Wat is dissociatie en hulp bij dissociatieve stoornis

Het gebeurt ons allemaal wel eens: dat je een korte periode van de dag er niet bij bent, omdat je gedachten ergens anders zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een boek leest en de rest van de wereld even verdwijnt, dit heet ‘dissociatie’. Wanneer je slachtoffer bent van kindermishandeling of seksueel misbruik kan je een langdurig trauma ontwikkelen en soms ook een dissociatieve stoornis. In dit artikel lees je, aan de hand van zes vragen, meer over een dissociatieve stoornis.

Wat is een dissociatieve stoornis?

Als je een dissociatieve stoornis hebt, lukt het je op momenten niet om gebruik te maken van het bewustzijn. Het is net of je uit je lichaam treedt: je staat los van jezelf. Dit kan een manier zijn om gedachten, emoties en (lichamelijke) gevoelens uit te schakelen en een angstige situatie niet bewust te beleven.

Hoe symptomen van dissociatie herkennen?

De symptomen van een dissociatie verschillen per persoon en per situatie. Symptomen die veel voorkomen zijn:

  • Geheugenverlies
  • In de war zijn
  • Een paniekaanval
  • Een verdoofd gevoel
  • Het niet of nauwelijks voelen van emoties
  • Een gevoel van onwerkelijkheid
  • Het gevoel hebben gek te worden
  • Een hoofd dat vol met watten lijkt te zitten
  • In ernstige gevallen kan het voor anderen soms lijken alsof iemand buiten bewustzijn raakt

Welke trauma’s kunnen tot dissociatie leiden?

Wanneer je als kind ernstig getraumatiseerd bent, bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozingkindermishandeling of seksueel misbruik, kan je een dissociatieve stoornis ontwikkelen. Dissociatie kan dan een overlevingsmechanisme geweest zijn. Door dissociatie kon je aan de traumatische momenten ontsnappen. Wanneer je op traumatische momenten hebt gedissocieerd, kan het zijn dat je later in het leven (wanneer er geen gevaar meer is) nog steeds dissocieert. Meestal gebeurt dit door een trigger: iets dat je doet denken aan de traumatische gebeurtenis.

Dissociatie bij PTSS

Een dissociatieve stoornis ontstaat vaak door ernstige trauma’s uit de kindertijd. Ook een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een stoornis die ontstaat door een trauma. Mensen met PTSS hebben last van herbelevingen van de traumatische gebeurtenis(sen). PTSS en een dissociatieve stoornis kunnen samen voor komen.

PTSS

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website