Hoe help ik iemand na een medische fout?

Een medische fout kan veel impact hebben. Op het slachtoffer zelf, maar ook op een nabestaande van iemand die door een medische fout is komen te overlijden. Op deze pagina lees je wat jij als naaste kunt doen om een slachtoffer van een medische fout, of een nabestaande daarvan, te helpen. Ook vind je hier professionele hulpinstanties waar je naar kunt verwijzen.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een medische fout of medisch incident?

Als iemand schade oploopt door het verwijtbaar en/of onzorgvuldig handelen van een zorgverlener, is sprake van een medische fout. Op Slachtofferwijzer spreken we ook wel van een ‘medisch incident’, omdat de zorgverlener in de meeste gevallen niet met opzet heeft gehandeld. In het dagelijkse spraakgebruik en de media wordt echter veel gesproken van een ‘medische fout’ of een ‘medische misser’. Daarom spreken wij in dit artikel ook van een medische fout.

Medische fout met dodelijke afloop

Als een patiënt door een medische fout overlijdt of hier ernstig letsel aan overhoudt, wordt gesproken van een ‘medische calamiteit’. Zowel mensen die (ernstig) letsel oplopen door medisch handelen als nabestaanden van mensen die door een medische fout zijn overleden, hebben de hulp van hun omgeving hard nodig.

Goed om te weten over een medische fout en de gevolgen

Hoe help ik iemand na een medische fout?

Wil je een slachtoffer van een medische fout helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 5 bruikbare tips:

Hoe help ik een nabestaande na een medische fout?

Wil je een nabestaande helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 8 bruikbare tips:

Hoe help ik een nabestaande na een medische fout?

Wil je een nabestaande helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 8 bruikbare tips:

Wat helpt een slachtoffer niet?

Je wilt een slachtoffer van een medische fout zo goed mogelijk helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat helpt een nabestaande niet?

Je wilt een nabestaande zo goed mogelijk helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp na een medische fout

Steun vanuit de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Realiseer je wel dat jij hier als naaste niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of naar een passende hulpinstantie. Hieronder vind je snel de juiste hulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website