zich te nemen? Dan kan ook hij slachtoffer worden van eergerelateerd geweld.

In Nederland komt eergerelateerd geweld het meest voor bij islamitische families. Vaak wordt gedacht dat eergerelateerd geweld bij één bepaald geloof voorkomt, maar dit is niet zo. Het komt al eeuwenlang in verschillende culturen voor.

Wat kan je doen?

Maakte je eergerelateerd geweld mee, vroeger of pas geleden? Het is heel erg dat dit jou is aangedaan. Misschien vind je erover praten lastig, of weet je niet hoe je uit de onveilige situatie kunt komen. Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor.

Veilige opvangplek, psychische hulp en een luisterend oor

Eergerelateerd geweld kan veel invloed hebben op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt last hebben van angst, stress, somberheid, onzekerheid of bijvoorbeeld PTSS. Herken je dit? Je staat er niet alleen voor.

Je bent niet alleen

Iemand in vertrouwen nemen is een belangrijke eerste stap. Erover praten en hulp zoeken kan moeilijk zijn. Bijvoorbeeld omdat je trouw wilt blijven aan je familie. Toch gaat jouw veiligheid boven alles.

Misschien kun je je verhaal kwijt bij vrienden en/of kun je hier onderdak vinden. Maar er zijn ook verschillende organisaties die jou kunnen helpen met een luisterend oor, advies of een veilige opvangplek. Veel organisaties hebben ervaring met cultuurverschillen en bij sommige organisaties werken ook behandelaars die verschillende talen spreken.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of zoek naar een veilige opvangplek in de buurt via de website van Opvangatlas.

Soms blijft de situatie gevaarlijk, ook na een mogelijke aangifte en straf voor de dader(s). De opdracht voor het uitvoeren van eergerelateerd geweld kan namelijk bij iemand anders worden gelegd. Ben je hier bang voor? Dan is het vinden van een veilige opvangplek extra belangrijk.

Therapie

Merk je dat je psychische klachten hebt zoals angst, stress of somberheid? Er bestaan verschillende therapieën die hierbij kunnen helpen. Ook als je vroeger met eergerelateerd geweld te maken hebt gehad.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over de gevolgen van psychische mishandeling.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en voel je je onveilig in je eigen omgeving? Mogelijk heb je te maken met kindermishandeling. Je mag altijd (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon of Fier. Er wordt dan goed naar je geluisterd en je kunt bespreken hoe jouw situatie weer veilig kan worden.

PTSS

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met eergerelateerd geweld heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Eergerelateerd geweld kan diepe sporen nalaten. Is er iets strafbaars gebeurd? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van eergerelateerd geweld altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je hier ook aangifte van doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Omdat je situatie onveilig voelt, maar er nog geen strafbare feiten zijn gepleegd. Na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding van eergerelateerd geweld? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Ook kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Lees meer over eergerelateerd geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website