Wat te doen bij eergerelateerd geweld?

Eergerelateerd geweld is heel heftig om mee te maken. Je kunt je er onveilig, bang, verdrietig, somber en alleen door voelen. Extra pijnlijk is dat het meestal vanuit je familie komt. Dit heeft invloed op de band die je met ze hebt, en op het gevoel een veilig thuis te hebben.

Ook jaren later kun je hier nog last van hebben. Bijvoorbeeld omdat je in een gedwongen huwelijk zit, of je familie niet meer kunt zien.

Hoe herken je eergerelateerd geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En is het slim om aangifte te doen?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook lees je hier verhalen van anderen die eergerelateerd geweld meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp.
Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp.

Dilara werd verkracht, miste steun van haar familie, maar vond toch hulp

Lees het verhaal van Dilara

Eergerelateerd geweld herkennen

Het is altijd belangrijk dat je hulp krijgt als je in een onveilige situatie zit. Maar het kan zijn dat je twijfelt of dat wat jij meemaakt wel eergerelateerd geweld is. Daarom lees je hieronder meer over wat eergerelateerd geweld betekent.

De betekenis van eergerelateerd geweld

Eergerelateerd geweld is een vorm van huiselijk geweld. Het gaat om psychisch, emotioneel of lichamelijk geweld dat jou wordt aangedaan om de eer te beschermen van een familienaam. Het is een reactie op het gevoel dat de familie-eer wordt beschadigd. Of op het gevoel dat iets de familie-eer kan gaan beschadigen.

Wat we er verder over weten

Volgens de website van de Rijksoverheid over huiselijk geweld komt eergerelateerd geweld veel voor. De politie krijgt elk jaar met 2500 tot 3000 misdrijven te maken waarbij familie-eer een rol speelt.

Eergerelateerd geweld kent verschillende soorten slachtoffers. Vaak gaat het om meisjes en vrouwen, maar soms ook om jongens en mannen. Eergerelateerd geweld kan ook kinderen worden aangedaan. In dat geval is er sprake van kindermishandeling.

Voor het uitvoeren van het geweld wordt bijna altijd een jongen of man aangewezen. Soms wordt hierbij expres een jongen onder de 18 jaar gekozen, zodat de straf laag blijft. Weigert de aangewezen jongen of man om de taak op zich te nemen? Dan kan ook hij slachtoffer worden van eergerelateerd geweld.

In Nederland komt eergerelateerd geweld het meest voor bij islamitische families. Vaak wordt gedacht dat eergerelateerd geweld bij één bepaald geloof voorkomt, maar dit is niet zo. Het komt al eeuwenlang in verschillende culturen voor.

Wat kan je doen?

Maakte je eergerelateerd geweld mee, vroeger of pas geleden. Misschien vind je erover praten lastig. Of weet je niet hoe je uit de onveilige situatie kunt komen. Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verhalen lezen van anderen die bedreiging of intimidatie meemaakten?

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community's van Slachtofferhulp Nederland.

Ben je jonger dan 18 jaar en heb of had je te maken met kindermishandeling? Op de website van Het Klokhuis lees je verhalen van andere kinderen die werden mishandeld. Meer verhalen lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Rechten, strafproces en schadevergoeding

Als je te maken hebt met eergerelateerd geweld heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Zo heb je bijvoorbeeld mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Lees meer over eergerelateerd geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website