Iemand steunen in moeilijke tijden

Iedereen maakt in het leven weleens een moeilijke tijd door. Bijvoorbeeld bij rouw na verlies van een dierbare, een verkeersongeluk of een ander soort trauma. Je wilt een naaste goed kunnen helpen wanneer het met diegene niet goed gaat. Dat is niet altijd makkelijk. Hoe kan je het best iemand steunen in moeilijke tijden?

Iemand helpen

Iemand helpen kan op verschillende manieren. Zo kan je praktische steun bieden. Wanneer iemand emotioneel of fysiek in de knel zit, is er namelijk weinig ruimte voor de dagelijkse plichten. Je kunt iemand ontlasten door één of meerdere taken uit handen te nemen. Voorbeelden van praktische steun zijn:

  • boodschappen doen;
  • helpen in het huishouden;
  • vervoer regelen;
  • oppassen;
  • aanbieden om professionele hulp of lotgenotencontact te helpen zoeken.

Morele steun

Mensen hebben er baat bij steun en begrip te ontvangen vanuit hun sociale kring. Iemand die een moeilijke periode doormaakt, heeft vaak niet meer nodig dan morele steun, ook wel emotionele steun. Vaak zijn we geneigd om met een oplossing voor de te komen. Dit is niet altijd nodig. Zo is een luisterend oor bieden vaak genoeg. Je laat de ander vertellen, zonder oordeel, dus zonder iets van de situatie te vinden. Wil je graag hulp aanbieden? Dan kun je vragen waar de ander behoefte aan heeft.

Woorden van steun

Weet je niet goed wat je moet zeggen wanneer iemand die je dierbaar is in een moeilijke tijd verkeerd? Dat is niet raar. Veel mensen worstelen met het vinden van de juiste woorden van steun. Soms komen goed bedoelde woorden bij een slachtoffer verkeerd aan. Wat kun je beter wel en niet zeggen tegen iemand die een zware situatie met jou deelt?

Wat je kunt zeggen:

  • “Ik ben er voor je” 
  • “Ik vind het heel erg voor je. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Hoe kan ik je helpen?”
  • “Ik zie dat je het moeilijk hebt. Vertel erover wanneer jij daar klaar voor bent.”

Wees voorzichtig met:

  • Woorden die gevoelens afzwakken, zoals: “Kop op,” en “alles komt goed.”
  • De situatie vergelijken met die van anderen.
  • De situatie langs een tijdlijn leggen: “het is tijd om verder te gaan.”
Rouw

Zelf steun nodig?

Heb je zelf steun nodig? Soms is beginnen met steun vragen moeilijk, omdat je je schaamt, of omdat je niet gewend bent om hulp te vragen. Probeer te praten met een bekende die je vertrouwt. Weet dat dierbaren je vaak graag willen helpen. 

Vind je bij iemand in je omgeving niet de hulp waar je naar op zoek bent? Lotgenotencontact kan uitkomst bieden. Het helpt met het vinden van (h)erkenning. Op Slachtofferwijzer vind je naar lotgenootcontactgroepen ook zelfhulpmodules, luisterlijnen en verwijzingen naar professionele organisaties die jou verder kunnen helpen in moeilijke tijden.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website