Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met kindermishandeling?

Heb je een vermoeden dat een kind in je omgeving mishandeld wordt? Of vertelt iemand jou dat hij of zij dit vroeger als kind heeft meegemaakt? Dit kan ook voor jou als naaste heftig zijn.

Op deze pagina vind je meer informatie over kindermishandeling. Daarnaast lees je wat je kunt doen als je vermoedt dat een kind wordt mishandeld. En hoe je iemand die dit meemaakt(e) kunt steunen. Ook ontdek je welke professionele hulp beschikbaar is.

Kindermishandeling

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling is een vorm van huiselijk geweld. Onder kindermishandeling wordt niet alleen lichamelijk geweld verstaan, maar ook geestelijk geweld, verwaarlozing en kindermisbruik. En ook het kind getuige laten zijn van geweld wordt kindermishandeling genoemd.

Kindermishandeling laat vaak diepe sporen achter. Zelfs jaren later kan iemand hier nog veel last van hebben. Hulp en steun vanuit de omgeving zijn daarom erg belangrijk.

Een vermoeden van kindermishandeling

Er bestaan signalen waaraan je kindermishandeling zou kunnen herkennen. Zoals blauwe plekken die niet uit te leggen zijn, of moeite hebben met lichamelijk contact. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut ontdek je signalen van kindermishandeling op verschillende leeftijden. Ook lees je hier aan welk gedrag van ouders je het mogelijk kunt herkennen.

Een vermoeden van kindermisbruik

Heb je een vermoeden dat een kind wordt misbruikt? Op de website van de Rijksoverheid zijn signalen van kindermisbruik te vinden. Geef extra aandacht aan het kind om te kijken of je vermoeden klopt. En laat het kind weten altijd welkom bij jou te zijn als hij of zij ergens over wil praten.

Kindermishandeling melden

Een signaal van kindermishandeling betekent niet altijd dat het ook echt gebeurt. Om je gevoel te onderzoeken, kun je je vermoeden eerst delen met iemand uit de omgeving van het kind. Doe dit met iemand die je vertrouwt. Samen kun je kijken wat een goede volgende stap kan zijn.

Heb je een sterk vermoeden van kindermishandeling? Dan kun je dit melden bij Veilig Thuis. Via 0800-2000 of via de chat op hun website. Veilig Thuis kan jou ook advies geven over hoe je met deze situatie kunt omgaan.

In gesprek gaan met een kind bij het vermoeden van mishandeling

Wil je met een kind dat (mogelijk) mishandeld wordt in gesprek gaan? Het is belangrijk om dit alleen met het kind te doen. Daarnaast helpt het als het kind jou al kent en vertrouwt. Dan voelt hij of zij zich namelijk veiliger om erover te vertellen.

Hieronder vind je meer tips om met het kind in gesprek te gaan.

Goed om te weten over kindermishandeling

Als een naaste of kind in je omgeving mishandeling meemaakt(e), is het volgende goed om te weten.

Hoe help ik een kind dat wordt mishandeld?

Wil je een kind dat (mogelijk) mishandeld wordt helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Hoe help ik iemand die als kind werd mishandeld?

Wil je een naaste helpen die als kind werd mishandeld, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 9 tips.

Wat helpt niet?

Je wil het kind of jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp bij kindermishandeling

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat het kind of jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar een van de organisaties uit de keuzehulp. Of neem zelf contact op met een organisatie als het om een jong kind gaat.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met het kind of jouw naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie? van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend? en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website