Nieuw platform huiselijk geweld: ‘Waarom ga je niet weg?
Op het multimediaplatform wordt het verhaal van twee buurvrouwen verteld. Rubina werd mishandeld door haar man, buurvrouw Anneke ving haar uiteindelijk op. Er voor iemand zíjn, is vaak het beste wat je als omstander kan doen.
Luisteren naar een ervaringsverhaal
In acht korte geluidsfragmenten, verrijkt met animaties, leer je het verhaal van de twee buurvrouwen kennen. Ze vertellen hoe ze elkaar hebben ontmoet en hoe Rubina door Anneke werd geholpen. Rubina legt uit hoe de mishandelingen er langzaam inslopen en hoe het zo lang konden door blijven gaan. Wat kun jij doen als je huiselijk geweld vermoedt, bij iemand in de straat, een vriend of een familielid? Naast het verhaal van de twee buurvrouwen, kun je luisteren naar adviezen ingesproken door (ervarings-)deskundigen.
Waarom ga je niet ‘gewoon’ weg?
Als omstander van huiselijk geweld kun je je machteloos voelen. Daarbij is het lastig om je in te leven in de ander, als je zelf geen huiselijk geweld heb meegemaakt. Daaruit ontstaan vaak vragen en onbedoelde adviezen die niet helpend zijn voor het slachtoffer. Een vraag die vaak gesteld wordt is: waarom ga je niet ‘gewoon’ weg?. Begrijpelijk, want de oplossing lijkt zo simpel, maar hiermee leg je (onbewust) de schuld bij het slachtoffer. Onder andere spelen schaamte- en schuldgevoelens bij slachtoffers een rol; zij kunnen denken dat ze de situatie zelf hebben uitgelokt of het geweld in stand houden. Daarnaast zijn er meer redenen die het moeilijk maken voor het slachtoffer om te vertrekken. Zo vertelt Rubina niet te willen scheiden van haar man vanwege haar dochter.
Hoe kan ik helpen?
Wat heeft iemand die met huiselijk geweld te maken krijgt dan wel nodig? Ten eerste kun je een slachtoffer helpen door te vragen waar diegene behoefte aan heeft. Op die manier kan diegene zelf aangeven waarmee je kunt helpen. Zo vertelt Anneke dat Rubina haar altijd mocht bellen als er iets aan de hand was. Ook kan het aanbieden van praktische hulp een verademing zijn. Denk aan het doen van boodschappen of helpen met de zorg voor de kinderen. Op de website van Waarom ga je niet weg? geven verschillende (ervarings-)deskundigen middels audiofragmenten nog meer antwoorden op vragen die je als omstander kunt hebben. Het belangrijkste is in ieder geval dat je probeert te benadrukken dat het geweld nooit de schuld van het slachtoffer is.
Hulp bij huiselijk geweld
Hoe herken je huiselijk geweld? Wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? En kun je aangifte doen? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.
Lees meer ervaringsverhalen
Bekijk alle verhalenLees verder
Vertel ons wat je vindt van deze website