Wat is trauma?
Bij een trauma kan je aan veel verschillende dingen denken. Zo kan je bij een trauma naar een psycholoog gaan, maar ook kan je voor een trauma behandeld worden in het ziekenhuis. In dit artikel leggen je meer uit over wat een trauma is en welke verschillende betekenissen dit heeft. We gebruiken informatie van Traumanet.
Trauma is een verwonding die is veroorzaakt door iets wat je hebt meegemaakt, zoals oorlog of geweld. Ook kan een trauma ontstaan doordat iemand onvoldoende aandacht en steun kreeg vanuit de omgeving. Een trauma laat zowel geestelijk als lichamelijk klachten achter.
Oorzaken van trauma
Een trauma kan ontstaan door een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen. Tijdens deze gebeurtenis voelde je je vaak machteloos of overweldigd. De oorzaak van het trauma kan dus helder en concreet zijn, maar dat is niet altijd zo. Als jij seksueel geweld hebt meegemaakt dan is dat een duidelijke oorzaak. Maar voor iemand die lange tijd stress en onveiligheid heeft ervaren is het misschien moeilijker aan te wijzen, omdat het iets chronisch was. Als je niet goed kan verwerken wat er met je is gebeurd, of wat je hebt ervaren, dan kun je daar langdurig last van houden. Dat is trauma.
Trauma is voor iedereen anders
Wat voor de een traumatisch is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Of iets traumatisch is voor iemand hangt namelijk niet af van wat er concreet met je is gebeurd (bijvoorbeeld mishandeling), maar hoe jij het zelf hebt ervaren. Dus hoeveel indruk de gebeurtenis op jou heeft gemaakt. Welke betekenis heeft het gekregen voor jou? En ook: heb je kunnen verwerken wat er met je is gebeurd? Bijvoorbeeld door middel van therapie. De gevolgen van trauma kunnen daardoor per persoon ook heel verschillend zijn, net als het herstel.
Trauma is niet abnormaal
Iedereen kan met trauma te maken krijgen. Of je nu jong of oud of man of vrouw bent. Dat maakt niet uit. Als jou iets overkomt wat te veel is om te verwerken en te dragen, dan is het heel normaal dat je daar last van krijgt. Het is zwaar, maar wel heel normaal. Een gewone reactie op abnormale omstandigheden. Je hoeft je er niet voor te schamen als je een trauma hebt. Twijfel niet aan jezelf.
Sara werd seksueel misbruikt door haar vader en moedigt lotgenoten aan om snel hulp te zoeken
Lees het verhaal van SaraJe staat er niet alleen voor
Heb jij een trauma meegemaakt en wil je hier graag een keer over praten? Ga het gesprek aan met iemand in je omgeving waar je je veilig bij voelt, zoals je partner, een familielid of vriend. Je kan ook contact opnemen met de huisarts om over jouw trauma de te praten. Daarnaast staan de medewerkers van de Luisterlijn 24/7 voor je klaar.
Neem contact op met de Luisterlijn
Heb je te maken gehad met een traumatische gebeurtenis of voel je je eenzaam, onzeker of angstig? Praten lucht op. Bij de Luisterlijn vind je altijd een luisterend oor. De vrijwilligers van de Luisterlijn staan 24/7 voor je klaar. Niet om jouw probleem op te lossen, maar om naar jou te luisteren en de juiste vragen te stellen. Bel naar 088 0767 000 of mail naar ehulp@deluisterlijn.nl.
Vertel ons wat je vindt van deze website