Wat te doen bij ouderenmishandeling?

Een ongevraagde afschrijving van je rekening. Dag in dag uit vervelende opmerkingen, bedreiging of geweld. Niet de zorg krijgen die je nodig hebt. Dit zijn allemaal vormen van ouderenmishandeling.

Heb je hiermee te maken? Dan kun je je machteloos, verdrietig, boos, eenzaam en bang voelen.

Aan welke signalen kun je ouderenmishandeling herkennen? Wat kun je doen als je als oudere wordt mishandeld? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die ouderenmishandeling meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten.
Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten.

Meneer Hoogmoed werd in zijn scootmobiel aangevallen op straat en durft nu weer naar buiten

Lees het verhaal van Meneer Hoogmoed

Wat kan je doen?

Heb je te maken met ouderenmishandeling? Weet dat je er niet alleen voor staat, er is goede hulp beschikbaar. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in een van de online community’s van Slachtofferhulp Nederland.

Nog meer verhalen lezen van anderen die ouderenmishandeling meemaakten?

Rechten, schadevergoeding en strafproces

Als je met ouderenmishandeling te maken hebt, heb je verschillende rechten. Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over deze rechten.

Zo heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Ben je ook bedreigd en/of is er geweld gebruikt? Dan kun je mogelijk ook een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Lees meer over het stafproces.

Lees meer artikelen over ouderenmishandeling

Vertel ons wat je vindt van deze website