Wat te doen bij ouderenmishandeling?

Een ongevraagde afschrijving van je rekening. Dag in dag uit vervelende opmerkingen, bedreiging of geweld. Niet de zorg krijgen die je nodig hebt. Dit zijn allemaal vormen van ouderenmishandeling.

Heb je hiermee te maken? Dan kun je je machteloos, verdrietig, boos, eenzaam en bang voelen.

Aan welke signalen kun je ouderenmishandeling herkennen? Wat kun je doen als je als oudere wordt mishandeld? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die ouderenmishandeling meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Ouderenmishandeling

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Anderen die ouderenmishandeling meemaakten

Heb je te maken (gehad) met ouderenmishandeling? Dit kan diepe sporen nalaten. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je meemaakt(e). Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op onze Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.

.
Ervaringsverhaal ouderenmishandeling.

Meneer Hoogmoed raakte zijn vertrouwen én mobiliteit kwijt

Lees het verhaal van Meneer Hoogmoed

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die ouderenmishandeling meemaakten. Als je wilt, kun je jouw verhaal (anoniem) delen op onze SlachtofferWijzer.

Lotgenotencontact

Ouderenmishandeling herkennen

Misschien twijfel je of je zelf met ouderenmishandeling te maken hebt, of niet. Dit is heel begrijpelijk.

Ouderenmishandeling wordt niet altijd herkend. Het kan dus zijn dat je er wel mee te maken hebt, maar dat je het gevoel hebt dat het wel meevalt. Bijvoorbeeld omdat je niet gelooft dat iemand ertoe in staat is. Of omdat je denkt dat iemand het zo slecht niet bedoelt.

PTSS

Wat kan je doen?

Heb je te maken met ouderenmishandeling? Wat erg dat dit jou wordt aangedaan. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is goede hulp beschikbaar en je bent hier op de goede plek.

Erover praten

Iemand in vertrouwen nemen is belangrijk. Denk aan de huisarts, een familielid, zorgmedewerker, vriend of goede buur. Voor een luisterend oor of advies, maar ook om bijvoorbeeld samen te zoeken naar hulp.

Het kan zijn dat je dit lastig vindt. Bijvoorbeeld omdat je:

  • geeft om de persoon die jou mishandelt;
  • bang bent dat deze persoon erachter zal komen, of
  • je schaamt om het te delen.

Weet dat je je zelf nooit schuldig hoeft te voelen en dat je je nergens voor hoeft te schamen. Je hebt recht op hulp en veiligheid.

Een luisterend oor, advies en hulp

Wil je je verhaal liever delen met iemand die verder van je af staat? Je kunt dag en nacht bellen, mailen of chatten met De Luisterlijn. Voor een luisterend oor, advies en hulp kun je ook contact opnemen met Veilig Thuis of MIND Korrelatie.

Ook andere organisaties staan voor jou klaar. Met gratis advies, hulp, een luisterend oor of een veilige opvang. Of bijvoorbeeld met behandelingen voor psychische klachten.

Ontdek bovenaan de pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees hoe de huisarts voor jou klaarstaat bij huiselijk geweld.

Lichamelijk onderzoek

Je kunt ook lichamelijk onderzoek laten doen bij de huisarts. Om bijvoorbeeld mogelijke wonden vast te laten stellen en te laten behandelen. Of bij een arts van Centrum Seksueel Geweld, als je ook seksueel misbruik meemaakt(e).

Maak(te) je seksueel misbruik mee? Dan is het daarnaast slim om via Centrum Seksueel Geweld forensisch onderzoek te laten doen. Er wordt dan naar sporen gezocht zoals DNA van de dader, wat als bewijs kan gelden. Dit kan handig zijn als je aangifte zou willen doen.

In gesprek met de pleger

Een gesprek met de pleger is soms voldoende om de mishandeling te laten stoppen. Je kunt iemand in je omgeving vragen om hierbij te zijn. En ook Perspectief Herstelbemiddeling helpt je hier graag bij.

Rechten, schadevergoeding en strafproces

Als je met ouderenmishandeling te maken hebt, heb je verschillende rechten. Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over deze rechten.

Zo heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Ben je ook bedreigd en/of is er geweld gebruikt? Dan kun je mogelijk ook een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties voor je klaarstaan. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Ouderenmishandeling kan diepe sporen nalaten. Is er iets strafbaars gebeurd? En/of heeft een gesprek met de pleger bijvoorbeeld niets geholpen? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van ouderenmishandeling altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Als je seksueel misbruik meemaakt(e), kun je hier ook aangifte van doen via Centrum Seksueel Geweld (0800-0188). Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melding doen

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website. Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Veilige opvangplek

Voel je je niet meer veilig waar je woont? Dit kan heel naar, eng en zelfs traumatisch zijn. Je staat er niet alleen voor.

De politie kan met je meedenken over het vergroten van je veiligheid. Bijvoorbeeld met hulp van een huis- of contactverbod voor de pleger. Of met een AWARE-alarmsysteem, waarmee met één druk op de knop de politie wordt gewaarschuwd. Op de website van Blijf Groep lees je meer over het AWARE-alarmsysteem.

Behalve de politie zijn er verschillende organisaties die graag helpen. Je kunt hier aankloppen voor een luisterend oor, advies, opvang, begeleiding en nazorg.

Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties voor je klaarstaan. Of kies ervoor om te zoeken naar hulp in de buurt via de website van Opvangatlas.

Lees meer artikelen over ouderenmishandeling

Vertel ons wat je vindt van deze website