Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld?

Heeft iemand in jouw omgeving te maken (gehad) met huiselijk geweld? Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Hoe herken je huiselijk geweld? Hoe kun je precies helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld wordt gepleegd door een bekende. Bijvoorbeeld door iemand waarmee jouw naaste samenleeft, zoals een partner of familielid.

Meestal is er een verschil in macht tussen de pleger en jouw naaste. Verschillende vormen zijn onder andere ouderenmishandeling, partnergeweld, kindermishandeling en eergerelateerd geweld.

Het kan gaan om bijvoorbeeld lichamelijke mishandeling, geestelijke mishandeling en/of seksueel misbruik.

Huiselijk geweld meemaken kan een angstige en zelfs traumatische ervaring zijn. Zeker voor kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld, kan het schadelijke gevolgen hebben. Sociale steun is voor jouw naaste daarom heel belangrijk.

Lees meer over de verschillende vormen van huiselijk geweld. Of lees op de pagina over kindermishandeling hoe je kinderen in deze situatie kunt steunen.

Signalen herkennen

Op deze pagina van Blijf Groep vind je verschillende signalen van huiselijk geweld. Denk hierbij aan verwondingen, angst, vermoeidheid, snel schrikken en schuldgevoelens hebben.

Wat te doen bij een vermoeden?

Een vermoeden van huiselijk geweld moet altijd serieus worden genomen. Heb jij een vermoeden van huiselijk geweld? Kijk niet weg, maar geef extra aandacht aan de persoon om wie het gaat. Geef aan dat je er altijd bent als hij of zij met jou wil praten. Houd er rekening mee dat jouw naaste de situatie zelf mogelijk niet herkent of ervaart als huiselijk geweld of (ex-)partnergeweld.

Je mag altijd contact opnemen met het advies- en meldpunt Veilig Thuis. Via 0800-2000 of via de chat op hun website. Ook als je twijfelt.

Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over wat je kunt doen bij een vermoeden van huiselijk geweld. En meer over de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om huiselijk geweld mee te maken? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat te doen bij direct gevaar?

Is jouw naaste in direct gevaar? Laat hem of haar dan niet naar huis gaan. Je kunt de politie bellen (0900-8844) of samen naar het politiebureau gaan.

Bij de politie werken mensen die veel kennis hebben van huiselijk geweld. Zij kunnen bepalen of jouw naaste naar een veilige opvangplek moet worden gebracht.

Vluchttas

Als jouw naaste toch naar huis gaat, kun je adviseren om een vluchttas klaar te maken. Met daarin belangrijke spullen zoals geld, kleding en persoonlijke papieren (paspoort, ID-kaart). Het is ook handig om een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers. Denk aan het telefoonnummer van de politie, van jou als vertrouwenspersoon, van school of van professionele organisaties die kunnen helpen.

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website