Wat zijn de gevolgen van trauma?
Veel mensen krijgen in het leven te maken met trauma, maar de gevolgen van trauma uiten zich bij iedereen anders. Dit kan zowel psychisch, emotioneel als lichamelijk zijn. Graag leggen wij er meer over uit. Hiervoor gebruiken we informatie van Traumanet.
Wat is trauma?
Trauma is een verwonding die is veroorzaakt door iets wat je eerder in je leven hebt meegemaakt. Ook kan een trauma ontstaan doordat je onvoldoende aandacht en steun kreeg vanuit de omgeving. Jaren later kan je hier nog last van hebben. Dat is ook precies de kern van trauma, ervaringen uit het verleden waar je in het heden last van blijft hebben.
De gevolgen van trauma
Zoals al eerder genoemd, kunnen de gevolgen van trauma per persoon heel verschillend zijn. Dit geldt ook voor de hoeveel last die iemand ervaart. De ene dag kan dit allesoverheersend zijn en de volgende dag heel erg op de achtergrond.De gevolgen van trauma zijn afhankelijk van wat er precies is gebeurd, wanneer iets is gebeurd en hoe vaak iets is gebeurd. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren mee. Bijvoorbeeld, hoe goed je zelf in staat bent om je trauma te dragen, verwerken of begrijpen, maar ook of je steun vanuit je omgeving hebt gekregen.
Lisa maakte een adoptietrauma en seksueel misbruik mee, nu helpt zij anderen als traumaseksuoloog
Lees het verhaal van LisaVoorbeelden van gevolgen van trauma
Gevolgen van trauma zijn te onderscheiden in psychische, emotionele, lichamelijke en sociale gevolgen. Hieronder vind je per categorie een aantal voorbeelden.
- Psychische gevolgen: moeite met concentreren, dissociëren, hyper-alert zijn, geheugenproblemen, een laag zelfbeeld hebben, perfectionisme, dwangklachten, angstklachten (zoals faalangst, bindingsangst, verlatingsangst), veel piekeren, doemdenken, verslaving, eetproblemen, gevoelig zijn voor psychoses, nachtmerries en herbelevingen, ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis of dissociatieve stoornis.
- Emotionele gevolgen: heel overweldigende emoties voelen, geen of weinig emoties voelen, somberheid of depressieve gevoelens hebben, gevoelens van wanhoop en hopeloosheid, angst en paniek ervaren, schaamte- en schuldgevoelens, mensen wantrouwen, onverschillig zijn, boosheid en woede ervaren en prikkelbaar zijn.
- Lichamelijke gevolgen: verhoogde óf verlaagde hartslag, hoofdpijn, duizeligheid, chronische pijn, ademhalingsproblemen, maag-, darm- en blaasproblemen, seksuele problemen, chronische vermoeidheid, verminderde weerstand.
- Sociale gevolgen: eenzaam zijn, wantrouwend zijn naar anderen, verlatings- en/of bindingsangst hebben, moeite met steun vragen, moeite met steun toelaten en vermijden van sociale situaties.
Omgaan met de gevolgen van trauma
Om beter om te leren gaan met de gevolgen van trauma kan traumatherapie helpend, of en nodig zijn. Er zijn veel verschillende soorten behandeling mogelijk, denk aan cognitieve gedragstherapie, EMDR-therapie of exposure-therapie. Je kan met je psycholoog overleggen wat het best bij jou en jouw klachten past. Praat je liever anoniem over trauma? Neem dan bijvoorbeeld contact op met de Luisterlijn. De vrijwilligers van de Luisterlijn staan 24/7 voor je klaar. Niet om jouw probleem op te lossen, maar om naar jou te luisteren en de juiste vragen te stellen. Bel naar 088 0767 000 of mail naar ehulp@deluisterlijn.nl.
Vertel ons wat je vindt van deze website