Hoe help ik iemand die is overvallen?

Is iemand in jouw omgeving overvallen? Dit is heftig om mee te maken en kan zelfs traumatisch zijn. Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder een overval? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een overval?

Bij een overval wordt iemand beroofd met gebruik van geweld of onder dreiging van geweld. Hierbij wordt hij of zij gedwongen om geld en/of andere spullen weg te geven. Een overval kan op straat gebeuren (straatroof), in een woning of in een winkel.

Wordt er geen (dreiging van) geweld gebruikt? Dan noemen we het diefstal.

Grote gevolgen

Een beroving met (dreiging van) geweld is vaak een heftige gebeurtenis die grote gevolgen kan hebben. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel en psychisch. Het is daarom heel fijn als je jouw naaste kunt steunen.

Hoe vaak komt het voor?

Het lijkt erop dat het aantal overvallen per jaar gelukkig steeds minder wordt. Toch hebben helaas nog veel mensen ermee te maken. Lees meer over de cijfers van overvallen in Nederland.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om te zijn overvallen? En wat is verder goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website