Hoe help ik iemand die is overvallen?

Een overval is een heftige en mogelijk traumatische gebeurtenis. Is iemand in jouw omgeving overvallen? Dan is het logisch dat je hem of haar zo goed mogelijk wilt helpen. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina vind je hiervoor alle benodigde informatie. En lees je ook wat je juist beter niet kunt doen.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een overval?

Bij een overval wordt iemand, met gebruik van geweld of onder dreiging van geweld, gedwongen om geld of andere eigendommen af te staan. Voorbeelden hiervan zijn een straatroof, of een overval in een woning of winkel. Wordt er geen (dreiging van) geweld gebruikt? Dan spreken we van diefstal.

Goed om te weten over de gevolgen

Ingrijpende gebeurtenis

Het is goed om je te realiseren dat een overval gepaard kan gaan met (ernstig) geweld en enorm ingrijpend kan zijn voor mensen die dit meemaken. Naast schade aan eigendommen kan er ook lichamelijke en/of emotionele schade ontstaan. Klachten als angst, paniekaanvallen, moeite met slapen of een gevoel van onveiligheid zijn veelvoorkomende reacties, die uiteraard niet direct zichtbaar zijn voor de omgeving.

Financiële gevolgen

Wanneer iemand is overvallen tijdens het werk of binnen een eigen onderneming, kan dit leiden tot financiële problemen. Mensen kunnen bijvoorbeeld bang worden voor herhaling of last krijgen van herbelevingen. Hierdoor kan het veiliger voelen om thuis te blijven. Dit kan leiden tot arbeidsongeschiktheid of verlies van inkomsten.

Extra stress door veel keuzes

Een eventueel schadevergoedingstraject kan langdurig en ingewikkeld zijn. Ook kan er een strafzaak volgen waar allerlei juridische kwesties bij komen kijken. Al deze keuzes en processen kunnen voor extra stress zorgen en leiden tot heftige reacties. Deze reacties zijn niet persoonlijk bedoeld. Het is goed om je hier als naaste bewust van te zijn.

Hoe help ik iemand die is overvallen?

Wil je iemand die te maken heeft gehad met een overval helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 7 bruikbare tips:

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp na een overval

Steun vanuit de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed je te realiseren dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulpverlening ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of naar een passende hulpinstantie. Hieronder vind je snel de juiste hulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website